Akillessmerter

Akillessmerter, ofte forårsaket av senebetennelse i akillessenen (også kjent som akillestendinitt), er et vanlig problem særlig blant løpere og idrettsutøvere. Denne tilstanden kjennetegnes ved smerte og stivhet i området rundt akillessenen og kan sitte der senen fester på hælbenet, eller noen centimeter høyere opp.

Les mer om symptomer, årsaker og behandlingsformer for å forstå hva du burde gjøre.

Våre fysioterapeuter er dyktige på å skille mellom senebetennelser i akilles og andre årsaker til hæl- eller leggsmerter. Vi hjelper deg også i gang med riktig behandling og følger deg opp så lenge du har behov for det.

Akillessmerter

Hopp rett til:

Symptomer på senebetennelse i akilles

Symptomene utvikler seg ofte gradvis og mange opplever først en periode med stivhet i senen, før smertene begynner.  Kjenner du deg igjen i symptomene under kan det hende du har senebetennelse i akilles.

 • Smerte og stivhet langs akillessenen, spesielt om morgenen.

 • Ømhet eller sårhet ved berøring av senen.

 • Hevelse eller fortykkelse i akillessenen.

 • Smerte som bedres etter oppvarming og forverres ved langvarig fysisk aktivitet, spesielt løping eller hopping.

Hvordan behandles akillessmerter?

Våre fysioterapeuter legger vekt på å kombinere tiltak for å oppnå optimal tilheling. Et kritisk element i denne prosessen er “belastningsstyring”, som innebærer nøye tilpasning av aktiviteter for å kontrollere og redusere belastningen på akillessenen. Målet med behandlingen er å redusere smerte og forbedre styrke slik at du raskere kommer tilbake til daglige aktiviteter og trening.

Våre behandlingsteknikker inkluderer:

 • Belastningsstyring for å sikre en gradvis økning i aktivitetsnivå uten å overbelaste senen.

 • Strukturert hjemmetrening som fokuserer på tøye- og styrkeøvelser for leggen og foten.

 • Trykkbølgebehandling, en effektiv metode for å stimulere heling og lindre smerte i den berørte senen.

 • Manuelle teknikker for å forbedre mobilitet og redusere spenninger i legg- og fotområdet.

 • Tydelige retningslinjer for gjenopptakelse av aktivitet, trening og arbeidsrelaterte oppgaver, tilpasset hver enkelt pasients unike behov.

Denne helhetlige tilnærmingen sikrer at du får en skreddersydd behandlingsplan som også bidrar til å forebygge fremtidige tilbakefall.

Når bør du oppsøke behandling?

Du kan spare deg for mye tid og frustrasjon ved å oppsøke riktig hjelp til rett tid. Dersom du har smerter, stivhet, svakhet eller andre symptomer og i tillegg kan svare “ja” på ett av spørsmålene nedenfor, anbefaler vi deg å oppsøke behandling nå:

 • Kraftige smerter
 • Symptomene har vedvart over en uke uten tydelig bedring
 • Symptomene hindrer deg fra sove normalt, gå på jobb eller delta på trening. 
 • Symptomer som gjør deg bekymret.

Du skal også vite at vi hjelper folk med både store og små plager. Vi tar deg på alvor uansett omfanget av problemet. 

Bruk din helseforsikring hos oss

Helseforsikring dekker ofte behandling hos fysioterapeut hvis du får behov for dette.

Vi har avtaler med de fleste forsikringsselskaper som tilbyr forsikring. Bestill time via forsikringsselskapet sin app eller ring oss på 40431040 hvis du har noen spørsmål angående din forsikring. 

