Isjias

Isjias er en samlebetegnelse på tilstander der den store isjiasnerven blir irritert eller klemt, noe som resulterer i smerte, nummenhet eller svakhet i nedre del av ryggen, setet og benet. Denne tilstanden kan eksempelvis oppstå som følge av tilstander som skiveprolaps og spinal stenose.

På denne siden kan du lese mer om symptomer på isjias og vanlige behandlingstiltak.

Våre fysioterapeuter kan undersøke om dine smerter er relatert til isjias eller om det er andre årsaker til dine smerter, i tillegg kan de hjelpe deg med å komme i gang med de riktige behandlingstiltakene.

 

Hopp rett til:

Symptomer på isjias

Isjias forårsaker ofte smerte, nummenhet og svakhet i nedre del av ryggen, setet og benet på grunn av irritasjon eller klemming av isjiasnerven. Hvis du har isjias har du typisk en eller flere av følgende symptomer:

 • Skarp, strålende smerte som strekker seg fra nedre del av ryggen til benet

 • Nummenhet eller prikking i benet eller foten

 • Muskelsvakhet i benet eller foten

 • Vanskeligheter med å gå eller kontrollere benet eller foten

Hvordan behandles isjias?

Våre fysioterapeuter kombinerer flere tiltak for å oppnå best effekt. Behandlingen av isjias smerter fokuserer på lindring av smerte,  forbedring av funksjon og forebygge tilbakefall. Dette hjelper deg å komme tilbake til en normal hverdag så fort som mulig. Valg av behandlingstiltak vil variere avhengig av hva som er årsaken til smertene, din nåværende funksjon og hvilke smerter du har. 

Vanlige behandlingstiltak inkluderer:

 • Avspenningsøvelser 
 • Strukturert hjemmetrening med fokus på styrke, mobilitet eller muskulær kontroll
 • Manuelle teknikker
 • Råd og veiledning om ergonomi, aktivitet, trening og jobb

Når bør du oppsøke behandling?

Du kan spare deg for mye tid og frustrasjon ved å oppsøke riktig hjelp til rett tid. Dersom du har smerter, stivhet, svakhet eller andre symptomer og i tillegg kan svare “ja” på ett av spørsmålene nedenfor, anbefaler vi deg å oppsøke behandling nå:

 • Kraftige smerter
 • Symptomene har vedvart over en uke uten tydelig bedring
 • Symptomene hindrer deg fra sove normalt, gå på jobb eller delta på trening. 
 • Symptomer som gjør deg bekymret.

Du skal også vite at vi hjelper folk med både store og små plager. Vi tar deg på alvor uansett omfanget av problemet. 

Bruk din helseforsikring hos oss

Helseforsikring dekker ofte behandling hos fysioterapeut hvis du får behov for dette.

Vi har avtaler med de fleste forsikringsselskaper som tilbyr forsikring. Bestill time via forsikringsselskapet sin app eller ring oss på 40431040 hvis du har noen spørsmål angående din forsikring. 

