2 viktige sannheter til deg som vil starte å trene

Trening og løping

Dagens treningsverden er full av selverklærte eksperter og utallige treningsmetoder bygget på en herlig blanding av forskning, løse sannheter og luft.Aggressiv markedsføring og sleip retorikk er å finne på hvert hjørne. Det er ikke rart at mange synes det er vanskelig å vite hvem man skal høre på og hva man skal velge når det kommer til trening og helse. Så det store spørsmålet jeg stiller meg er, finnes det noen tydelige retningslinjer innenfor trening som gjelder for alle (eller de fleste), stort sett hele tiden?

Velkommen til treningskaoset:

Treningssentre, kosttilskuddsleverandører, treningsveiledere, personlige trenere, treningsguruer… Dette er bare et utvalg av alle de ulike aktørene innenfor treningssektoren. Hvem sine tjenester dekker mitt behov? Og hvem forsøker å skape, eller blåse opp et behov som egentlig ikke er der? Det er vanskelig å vite sikkert. Utsagn som "ny forskning viser..." og lignende blir brukt svært ofte. I tillegg til at det finnes mange aktører, finnes det så mange typer trening. Det utvikles konstant nye konsepter, men oftere er det gamle konsepter pakket inn i nye navn.

Så hva er egentlig problemet?

Personlig er jeg ikke imot å gjøre trening attraktivt og trendy ved å pakke det inn i fancy navn eller lignende. Jeg tror også at svært mange har enormt stor hjelp av personlige trenere. Problemet oppstår kanskje når det fremstilles som om det er én type trening som er bedre enn all annen. Eller at én type løpsteknikk er den beste. Eller at du blir skadet hvis du ikke løfter sånn og slik, eller bruker riktig type joggesko. Dette finnes det dårlig grunnlag for å si, men det setter ingen stopper for mange av aktørene.

En enkel sannhet om trening

Som sagt var målet med innlegget å forsøke å trekke ut noe som er sant i dette virvaret av halvsannheter og rent tull. Jeg tror det finnes noen få sannheter som det er vanskelig å betvile innenfor treningsverdenen, og dette er en av dem;

Den beste treningen er den du gjør.

Dette er en sannhet som det er svært vanskelig å betvile. Det er helt sikkert at treningen man ikke gjør, heller ikke har noen effekt. Det er også slik at det finnes en haug med studier som viser at mange ulike treningsformer har god effekt. Selv om det er mulig å tyne ut enda mer effekt av noen typer treningsformer, så er det viktigste når man begynner faktisk at man fortsetter.

Er det noe moro det her? Jeg mener hele pakka.

Hvis du synes det er vanskelig å komme i gang, eller å trene konsistent, så forsøk å finne noe som du synes er gøy. Alt for mange starter med trening som de synes er kjedelig. Jeg sier ikke at hver økt må være preget av ren glede, men de fleste øktene bør i alle fall inneholde et betydelig element av moro. Når du tenker på treningen i sin helhet, så bør moro være ett av adjektivene som dukker opp. Til syvende og sist er den eneste treningen som har noe å si den du faktisk gjennomfører. Så før du setter i gang med treningen, ta deg tiden til å spørre, "er det noe moro det her?" Hvis svaret ja, sett i gang. Hvis svaret er nei, se om det finnes et morsommere alternativ.

Når du først er i gang og har utviklet en god treningsvane kan du begynne å legge inn økter med tydeligere prestasjonsmål.  Men start for all del med å gjøre noe du synes er gøy!

Den nye grønnsakshandelen - kosttilskudd:

Proteinpulver, proteinshake, protein sjokoladepålegg, big mass gainer, proteinpannekaker, BCAA, Creatine, Prozyme, Mutant beastpack sjokolade… en liten smakebit på alle kosttilskuddene som selges. Mange sitter kanskje igjen og lurer på hvilke produkter de skal velge. Men det riktige spørsmålet å stille seg er kanskje «har jeg behov for noen av disse produktene i det hele tatt?»

Har jeg egentlig et behov?

Flere programmer har tatt opp spørsmålet de siste årene, og konklusjonen er som regel den samme; nei. At noen av produktene kan gi en fordel for noen stemmer nok, men det er ikke slik produktene markedsføres, er det vel? Spesielt proteinpulver fremstilles ofte som en absolutt nødvendighet om du ønsker å oppnå økt styrke, større muskler og kanskje til og med et bedre liv. Styrken i markedsføringen og løftene kan ikke rettferdiggjøres av forskning og fysiologi.

En enkel sannhet om kosttilskudd

Det flotte med det hele er at det finnes et klart og tydelig råd som gjelder for de aller fleste av oss. Er du i ferd med å starte å trene, så er det en ting som er helt sikkert. Så lenge du har et forholdsvis normalt kosthold (og ikke har noen medisinske tilstander som tilsier noe annet) trenger du ikke lure på hvilke produkter du skal kjøpe fordi;

Du har ikke behov for noen tilskudd.

Du vil bli sterkere, du vil få større muskler og du vil føle deg bedre så lenge du faktisk gjennomfører treningen over tid.

Så til alle dere som er i ferd med å starte å trene, lykke til!

 

Skrevet av Steinar Heiberg

Innholdet i innlegget baserer seg på mine personlige meninger og oppfatninger, og det er helt greit å være uenig i det som står skrevet.

 

Fysioterapeut Steinar Heiberg driver Sandvika Fysioterapi.