Artrose - tidligere kalt slitasjegikt

Artrose, ofte kjent som slitasjegikt, er den vanligste kroniske leddsykdommen. Tilstanden rammer millioner av mennesker over hele verden. Et ledd med artrose er preget av nedbrytning av brusken, det glatte vevet som dekker leddenes ender. Man ser også at andre strukturer i leddet kan bli påvirket, som f.eks benvevet under brusken og leddhinnen. Dette fører til smerte, stivhet og nedsatt bevegelighet.

På denne siden vil du finne omfattende informasjon om ulike former for artrose, inkludert kneartrose, hofteartrose, artrose i fingerledd, artrose i ankelen, og artrose i ryggen.

Les mer om:

Kneartrose


Kneartrose er en tilstand som fører til gradvis utvikling av smerte og stivhet i kneleddet. Prosessen kan ta mange år, symptomene kan endre seg periodevis og mange har kneartrose uten plager. 

Kjenner du deg igjen i følgende symptomer, kan det hende du har kneartrose. Er du over 50 år og/eller har hatt en større skade/operasjon i kneet tidligere er sannsynligheten større.

  • Vedvarende eller tilbakevendende smerte i kneet, som kan forverres etter lengre perioder med aktivitet eller etter å ha vært i ro.

  • Stivhet og redusert bevegelighet i kneleddet, spesielt om morgenen eller etter å ha sittet stille en stund.

  • Hevelse eller ømhet rundt kneleddet.
    En knasende eller knirkende følelse når du beveger kneet.

Les mer om årsaker, symptomer og behandling av kneartrose her. 

Hofteartrose

Hofteartrose

Hofteartrose er en degenerativ leddsykdom som fører til gradvis nedbrytning av brusken i hofteleddet. Denne prosessen kan ta mange år, og symptomene kan variere over tid. Noen personer med hofteartrose opplever betydelige smerter og stivhet, mens andre kanskje ikke har noen merkbare plager.

Kjenner du deg igjen i følgende symptomer, kan det hende du har hofteartrose. Risikoen øker med alderen, og tidligere skader eller operasjoner i hoften kan også øke sannsynligheten:

  • Vedvarende eller tilbakevendende smerte i hoften, som kan forverres etter lengre perioder med aktivitet eller etter å ha vært i ro.

  • Stivhet og redusert bevegelighet i hofteleddet, spesielt om morgenen eller etter å ha sittet stille en stund.

  • Smerte som stråler fra hoften til lysken, låret eller kneet.

På vår side kan du lese mer om årsaker, symptomer og behandling av hofteartrose.

Aktiv med Artrose

AktivA* er et nasjonalt program utviklet av fysioterapeuter og ortopder for å sikre et godt tilbud til de som lider av kne- og hofteartrose. Hos oss er behandlingen organisert på følgende måte:

  1. Artroseskole: en informativ undervisningsøkt der vi forsøker å besvare alle spørsmål du har om artrose. (Fysioterapeut leder gruppe på inntil 10 personer)
  2. Fysioterapikonsultasjoner: Innledende undersøkelse og testing, oppfølging og ny runde testing og samtale etter 12 uker.
  3. Trening: Individuelt tilpasset trening som kan gjennomføres på egenhånd, eller i fysioterapeutveiledet treningsgruppe (maks 6 personer).
Les mer om hva det vil si å delta i aktiv med artrose.

*Les mer på den offisielle nettsiden aktivmedartrose.no

Aktiv med artrose

Artrose i ryggen (kommer)

Artrose i ryggen
Hallux valgus

Artrose i fingre og tær (kommer)