Tilbakemeldinger fra våre kunder

Sandvika Fysioterapi
4.9
Based on 45 reviews
powered by Google
V VV V
11:47 16 Jun 24
Anbefales på det sterkeste!
Eivind ThorpEivind Thorp
07:23 25 Oct 23
God og profesjonell behandling
Marlyn Abalorio SvarveMarlyn Abalorio Svarve
20:43 21 Oct 23
Terje VegsundTerje Vegsund
13:02 20 Oct 23
Hyggelig opplevelse/møte med fysioterapeut som så absolutt kunne jobben sin
MatchiMatchi
11:16 20 Oct 23
Andris SkatteboAndris Skattebo
14:22 18 Aug 23
Hyggelig prat og god behandling!
Stig RandsborgStig Randsborg
12:43 19 Jul 23
Grundig og dyktig i analysen i første time. Veldig god oppfølging i timene etterpå. Behandlingen gir god utbytte og hjelper.
Sverre StroemmeSverre Stroemme
10:15 28 Jun 23
Svært hyggelige folk med masse kunnskap som tilsynelatende tar særdeles godt vare på sine kunder.Anbefales på det varmeste.Mvh,Sverre
Karen Marie DaasvandKaren Marie Daasvand
19:38 27 Jun 23
Helt fantastisk behandling. Føler meg MYE bedre! 😊
Eystein BuenEystein Buen
09:24 08 May 22
Fikk veldig god hjelp til å lindre tennisalbue i form av treningsprogram, loggføring/oppfølging og trykkbølgebehandling. Kommer tilbake i fremtiden dersom andre plager skulle oppstå. Ekstremt fornøyd!
Håkon Haugholt-DaleHåkon Haugholt-Dale
14:22 08 Mar 22
Jeg har følt meg godt ivaretatt av fysioterapeut fra første time. Etter første konsultasjon ga han et godt bilde av hva slags skadet jeg hadde, noe som ble bekreftet med MR bilder. Jeg kom derfor raskt i gang med øvelser og anbefalinger for prosessen mot heling av tretthetsbrudd. Har vært jevnlig til sjekk siste halve året og blitt oppmuntret på veien. Anbefaler dem virkelige.
Ole Kristian UdnesOle Kristian Udnes
12:49 08 Oct 21
Jeg er veldig godt fornøyd med behandlingen hos Sandvika Fysioterapi. En vond skulder som ikke var altfor plagsom men som likevel trengte behandling. De lokaliserte problemet raskt og jeg fikk øvelser underveis som gjorde at jeg gradvis ble bedre. Behagelig og god service!
Flavio KaiserFlavio Kaiser
12:01 13 Jan 21
Hyggelig, kompetent og bra oppfølging!Hadde smerter i skulderen som var litt av og på i i flere måneder om ikke noen år før jeg gikk til fysioterapeuten Wiktor. Han viste meg noen øvelser som jeg skulle gjennomføre hver/annenhver dag. Magisk: Smertene forsvant ganske fort og nå, mer en et halv år senere, har de ikke kommet tilbake. Anbefales sterkt!
Joaquin PoggiJoaquin Poggi
22:59 20 Jan 20
Jeg var usikker på om jeg trengte behandling, men dro til fysioterapeut Steinar etter ca 1 mnd med sterke knesmerter. Etter undersøkelsen lærte han meg noen enkle øvelser som jeg gjorde akkurat som planlagt. Øvelsene var vonde til å begynne med, men ila noen uker var kneet mye bedre. Nå har det gått 5 mnd og kneet er fortsatt helt smertefritt. Mildt sagt veldig fornøyd!
Norun HeggelundNorun Heggelund
09:48 10 Aug 19
Veldig godt fornøyd. Faglig dyktig og hyggelig fysioterapeut.
henok arayahenok araya
06:51 06 Aug 19
Jostein RummelhoffJostein Rummelhoff
18:01 19 Nov 18
Dette var meget bra. Dyktig fysioterapeut som var skånsom, effektiv og kunnskapsrik. Takk for flott veiledning og oppfølging. 🙂
js_loader

Spørsmål og svar

Isjias smerter oppstår vanligvis når isjiasnerven blir irritert eller klemt av en tilstand som for eksempel prolaps i en mellomvirvelskive, spinal stenose, eller piriformis syndrom.

Isjias smerter kan variere fra milde til sterke og kan føles som en skarp, brennende smerte, nummenhet, prikking eller svakhet som stråler fra nedre del av ryggen ned gjennom setet og ben/fot.

Varigheten av isjias smerter varierer fra person til person. Noen kan oppleve lindring innen noen uker, mens andre kan ha mer vedvarende smerter som kan vare i flere måneder eller til og med år.

Lumbago, også kjent som akutt lumbal ryggsmerter eller “ryggsmerter,” og isjias er begge tilstander som involverer smerte i nedre del av ryggen, men de har forskjellige årsaker og symptomer.

Lumbago refererer til akutte smerter i nedre del av ryggen uten noen spesifikk underliggende medisinsk tilstand. Det kan utløses av tunge løft, plutselige bevegelser eller langvarig sittestilling.

Smerten kan være skarp eller verkende og kan forverres ved bevegelse, spesielt ved bøyning, løfting eller sittende. Vanligvis er smerten begrenset til ryggen og kan stråle ut i setet eller lårene, men den når ikke lenger ned enn kneet.

Isjias oppstår når isjiasnerven blir irritert, klemt eller skadet. Dette kan skje på grunn av tilstander som prolaps i en mellomvirvelskive, spinal stenose (innsnevring av ryggmargskanalen) eller piriformis syndrom. Isjias smerter stråler vanligvis ned langs isjiasnerven, som går fra nedre del av ryggen gjennom setet og ned på baksiden av hvert ben. Smerten kan være skarp, brennende eller verkende, og den kan være ledsaget av nummenhet, prikking eller svakhet i benet eller foten.

Ja, isjias smerter kan komme tilbake hos personer som har opplevd det tidligere og det er veldig vanlig at det tilbakevender. Risikoen for å oppleve dette avhenger blant annet av den bakenforliggende årsaken til nervesmertene. 

Her finner du oss

Sandvika Fysioterapi holder til i Rådmann Halmrasts vei 18, rett ved buss- og togstasjonen i Sandvika. 

Vi er en helprivat klinikk som spesialiserer oss på fysioterapi og trening.

Scroll to Top