Akutte korsryggsmerter

Akutt lumbago, eller akutte korsryggsmerter kan oppstå etter en uvant bevegelse eller å sovet for kjært. Disse smertene i nedre del av ryggen kan variere fra milde til intense og er ofte et resultat av muskelspenninger eller leddiritasjon.

Lær mer om årsaker, symptomer og effektive behandlingsmetoder for å finne ut om du har tennisalbue og hva man burde gjøre.

Våre fysioterapeuter er dyktige på å skille mellom tennisalbue og andre årsaker til albuesmerter. Vi hjelper deg også i gang med riktig behandling og følger deg opp så lenge du har behov for det.

myalgi rygg

Hopp rett til:

Low back pain

Vanlige symptomer ved korsryggsmerter

Vanlige symptomer som ofte går hånd i hånd med korsryggsmerter inkluderer:

 • Smerte og ubehag: Dette kan variere fra en konstant, dyp, verkende følelse til en skarp, stikkende smerte. Smerten kan forverres ved bevegelse, som å bøye seg, løfte, stå, eller gå.
 • Stivhet: Mange opplever stivhet i nedre del av ryggen, spesielt om morgenen eller etter å ha sittet i lengre perioder.
 • Redusert bevegelighet: Bevegelsesomfanget kan bli begrenset på grunn av smerten, og det kan være vanskelig å utføre normale daglige aktiviteter.
 • Muskelkramper: Noen kan oppleve spasmer eller kramper i musklene rundt det smertefulle området.
 • Smerter som stråler ned i beina: I noen tilfeller kan smertene stråle ned i en eller begge beina. Dette kan indikere nerveirritasjon eller nervekompresjon, som ved isjias.
 • Nummenhet eller prikking: Nummenhet, prikking, eller svakhet i bena kan også forekomme, spesielt hvis det er en nerve som er involvert.

Det er viktig å merke seg at alvorlighetsgraden av disse symptomene kan variere. Noen kan oppleve milde symptomer som ikke hindrer dem i deres daglige aktiviteter, mens andre kan oppleve alvorlige og funksjonshemmende smerter. Hvis smertene er intense, vedvarer over tid, eller er ledsaget av andre symptomer som feber, vekttap, eller problemer med blære- eller tarmkontroll, bør man søke medisinsk hjelp.

Hvordan behandles akutte korsryggsmerter

Behandlingen av akutte korsryggsmerter kan ofte deles opp i noen ulike faser.

Først dreier det seg om å redusere de akutte smertene til et overkommelig nivå.

Deretter er det sentralt å komme tilbake til normal aktivitet og trening, uten at man forverrer plagene. Dette vil bidra til å redusere plagene ytterliggere.

Til slutt bør man lage en god plan for å unngå tilbakefall og nye episoder.

Noen vanlige behandlingsteknikker inkluderer:

 • Terapeutiske øvelser: Basert på funn fra undersøkelsen kan terapeuten avgjøre hva slags øvelser som skal til for å korrigere det underliggende problemet, enten det dreier seg om mangel på styrke, mobilitet, eller muskulær koordinasjon. 
 • Manuell terapi: Dette kan inkludere teknikker som mobilisering og manipulasjon av ryggraden for å forbedre bevegeligheten og redusere smerte.
 •  Aktivitetsmodifisering: Råd om hvordan man gradvis kan returnere til vanlige aktiviteter uten å forverre tilstanden.
 • Ergonomitilpasninger: Råd om hvordan man kan redusere plager gjennom endringer i arbeidsstilling og arbeidsvaner.
 • Avspenningsøvelser: Disse kan bidra til å håndtere smerte og redusere stress, som ofte kan forverre ryggproblemer.

Det er viktig at behandlingen er individuelt tilpasset, basert på en grundig evaluering av pasientens spesifikke symptomer, behov og helsetilstand. Samarbeid mellom pasient og fysioterapeut er nøkkelen til en vellykket behandlingsplan.

Ryggsmerter fysioterapi

Når bør du oppsøke behandling?

Du kan spare deg for mye tid og frustrasjon ved å oppsøke riktig hjelp til rett tid. Dersom du har smerter, stivhet, svakhet eller andre symptomer og i tillegg kan svare “ja” på ett av spørsmålene nedenfor, anbefaler vi deg å oppsøke behandling nå:

 • Kraftige smerter
 • Symptomene har vedvart over en uke uten tydelig bedring
 • Symptomene hindrer deg fra sove normalt, gå på jobb eller delta på trening. 
 • Symptomer som gjør deg bekymret.

Du skal også vite at vi hjelper folk med både store og små plager. Vi tar deg på alvor uansett omfanget av problemet. 

Bruk din helseforsikring hos oss

Helseforsikring dekker ofte behandling hos fysioterapeut hvis du får behov for dette.

Vi har avtaler med de fleste forsikringsselskaper som tilbyr forsikring. Bestill time via forsikringsselskapet sin app eller ring oss på 40431040 hvis du har noen spørsmål angående din forsikring. 

