Patellofemorale smerter
Patellofemorale smerter er diffuse smerter bak eller rundt kneskålen. Smertene øker vanligvis under løping, lengre stillesitting med bøyd kne og trappegange. Tilstanden forekommer hyppig blant idrettsaktive og personer som trener mye.
Les mer om symptomer og behandlingsmetoder for patellofemorale smerter lenger ned.
Våre fysioterapeuter kan hjelpe deg med å finne ut om du har patellofemorale smerter eller om det er andre årsaker til dine knesmerter, og rette behandlingstiltak.
Hopp rett til:
Symptomer på patellofemorale smerter
Har du patellofemorale smerter vil ofte løping og huksitting øke smertene. Ofte vil også trappegange, spesielt nedover forverre smertene. Følgende symptomer er typiske:
Diffuse smerter og ømhet ved bøy og strekk av kneet
Klikke- og gnisningslyder når du bøyer strekker på kneet
Svakhetsfølelse i kneet
Stivhetsfølelse i kneet selv om du har full bevegelighet
Hvordan behandles patellofemorale smerter?
Våre fysioterapeuter kombinerer flere ulike tiltak for å oppnå best effekt. Viktigste delen behandlingen av patellofemorale smerter er belastningsstyring og ta tak i mulige årsaker til smertene. Et godt strukturert treningsprogram er ofte sentralt i behandlingen.
Vanlige behandlingstiltak inkluderer:
- Belastningsstyring og råd innen treningsplanlegging
- Treningsøvelser (for styrke, bevegelighet og muskulær kontroll)
- Tydelige retningslinjer for aktivitet og trening.
- Manuelle teknikker og teiping
Når bør du oppsøke behandling?
Du kan spare deg for mye tid og frustrasjon ved å oppsøke riktig hjelp til rett tid. Dersom du har smerter, stivhet, svakhet eller andre symptomer og i tillegg kan svare “ja” på ett av spørsmålene nedenfor, anbefaler vi deg å oppsøke behandling nå:
- Kraftige smerter
- Symptomene har vedvart over en uke uten tydelig bedring
- Symptomene hindrer deg fra sove normalt, gå på jobb eller delta på trening.
- Symptomer som gjør deg bekymret.
Du skal også vite at vi hjelper folk med både store og små plager. Vi tar deg på alvor uansett omfanget av problemet.
Bruk din helseforsikring hos oss
Helseforsikring dekker ofte behandling hos fysioterapeut hvis du får behov for dette.
Vi har avtaler med de fleste forsikringsselskaper som tilbyr forsikring. Bestill time via forsikringsselskapet sin app eller ring oss på 40431040 hvis du har noen spørsmål angående din forsikring.
Tilbakemeldinger fra våre kunder
Spørsmål og svar
Varigheten av patellofemorale smerter er svært ulik fra person til person. Med riktig behandling og tålmodighet kan de fleste oppleve bedring innen noen få uker til måneder.
I tilfeller med milde smerter og ubehag kan tilstanden gå over av seg selv hvis man reduserer belastningen på kneet en kort periode. For enkelte blir det en mer langvarig plage som krever et strukturert rehabiliteringsprogram med tilpasninger under aktivitet og trening.
Patellofemorale smerter kan komme av overbelastning eller et traume på kneet, men også av andre årsaker. Redusert styrke og kontroll i kne og hofte er antatt å være risikofaktorer. Treningsmengde og intenisteten på trening anses å spille en veldig viktig rolle på utviklingen av patellofemorale smerter. Det er oppstår også oftere hos kvinner enn hos menn.
Når man har patellofemorale smerter finner man som regel ingenting på røntgen eller MR bilder. Derfor har dette lite nytteverdi. Diagnosen stilles klinisk på bakgrunn av dine symptomer og funksjon. Våre fysioterapeuter kan finne ut om du har patellofemorale smerter eller om det er andre årsaker til dine knesmerter.
- Styrkeøvelser: Regelmessig trening av musklene rundt kneet, spesielt quadriceps (fremside lår) og hamstrings (bakside lår), kan bidra til å stabilisere kneleddet og redusere risikoen for smerter. Det er også viktig å styrke muskulatur over hofteleddet.
- Fleksibilitetstrening: Tøyning av musklene rundt kneet og hoftene kan bidra til å opprettholde god bevegelighet og redusere stress over kneleddet.
- God teknikk: Under fysisk aktivitet, spesielt når du utfører øvelser som involverer knebøy, hopping eller løping, er det viktig å bruke riktig teknikk for å unngå overbelastning av kneet.
- Gradvis progresjon: Øk treningsintensiteten og varigheten gradvis over tid for å gi kroppen tid til å tilpasse seg og unngå plutselige belastninger som kan føre til overbelastning.
- Variasjon i trening: Variasjon i treningsrutiner kan bidra til å forhindre ensidig belastning på kneet og redusere risikoen for overbelastningsskader.
- Bruk riktig fottøy: Velg sko som gir god støtte og demping for å redusere belastningen på knærne under aktivitet.
- Vær oppmerksom på underlaget: Unngå store treningsmengder på harde eller ujevne overflater, spesielt under løping og hopping.
Her finner du oss
Sandvika Fysioterapi holder til i Rådmann Halmrasts vei 18, rett ved buss- og togstasjonen i Sandvika.
Vi er en helprivat klinikk som spesialiserer oss på fysioterapi og trening.