Tennisalbue

Har du smerter på utsiden av albuen eller underarmen kan det hende du har tennisalbue, også kjent som lateral epikondylitt. Selv om navnet antyder tennisrelatert stress, påvirker tilstanden ofte andre som utfører gjentatte  bevegelser som er tunge for underarmer og grepet. Typiske eksempler er snømåking, oppussing, trening og hagearbeid. 

Lær mer om årsaker, symptomer og effektive behandlingsmetoder for å finne ut om du har tennisalbue og hva man burde gjøre.

Våre fysioterapeuter er dyktige på å skille mellom tennisalbue og andre årsaker til albuesmerter. Vi hjelper deg også i gang med riktig behandling og følger deg opp så lenge du har behov for det.

Bli kvitt smerter i albuen og tennisalbue

Hopp rett til:

Symptomer på tennisalbue

Har du tennisalbue vil ofte hverdagslige ting som å håndhilse, åpne en dør eller løfte en kaffekopp gi smerter eller ubehag. Kjenner du deg igjen i disse punktene?

 • Smerter på utsiden av albuen, og tidvis nedover i muskulaturen i underarmen

 • Ømhet ved berøring eller trykk mot området

 • Smerte ved grep eller håndtrykk

 • Svakhetsfølelse i underarmen

 • Smerte ved løft og håndleddsbevegelser 

Hvordan behandles tennisalbue

Hos våre fysioterapeuter kombinerer vi ulike tiltak for å oppnå best mulig behandlingseffekt. Helt sentralt er “belastningsstyring” som betyr å tilpasse aktiviteter for å ha kontroll på belastningen på albuen. Behandling fører til redusert smerte og forbedring av styrke i underarmens muskler og sener. Dette hjelper deg å komme tilbake til en normal hverdag så fort som mulig.

Vanlige behandlingsteknikker inkluderer:

 • Belastningsstyring
 • Strukturert hjemmetrening (tøying, styrke mm.)
 • Trykkbølgebehandling
 • Tydelige retningslinjer for aktivitet, trening og jobb.
 • Manuelle teknikker

Når bør du oppsøke behandling?

Du kan spare deg for mye tid og frustrasjon ved å oppsøke riktig hjelp til rett tid. Dersom du har smerter, stivhet, svakhet eller andre symptomer og i tillegg kan svare “ja” på ett av spørsmålene nedenfor, anbefaler vi deg å oppsøke behandling nå:

 • Kraftige smerter
 • Symptomene har vedvart over en uke uten tydelig bedring
 • Symptomene hindrer deg fra sove normalt, gå på jobb eller delta på trening. 
 • Symptomer som gjør deg bekymret.

Du skal også vite at vi hjelper folk med både store og små plager. Vi tar deg på alvor uansett omfanget av problemet. 

Bruk din helseforsikring hos oss

Helseforsikring dekker ofte behandling hos fysioterapeut hvis du får behov for dette.

Vi har avtaler med de fleste forsikringsselskaper som tilbyr forsikring. Bestill time via forsikringsselskapet sin app eller ring oss på 40431040 hvis du har noen spørsmål angående din forsikring. 