Tilbakemeldinger fra våre kunder

Sandvika Fysioterapi
4.9
Based on 45 reviews
powered by Google
V VV V
11:47 16 Jun 24
Anbefales på det sterkeste!
Eivind ThorpEivind Thorp
07:23 25 Oct 23
God og profesjonell behandling
Marlyn Abalorio SvarveMarlyn Abalorio Svarve
20:43 21 Oct 23
Terje VegsundTerje Vegsund
13:02 20 Oct 23
Hyggelig opplevelse/møte med fysioterapeut som så absolutt kunne jobben sin
MatchiMatchi
11:16 20 Oct 23
Andris SkatteboAndris Skattebo
14:22 18 Aug 23
Hyggelig prat og god behandling!
Stig RandsborgStig Randsborg
12:43 19 Jul 23
Grundig og dyktig i analysen i første time. Veldig god oppfølging i timene etterpå. Behandlingen gir god utbytte og hjelper.
Sverre StroemmeSverre Stroemme
10:15 28 Jun 23
Svært hyggelige folk med masse kunnskap som tilsynelatende tar særdeles godt vare på sine kunder.Anbefales på det varmeste.Mvh,Sverre
Karen Marie DaasvandKaren Marie Daasvand
19:38 27 Jun 23
Helt fantastisk behandling. Føler meg MYE bedre! 😊
Eystein BuenEystein Buen
09:24 08 May 22
Fikk veldig god hjelp til å lindre tennisalbue i form av treningsprogram, loggføring/oppfølging og trykkbølgebehandling. Kommer tilbake i fremtiden dersom andre plager skulle oppstå. Ekstremt fornøyd!
Håkon Haugholt-DaleHåkon Haugholt-Dale
14:22 08 Mar 22
Jeg har følt meg godt ivaretatt av fysioterapeut fra første time. Etter første konsultasjon ga han et godt bilde av hva slags skadet jeg hadde, noe som ble bekreftet med MR bilder. Jeg kom derfor raskt i gang med øvelser og anbefalinger for prosessen mot heling av tretthetsbrudd. Har vært jevnlig til sjekk siste halve året og blitt oppmuntret på veien. Anbefaler dem virkelige.
Ole Kristian UdnesOle Kristian Udnes
12:49 08 Oct 21
Jeg er veldig godt fornøyd med behandlingen hos Sandvika Fysioterapi. En vond skulder som ikke var altfor plagsom men som likevel trengte behandling. De lokaliserte problemet raskt og jeg fikk øvelser underveis som gjorde at jeg gradvis ble bedre. Behagelig og god service!
Flavio KaiserFlavio Kaiser
12:01 13 Jan 21
Hyggelig, kompetent og bra oppfølging!Hadde smerter i skulderen som var litt av og på i i flere måneder om ikke noen år før jeg gikk til fysioterapeuten Wiktor. Han viste meg noen øvelser som jeg skulle gjennomføre hver/annenhver dag. Magisk: Smertene forsvant ganske fort og nå, mer en et halv år senere, har de ikke kommet tilbake. Anbefales sterkt!
Joaquin PoggiJoaquin Poggi
22:59 20 Jan 20
Jeg var usikker på om jeg trengte behandling, men dro til fysioterapeut Steinar etter ca 1 mnd med sterke knesmerter. Etter undersøkelsen lærte han meg noen enkle øvelser som jeg gjorde akkurat som planlagt. Øvelsene var vonde til å begynne med, men ila noen uker var kneet mye bedre. Nå har det gått 5 mnd og kneet er fortsatt helt smertefritt. Mildt sagt veldig fornøyd!
Norun HeggelundNorun Heggelund
09:48 10 Aug 19
Veldig godt fornøyd. Faglig dyktig og hyggelig fysioterapeut.
henok arayahenok araya
06:51 06 Aug 19
Jostein RummelhoffJostein Rummelhoff
18:01 19 Nov 18
Dette var meget bra. Dyktig fysioterapeut som var skånsom, effektiv og kunnskapsrik. Takk for flott veiledning og oppfølging. 🙂
js_loader

Spørsmål og svar

For å lindre akutt lumbago anbefales det ofte å opprettholde lett fysisk aktivitet innenfor smertegrensene, unngå langvarig stillesitting og tung løfting. Varmebehandling eller ispakker kan brukes for å redusere smerte og betennelse. Reseptfrie smertestillende medisiner som ibuprofen eller paracetamol kan også være effektive. En fysioterapeut kan hjelpe å stille diagnose, avgjøre riktig behandling og gi deg trygghet i at du forholder deg til smertene på riktig måte. 

En prolaps, ofte kjent som en skiveprolaps, kjennetegnes ved skarp, skytende smerte i korsryggen som kan stråle ned i ett eller begge ben. Dette kan ledsages av nummenhet, prikking, eller svakhet i benet eller foten. Smerten kan forverres ved bevegelser som bøying, løfting eller sitting over lengre perioder. Medisinsk evaluering er viktig for korrekt diagnose og behandling.

