Patellofemorale smerter

Patellofemorale smerter er diffuse smerter bak eller rundt kneskålen. Smertene øker vanligvis under løping, lengre stillesitting med bøyd kne og trappegange. Tilstanden forekommer hyppig blant idrettsaktive og personer som trener mye.

Les mer om symptomer og behandlingsmetoder for patellofemorale smerter lenger ned.

Våre fysioterapeuter kan hjelpe deg med å finne ut om du har patellofemorale smerter eller om det er andre årsaker til dine knesmerter, og rette behandlingstiltak.

Jumper's knee

Hopp rett til:

Symptomer på patellofemorale smerter

Har du patellofemorale smerter vil ofte løping og huksitting øke smertene. Ofte vil også trappegange, spesielt nedover forverre smertene. Følgende symptomer er typiske:

 • Diffuse smerter og ømhet ved bøy og strekk av kneet 

 • Klikke- og gnisningslyder når du bøyer strekker på kneet

 • Svakhetsfølelse i kneet

 • Stivhetsfølelse i kneet selv om du har full bevegelighet

Hvordan behandles patellofemorale smerter?

Våre fysioterapeuter kombinerer flere ulike tiltak for å oppnå best effekt. Viktigste delen behandlingen av patellofemorale smerter er belastningsstyring og ta tak i mulige årsaker til smertene. Et godt strukturert treningsprogram er ofte sentralt i behandlingen. 

Vanlige behandlingstiltak inkluderer:

 • Belastningsstyring og råd innen treningsplanlegging
 • Treningsøvelser (for styrke, bevegelighet og muskulær kontroll)
 • Tydelige retningslinjer for aktivitet og trening.
 • Manuelle teknikker og teiping

Når bør du oppsøke behandling?

Du kan spare deg for mye tid og frustrasjon ved å oppsøke riktig hjelp til rett tid. Dersom du har smerter, stivhet, svakhet eller andre symptomer og i tillegg kan svare “ja” på ett av spørsmålene nedenfor, anbefaler vi deg å oppsøke behandling nå:

 • Kraftige smerter
 • Symptomene har vedvart over en uke uten tydelig bedring
 • Symptomene hindrer deg fra sove normalt, gå på jobb eller delta på trening. 
 • Symptomer som gjør deg bekymret.

Du skal også vite at vi hjelper folk med både store og små plager. Vi tar deg på alvor uansett omfanget av problemet. 

Bruk din helseforsikring hos oss

Helseforsikring dekker ofte behandling hos fysioterapeut hvis du får behov for dette.

Vi har avtaler med de fleste forsikringsselskaper som tilbyr forsikring. Bestill time via forsikringsselskapet sin app eller ring oss på 40431040 hvis du har noen spørsmål angående din forsikring. 