Tilbakemeldinger fra våre kunder

Sandvika Fysioterapi
4.9
Based on 44 reviews
powered by Google
Eivind ThorpEivind Thorp
07:23 25 Oct 23
God og profesjonell behandling
Marlyn Abalorio SvarveMarlyn Abalorio Svarve
20:43 21 Oct 23
Terje VegsundTerje Vegsund
13:02 20 Oct 23
Hyggelig opplevelse/møte med fysioterapeut som så absolutt kunne jobben sin
MatchiMatchi
11:16 20 Oct 23
Andris SkatteboAndris Skattebo
14:22 18 Aug 23
Hyggelig prat og god behandling!
Stig RandsborgStig Randsborg
12:43 19 Jul 23
Grundig og dyktig i analysen i første time. Veldig god oppfølging i timene etterpå. Behandlingen gir god utbytte og hjelper.
Sverre StroemmeSverre Stroemme
10:15 28 Jun 23
Svært hyggelige folk med masse kunnskap som tilsynelatende tar særdeles godt vare på sine kunder.Anbefales på det varmeste.Mvh,Sverre
Karen Marie DaasvandKaren Marie Daasvand
19:38 27 Jun 23
Helt fantastisk behandling. Føler meg MYE bedre! 😊
Eystein BuenEystein Buen
09:24 08 May 22
Fikk veldig god hjelp til å lindre tennisalbue i form av treningsprogram, loggføring/oppfølging og trykkbølgebehandling. Kommer tilbake i fremtiden dersom andre plager skulle oppstå. Ekstremt fornøyd!
Håkon Haugholt-DaleHåkon Haugholt-Dale
14:22 08 Mar 22
Jeg har følt meg godt ivaretatt av fysioterapeut fra første time. Etter første konsultasjon ga han et godt bilde av hva slags skadet jeg hadde, noe som ble bekreftet med MR bilder. Jeg kom derfor raskt i gang med øvelser og anbefalinger for prosessen mot heling av tretthetsbrudd. Har vært jevnlig til sjekk siste halve året og blitt oppmuntret på veien. Anbefaler dem virkelige.
Ole Kristian UdnesOle Kristian Udnes
12:49 08 Oct 21
Jeg er veldig godt fornøyd med behandlingen hos Sandvika Fysioterapi. En vond skulder som ikke var altfor plagsom men som likevel trengte behandling. De lokaliserte problemet raskt og jeg fikk øvelser underveis som gjorde at jeg gradvis ble bedre. Behagelig og god service!
Flavio KaiserFlavio Kaiser
12:01 13 Jan 21
Hyggelig, kompetent og bra oppfølging!Hadde smerter i skulderen som var litt av og på i i flere måneder om ikke noen år før jeg gikk til fysioterapeuten Wiktor. Han viste meg noen øvelser som jeg skulle gjennomføre hver/annenhver dag. Magisk: Smertene forsvant ganske fort og nå, mer en et halv år senere, har de ikke kommet tilbake. Anbefales sterkt!
Joaquin PoggiJoaquin Poggi
22:59 20 Jan 20
Jeg var usikker på om jeg trengte behandling, men dro til fysioterapeut Steinar etter ca 1 mnd med sterke knesmerter. Etter undersøkelsen lærte han meg noen enkle øvelser som jeg gjorde akkurat som planlagt. Øvelsene var vonde til å begynne med, men ila noen uker var kneet mye bedre. Nå har det gått 5 mnd og kneet er fortsatt helt smertefritt. Mildt sagt veldig fornøyd!
Norun HeggelundNorun Heggelund
09:48 10 Aug 19
Veldig godt fornøyd. Faglig dyktig og hyggelig fysioterapeut.
henok arayahenok araya
06:51 06 Aug 19
Jostein RummelhoffJostein Rummelhoff
18:01 19 Nov 18
Dette var meget bra. Dyktig fysioterapeut som var skånsom, effektiv og kunnskapsrik. Takk for flott veiledning og oppfølging. 🙂
js_loader

Spørsmål og svar

Varigheten av tennisalbue er svært ulik fra person til person. Selv om man gjør de rette grepene kan det ta flere måneder å bli bra. Går man i de samme fellene på nytt og på nytt kan det ta lengre tid. Erfaringsmessig treffer vi både de med smerter i under en uke, og de som har hatt smerter i mange år. 

Tennisalbue kan i noen tilfeller bedre seg selv over tid, men det avhenger av årsaken, graden av skade og om man klarer å unngå feil belastning. Fordi tilhelingen er avhengig av hvordan du forholder deg til bruk av albuen, er det delvis feil å si at det går over “av seg selv”.

Tiltak som belastningsstyring, treningsøvelser og trykkbølgebehandling kan føre til rask og fullstendig bedring.

Gjentatte håndleddsbevegelser, overdreven bruk av underarmsmuskler og feil grep ved aktiviteter som tennis, oppussingsarbeid, snømåking eller andre lignende aktiviteter.

Forebygging av tennisalbue innebærer riktig teknikk under aktiviteter, regelmessig oppvarming, styrketrening, og bruk av riktige redskaper for å unngå overbelastning av albuen.

Tennisalbue kan bli langvarig hvis den ikke behandles adekvat. Tidlig intervensjon og riktig behandling er nøkkelen for å forhindre en såkalt “kronisk” tilstand. Det er viktig å merke seg at selv om tilstanden har vart svært lenge, er det i de fleste tilfeller mulig å redusere og noen ganger bli kvitt plagene.

Ja, men tilpasninger kan være nødvendige. Redusert belastning, ergonomiske endringer, og bruk av støttende albuebandasje kan bidra til å fortsette arbeidet mens du håndterer tennisalbue.

Trykkbølgebehandling har vist seg å være effektiv for enkelte personer med tennisalbue. Det kan stimulere helingsprosessen og redusere smerte, men effektiviteten kan variere fra person til person. Det er viktig å konsultere med helsepersonell for råd om behandlingsalternativer.

Våre terapeuter kombinerer alltid flere type tiltak for å sikre optimal effekt. 

Her finner du oss

Sandvika Fysioterapi holder til i Rådmann Halmrasts vei 18, rett ved buss- og togstasjonen i Sandvika. 

Vi er en helprivat klinikk som spesialiserer oss på fysioterapi og trening.

Scroll to Top