Å sove med smerter i korsryggen kan være utfordrende. Å sove på siden med en pute mellom knærne kan hjelpe med å holde ryggraden i en nøytral stilling og redusere belastningen på korsryggen. For de som foretrekker å sove på ryggen, kan det å plassere en pute under knærne bidra til å opprettholde den naturlige kurven i ryggraden. En fast madrass kan også støtte ryggen bedre.

Hekseskudd, også kjent som lumbago, føles typisk som en plutselig, intens smerte i nedre del av ryggen. Smerten kan oppstå plutselig ved en enkel bevegelse som å bøye seg ned eller vri kroppen. Dette kan resultere i en følelse av at ryggen “låser seg”, og bevegelse kan være smertefullt. Smerten kan være skarp og begrensende, og ofte er det nødvendig å endre stilling eller aktivitetsnivå for å håndtere smertene.

I de fleste tilfeller kan må gå rett til en fysioterapeut dersom man opplever ryggsmerter. Hvis smertene er svært kraftige kan det være nødvendig å få reseptbelagte smertestillende av en lege. 

Dersom smerten følges av problemer med blære- eller tarmkontroll, manglende følelse i underlivet eller store krafttap i beina, er det viktig å søke medisinsk hjelp umiddelbart, da disse kan være tegn på alvorligere tilstander.

Isjias kjennetegnes ved smerte som starter i korsryggen eller baken og stråler ned i ett eller begge ben, langs isjiasnerven. Denne smerten kan variere fra en mild verk til en intens, brennende følelse eller elektrisk støt. Det kan også oppstå nummenhet, prikking, eller svakhet i benet eller foten. Isjias smerten kan forverres ved sitting, stående, eller ved plutselige bevegelser. En medisinsk evaluering er nødvendig for å bekrefte diagnosen.

Akutte ryggsmerter varer vanligvis fra noen dager til opptil seks uker. De fleste akutte ryggsmerter løser seg med enkle tiltak og riktig håndtering av symptomene. Langvarige eller kroniske ryggsmerter, som varer lenger enn tre måneder, krever ofte mer omfattende behandling.

Tidlig hjelp fra en fysioterapeut gir trygghet og sikrer riktig fremgangsmåte fra start. 

Tretthetsbrudd, eller stressfrakturer, i ryggen kjennetegnes ofte ved smerter som intensiveres med aktivitet og avtar ved hvile. Disse smertene er vanligvis lokalisert i et spesifikt område og kan forverres over tid. Risikofaktorer inkluderer overdreven eller gjentatt belastning, spesielt hos idrettsutøvere. Diagnose krever ofte bildediagnostikk som røntgen, MR eller CT-skanning, og det er viktig med medisinsk evaluering for riktig diagnose og behandling.

Å trene med vondt i korsryggen kan være mulig og til og med fordelaktig, men det avhenger av smertens alvorlighetsgrad og årsak. Lett trening som gange, svømming, eller spesifikke øvelser kan bidra til å styrke rygg- og kjernemuskulaturen og fremme helbredelse. Unngå øvelser som forårsaker smerte eller ubehag. Rådfør deg med en fysioterapeut eller lege for å utvikle et trygt treningsprogram tilpasset din tilstand.

Valget mellom Paracet (paracetamol) og Ibux (ibuprofen) avhenger av individets spesifikke behov og helsestatus. Paracetamol er ofte førstevalg for smertelindring ved ryggsmerter, da det er skånsomt mot magen. Ibuprofen, en type NSAID, kan være mer effektiv for smerter knyttet til inflammasjon, men har potensielle bivirkninger som mageirritasjon og bør brukes med forsiktighet. Rådfør deg med lege eller apotek om det beste valget for din situasjon.

Gange er en utmerket aktivitet for rygghelsen. Det er en lav-impact øvelse som hjelper med å styrke rygg- og kjernemuskulaturen, forbedrer fleksibiliteten og sirkulasjonen, og bidrar til bedre holdning og ryggstøtte. Regelmessig gange kan også hjelpe med vektstyring, noe som er gunstig for å redusere belastningen på ryggraden. Det anbefales å velge et behagelig tempo og overflate når man går for ryggsmerte.

Lumbago er en generell betegnelse for smerter i nedre del av ryggen, uten en spesifikk underliggende årsak. Det kan være forårsaket av muskelstramming, dårlig holdning, eller slitasje. Isjias, derimot, refererer til smerte som følge av irritasjon eller kompresjon av isjiasnerven. Denne smerten stråler typisk fra korsryggen ned gjennom baken og langs baksiden av ett ben. Isjias kan forårsakes av f.eks prolaps og spinal stenose.

Her finner du oss

Sandvika Fysioterapi holder til i Rådmann Halmrasts vei 18, rett ved buss- og togstasjonen i Sandvika. 

Vi er en helprivat klinikk som spesialiserer oss på fysioterapi og trening.

Scroll to Top