Tilbakemeldinger fra våre kunder

Sandvika Fysioterapi
4.9
Based on 46 reviews
powered by Google
Celine DGCeline DG
20:30 22 Aug 24
Fikk veldig god hjelp og oppfølging av vond og betent fot. Sandvika Fysioterapi anbefales!😃
V VV V
11:47 16 Jun 24
Anbefales på det sterkeste!
Eivind ThorpEivind Thorp
07:23 25 Oct 23
God og profesjonell behandling
Marlyn Abalorio SvarveMarlyn Abalorio Svarve
20:43 21 Oct 23
Terje VegsundTerje Vegsund
13:02 20 Oct 23
Hyggelig opplevelse/møte med fysioterapeut som så absolutt kunne jobben sin
MatchiMatchi
11:16 20 Oct 23
Andris SkatteboAndris Skattebo
14:22 18 Aug 23
Hyggelig prat og god behandling!
Stig RandsborgStig Randsborg
12:43 19 Jul 23
Grundig og dyktig i analysen i første time. Veldig god oppfølging i timene etterpå. Behandlingen gir god utbytte og hjelper.
Sverre StroemmeSverre Stroemme
10:15 28 Jun 23
Svært hyggelige folk med masse kunnskap som tilsynelatende tar særdeles godt vare på sine kunder.Anbefales på det varmeste.Mvh,Sverre
Karen Marie DaasvandKaren Marie Daasvand
19:38 27 Jun 23
Helt fantastisk behandling. Føler meg MYE bedre! 😊
Eystein BuenEystein Buen
09:24 08 May 22
Fikk veldig god hjelp til å lindre tennisalbue i form av treningsprogram, loggføring/oppfølging og trykkbølgebehandling. Kommer tilbake i fremtiden dersom andre plager skulle oppstå. Ekstremt fornøyd!
Håkon Haugholt-DaleHåkon Haugholt-Dale
14:22 08 Mar 22
Jeg har følt meg godt ivaretatt av fysioterapeut fra første time. Etter første konsultasjon ga han et godt bilde av hva slags skadet jeg hadde, noe som ble bekreftet med MR bilder. Jeg kom derfor raskt i gang med øvelser og anbefalinger for prosessen mot heling av tretthetsbrudd. Har vært jevnlig til sjekk siste halve året og blitt oppmuntret på veien. Anbefaler dem virkelige.
Ole Kristian UdnesOle Kristian Udnes
12:49 08 Oct 21
Jeg er veldig godt fornøyd med behandlingen hos Sandvika Fysioterapi. En vond skulder som ikke var altfor plagsom men som likevel trengte behandling. De lokaliserte problemet raskt og jeg fikk øvelser underveis som gjorde at jeg gradvis ble bedre. Behagelig og god service!
Flavio KaiserFlavio Kaiser
12:01 13 Jan 21
Hyggelig, kompetent og bra oppfølging!Hadde smerter i skulderen som var litt av og på i i flere måneder om ikke noen år før jeg gikk til fysioterapeuten Wiktor. Han viste meg noen øvelser som jeg skulle gjennomføre hver/annenhver dag. Magisk: Smertene forsvant ganske fort og nå, mer en et halv år senere, har de ikke kommet tilbake. Anbefales sterkt!
Joaquin PoggiJoaquin Poggi
22:59 20 Jan 20
Jeg var usikker på om jeg trengte behandling, men dro til fysioterapeut Steinar etter ca 1 mnd med sterke knesmerter. Etter undersøkelsen lærte han meg noen enkle øvelser som jeg gjorde akkurat som planlagt. Øvelsene var vonde til å begynne med, men ila noen uker var kneet mye bedre. Nå har det gått 5 mnd og kneet er fortsatt helt smertefritt. Mildt sagt veldig fornøyd!
Norun HeggelundNorun Heggelund
09:48 10 Aug 19
Veldig godt fornøyd. Faglig dyktig og hyggelig fysioterapeut.
henok arayahenok araya
06:51 06 Aug 19
Jostein RummelhoffJostein Rummelhoff
18:01 19 Nov 18
Dette var meget bra. Dyktig fysioterapeut som var skånsom, effektiv og kunnskapsrik. Takk for flott veiledning og oppfølging. 🙂
js_loader

Her finner du oss

Sandvika Fysioterapi holder til i Rådmann Halmrasts vei 18, rett ved buss- og togstasjonen i Sandvika. 

Vi er en helprivat klinikk som spesialiserer oss på fysioterapi og trening.

Vanlige spørsmål om artrose

Artrose er en degenerativ leddsykdom som oppstår når brusken som beskytter leddenes ender brytes ned over tid. Dette fører til smerte, stivhet og nedsatt bevegelsesområde. Vanlige berørte områder inkluderer knær, hofter, fingre, ankler og rygg.

De vanligste symptomene inkluderer leddsmerter og stivhet, spesielt etter perioder med inaktivitet eller overbelastning, hevelse rundt leddene, redusert bevegelsesområde og knirkende følelse eller lyd ved bevegelse av det berørte leddet.

Det finnes ingen kur for artrose, men det finnes mange behandlinger som kan hjelpe til med å lindre symptomer og forbedre leddfunksjonen. Behandlinger inkluderer medikamenter, fysioterapi, livsstilsendringer, og i noen tilfeller kirurgi.

Årsakene til artrose er sammensatte. Vi vet i dag at en rekke faktorer påvirker, inkludert alder, genetikk, tidligere leddskader, overvekt, og visse yrker som legger ekstra stress på leddene. Over tid fører disse faktorene til nedbrytning av brusk i leddene.

Ja, regelmessig trening, å opprettholde en sunn vekt, og et balansert kosthold kan hjelpe til med å redusere symptomene. Å unngå aktiviteter som belaster de berørte leddene overdrevent kan også redusere smerte.

Smertestillende midler som paracetamol og ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs) brukes ofte. I noen tilfeller kan lege foreskrive sterkere smertestillende eller kortikosteroidinjeksjoner for å redusere betennelse.

Er du usikker på om du har artrose kan våre fysioterapeuter hjelpe deg. Det vil foretas en klinisk undersøkelse, og ved behov supplerer vi med røntgen eller MR-bilder via fastlegen.

Genetikk kan spille en rolle i utviklingen av artrose, spesielt i tilfeller der sykdommen utvikler seg i en yngre alder. Hvis du har familiehistorie med artrose, kan risikoen for å utvikle tilstanden øke.

Scroll to Top