Tilbakemeldinger fra våre kunder

Sandvika Fysioterapi
4.9
Based on 44 reviews
powered by Google
Eivind ThorpEivind Thorp
07:23 25 Oct 23
God og profesjonell behandling
Marlyn Abalorio SvarveMarlyn Abalorio Svarve
20:43 21 Oct 23
Terje VegsundTerje Vegsund
13:02 20 Oct 23
Hyggelig opplevelse/møte med fysioterapeut som så absolutt kunne jobben sin
MatchiMatchi
11:16 20 Oct 23
Andris SkatteboAndris Skattebo
14:22 18 Aug 23
Hyggelig prat og god behandling!
Stig RandsborgStig Randsborg
12:43 19 Jul 23
Grundig og dyktig i analysen i første time. Veldig god oppfølging i timene etterpå. Behandlingen gir god utbytte og hjelper.
Sverre StroemmeSverre Stroemme
10:15 28 Jun 23
Svært hyggelige folk med masse kunnskap som tilsynelatende tar særdeles godt vare på sine kunder.Anbefales på det varmeste.Mvh,Sverre
Karen Marie DaasvandKaren Marie Daasvand
19:38 27 Jun 23
Helt fantastisk behandling. Føler meg MYE bedre! 😊
Eystein BuenEystein Buen
09:24 08 May 22
Fikk veldig god hjelp til å lindre tennisalbue i form av treningsprogram, loggføring/oppfølging og trykkbølgebehandling. Kommer tilbake i fremtiden dersom andre plager skulle oppstå. Ekstremt fornøyd!
Håkon Haugholt-DaleHåkon Haugholt-Dale
14:22 08 Mar 22
Jeg har følt meg godt ivaretatt av fysioterapeut fra første time. Etter første konsultasjon ga han et godt bilde av hva slags skadet jeg hadde, noe som ble bekreftet med MR bilder. Jeg kom derfor raskt i gang med øvelser og anbefalinger for prosessen mot heling av tretthetsbrudd. Har vært jevnlig til sjekk siste halve året og blitt oppmuntret på veien. Anbefaler dem virkelige.
Ole Kristian UdnesOle Kristian Udnes
12:49 08 Oct 21
Jeg er veldig godt fornøyd med behandlingen hos Sandvika Fysioterapi. En vond skulder som ikke var altfor plagsom men som likevel trengte behandling. De lokaliserte problemet raskt og jeg fikk øvelser underveis som gjorde at jeg gradvis ble bedre. Behagelig og god service!
Flavio KaiserFlavio Kaiser
12:01 13 Jan 21
Hyggelig, kompetent og bra oppfølging!Hadde smerter i skulderen som var litt av og på i i flere måneder om ikke noen år før jeg gikk til fysioterapeuten Wiktor. Han viste meg noen øvelser som jeg skulle gjennomføre hver/annenhver dag. Magisk: Smertene forsvant ganske fort og nå, mer en et halv år senere, har de ikke kommet tilbake. Anbefales sterkt!
Joaquin PoggiJoaquin Poggi
22:59 20 Jan 20
Jeg var usikker på om jeg trengte behandling, men dro til fysioterapeut Steinar etter ca 1 mnd med sterke knesmerter. Etter undersøkelsen lærte han meg noen enkle øvelser som jeg gjorde akkurat som planlagt. Øvelsene var vonde til å begynne med, men ila noen uker var kneet mye bedre. Nå har det gått 5 mnd og kneet er fortsatt helt smertefritt. Mildt sagt veldig fornøyd!
Norun HeggelundNorun Heggelund
09:48 10 Aug 19
Veldig godt fornøyd. Faglig dyktig og hyggelig fysioterapeut.
henok arayahenok araya
06:51 06 Aug 19
Jostein RummelhoffJostein Rummelhoff
18:01 19 Nov 18
Dette var meget bra. Dyktig fysioterapeut som var skånsom, effektiv og kunnskapsrik. Takk for flott veiledning og oppfølging. 🙂
js_loader

Spørsmål og svar

Varigheten av patellofemorale smerter er svært ulik fra person til person. Med riktig behandling og tålmodighet kan de fleste oppleve bedring innen noen få uker til måneder.

I tilfeller med milde smerter og ubehag kan tilstanden gå over av seg selv hvis man reduserer belastningen på kneet en kort periode. For enkelte blir det en mer langvarig plage som krever et strukturert rehabiliteringsprogram med tilpasninger under aktivitet og trening.

Patellofemorale smerter kan komme av overbelastning eller et traume på kneet, men også av andre årsaker. Redusert styrke og kontroll i kne og hofte er antatt å være risikofaktorer. Treningsmengde og intenisteten på trening anses å spille en veldig viktig rolle på utviklingen av patellofemorale smerter. Det er oppstår også oftere hos kvinner enn hos menn.

Når man har patellofemorale smerter finner man som regel ingenting på røntgen eller MR bilder. Derfor har dette lite nytteverdi. Diagnosen stilles klinisk på bakgrunn av dine symptomer og funksjon. Våre fysioterapeuter kan finne ut om du har patellofemorale smerter eller om det er andre årsaker til dine knesmerter.

 • Styrkeøvelser: Regelmessig trening av musklene rundt kneet, spesielt quadriceps (fremside lår) og hamstrings (bakside lår), kan bidra til å stabilisere kneleddet og redusere risikoen for smerter. Det er også viktig å styrke muskulatur over hofteleddet.
 • Fleksibilitetstrening: Tøyning av musklene rundt kneet og hoftene kan bidra til å opprettholde god bevegelighet og redusere stress over kneleddet.
 • God teknikk: Under fysisk aktivitet, spesielt når du utfører øvelser som involverer knebøy, hopping eller løping, er det viktig å bruke riktig teknikk for å unngå overbelastning av kneet.
 • Gradvis progresjon: Øk treningsintensiteten og varigheten gradvis over tid for å gi kroppen tid til å tilpasse seg og unngå plutselige belastninger som kan føre til overbelastning.
 • Variasjon i trening: Variasjon i treningsrutiner kan bidra til å forhindre ensidig belastning på kneet og redusere risikoen for overbelastningsskader.
 • Bruk riktig fottøy: Velg sko som gir god støtte og demping for å redusere belastningen på knærne under aktivitet.
 • Vær oppmerksom på underlaget: Unngå store treningsmengder på harde eller ujevne overflater, spesielt under løping og hopping.

Her finner du oss

Sandvika Fysioterapi holder til i Rådmann Halmrasts vei 18, rett ved buss- og togstasjonen i Sandvika. 

Vi er en helprivat klinikk som spesialiserer oss på fysioterapi og trening.

Scroll to Top