Tilbakemeldinger fra våre kunder

Sandvika Fysioterapi
4.9
Based on 45 reviews
powered by Google
V VV V
11:47 16 Jun 24
Anbefales på det sterkeste!
Eivind ThorpEivind Thorp
07:23 25 Oct 23
God og profesjonell behandling
Marlyn Abalorio SvarveMarlyn Abalorio Svarve
20:43 21 Oct 23
Terje VegsundTerje Vegsund
13:02 20 Oct 23
Hyggelig opplevelse/møte med fysioterapeut som så absolutt kunne jobben sin
MatchiMatchi
11:16 20 Oct 23
Andris SkatteboAndris Skattebo
14:22 18 Aug 23
Hyggelig prat og god behandling!
Stig RandsborgStig Randsborg
12:43 19 Jul 23
Grundig og dyktig i analysen i første time. Veldig god oppfølging i timene etterpå. Behandlingen gir god utbytte og hjelper.
Sverre StroemmeSverre Stroemme
10:15 28 Jun 23
Svært hyggelige folk med masse kunnskap som tilsynelatende tar særdeles godt vare på sine kunder.Anbefales på det varmeste.Mvh,Sverre
Karen Marie DaasvandKaren Marie Daasvand
19:38 27 Jun 23
Helt fantastisk behandling. Føler meg MYE bedre! 😊
Eystein BuenEystein Buen
09:24 08 May 22
Fikk veldig god hjelp til å lindre tennisalbue i form av treningsprogram, loggføring/oppfølging og trykkbølgebehandling. Kommer tilbake i fremtiden dersom andre plager skulle oppstå. Ekstremt fornøyd!
Håkon Haugholt-DaleHåkon Haugholt-Dale
14:22 08 Mar 22
Jeg har følt meg godt ivaretatt av fysioterapeut fra første time. Etter første konsultasjon ga han et godt bilde av hva slags skadet jeg hadde, noe som ble bekreftet med MR bilder. Jeg kom derfor raskt i gang med øvelser og anbefalinger for prosessen mot heling av tretthetsbrudd. Har vært jevnlig til sjekk siste halve året og blitt oppmuntret på veien. Anbefaler dem virkelige.
Ole Kristian UdnesOle Kristian Udnes
12:49 08 Oct 21
Jeg er veldig godt fornøyd med behandlingen hos Sandvika Fysioterapi. En vond skulder som ikke var altfor plagsom men som likevel trengte behandling. De lokaliserte problemet raskt og jeg fikk øvelser underveis som gjorde at jeg gradvis ble bedre. Behagelig og god service!
Flavio KaiserFlavio Kaiser
12:01 13 Jan 21
Hyggelig, kompetent og bra oppfølging!Hadde smerter i skulderen som var litt av og på i i flere måneder om ikke noen år før jeg gikk til fysioterapeuten Wiktor. Han viste meg noen øvelser som jeg skulle gjennomføre hver/annenhver dag. Magisk: Smertene forsvant ganske fort og nå, mer en et halv år senere, har de ikke kommet tilbake. Anbefales sterkt!
Joaquin PoggiJoaquin Poggi
22:59 20 Jan 20
Jeg var usikker på om jeg trengte behandling, men dro til fysioterapeut Steinar etter ca 1 mnd med sterke knesmerter. Etter undersøkelsen lærte han meg noen enkle øvelser som jeg gjorde akkurat som planlagt. Øvelsene var vonde til å begynne med, men ila noen uker var kneet mye bedre. Nå har det gått 5 mnd og kneet er fortsatt helt smertefritt. Mildt sagt veldig fornøyd!
Norun HeggelundNorun Heggelund
09:48 10 Aug 19
Veldig godt fornøyd. Faglig dyktig og hyggelig fysioterapeut.
henok arayahenok araya
06:51 06 Aug 19
Jostein RummelhoffJostein Rummelhoff
18:01 19 Nov 18
Dette var meget bra. Dyktig fysioterapeut som var skånsom, effektiv og kunnskapsrik. Takk for flott veiledning og oppfølging. 🙂
js_loader

Spørsmål og svar

Smerter i akillessenen kan skyldes flere årsaker, som overbelastning, for stram eller svakt leggmuskulatur, dårlig fottøy, eller plutselig økning i fysisk aktivitet. Tilstander som tendinitt eller tendinopati i akillessenen, der senen blir betent eller degenerert, er også vanlige årsaker til smerter.

Det er generelt anbefalt å redusere eller unngå aktiviteter som forverrer smerten i akilles. Forsiktig tøying og styrkeøvelser kan være nyttig, og løping kan være greit så lenge man holder symptomene under kontroll.

Behandling for betennelse i akillessenen inkluderer ofte flere tiltak, deriblant belastningsstyring, styrkeøvelser og trykkbølgebehandling. I alvorlige tilfeller kan injeksjoner eller kirurgi være nødvendig.

Akillessmerter behandles vanligvis av fysioterapeuter eller andre muskel- og skjelettbehandlere.

Akillestendinitt er en betennelsestilstand i akillessenen, som forårsaker smerte, stivhet, og hevelse nær hælen. Denne tilstanden er ofte resultatet av repeterende stress på senen.

En røket akilles gir vanligvis en plutselig og alvorlig smerte i baksiden av ankelen eller leggen, og det kan føles som om man har blitt slått i leggen. Det kan følge med en hørbar “popping” lyd, og det blir vanskelig å gå, spesielt å gå opp trapper eller stå på tærne.

Ja, trykkbølgebehandling kan være effektivt mot akillessmerter, spesielt i tilfeller av med langvarige smerter.

Denne behandlingsmetoden bruker høyenergi lydbølger for å stimulere helingsprosesser i vevet, fremme blodsirkulasjon, og redusere smerte.

Våre terapeuter kombinerer alltid flere type tiltak for å sikre optimal effekt. 

I mange tilfeller kan man opprettholde løpingen til tross for akillesplager. Men dette er selvfølgelig helt avhengig av graden av symptomer. Våre terapeuter kan veilede deg til riktig aktivitetsnivå, både med tanke på mengde og hva slags type løpeøkter som er riktig for deg på de ulike stadiene.

Her finner du oss

Sandvika Fysioterapi holder til i Rådmann Halmrasts vei 18, rett ved buss- og togstasjonen i Sandvika. 

Vi er en helprivat klinikk som spesialiserer oss på fysioterapi og trening.

Scroll to Top