Håndartrose

Håndartrose en kronisk sykdom som påvirker håndens ledd, spesielt tomlens grunnledd og de små leddene i fingrene. Denne tilstanden medfører smerter, stivhet og hevelser. Håndartrose rammer primært eldre, men kan også skyldes tidligere skader eller genetiske faktorer. Behandling fokuserer på å lindre smerte, forbedre håndfunksjonen og håndtere daglige aktiviteter mer effektivt, ofte gjennom fysioterapi, ergoterapi og i noen tilfeller medisiner.

Våre fysioterapeuter har omfattende erfaring og kunnskap om anbefalte behandlingsmetoder ved artrose. Vi har også flere Aktiv A sertifiserte (et utdanningsprogram om artrose)  fysioterapeuter på klinikken. 

håndartrose

Hopp rett til:

Symptomer på håndartrose

Håndartrose er en smertefull tilstand som ofte påvirker eldre, men kan også ramme yngre individer etter skader eller på grunn av genetiske faktorer. Det primære symptomet er smerte i de berørte leddene, som kan forverres ved bruk av hånden i krevende oppgaver. Stivhet, spesielt om morgenen eller etter lengre perioder med inaktivitet, er også vanlig. Redusert bevegelighet og svakhet i hånden kan føre til utfordringer med daglige aktiviteter. Typiske symptomer på håndartrose inkluderer:

 • Smerter i leddene, som forverres ved aktivitet.
 • Stivhet i leddene, spesielt om morgenen.
 • Synlig hevelse og deformitet i leddene.
 • Redusert grepstyrke og bevegelighet.

Hvordan behandles håndartrose

Hos våre fysioterapeuter kombinerer vi ulike tiltak for å oppnå best mulig behandlingseffekt. Behandling av håndartrose omfatter tiltak for å lindre smerter, øke bevegeligheten og styrke musklene rundt de påvirkede leddene samt gi oppdatert informasjon for å proaktivt håndtere plagene. Denne tilnærmingen er en viktig del av en helhetlig behandlingsstrategi. Effektive metoder for behandling av håndartrose inkluderer:

 • Individuelt tilpassede øvelser eller treningsprogrammer for hånden.
 • Oppdatert informasjon om håndartrose og artrose generelt.
 • Veiledning om aktiviteter, bruk av hjelpemidler og tilpasninger i dagliglivet.

Når bør du oppsøke behandling?

Du kan spare deg for mye tid og frustrasjon ved å oppsøke riktig hjelp til rett tid. Dersom du har smerter, stivhet, svakhet eller andre symptomer og i tillegg kan svare “ja” på ett av spørsmålene nedenfor, anbefaler vi deg å oppsøke behandling nå:

 • Kraftige smerter
 • Symptomene har vedvart over en uke uten tydelig bedring
 • Symptomene hindrer deg fra sove normalt, gå på jobb eller delta på trening. 
 • Symptomer som gjør deg bekymret.

Du skal også vite at vi hjelper folk med både store og små plager. Vi tar deg på alvor uansett omfanget av problemet. 

Bruk din helseforsikring hos oss

Helseforsikring dekker ofte behandling hos fysioterapeut hvis du får behov for dette.

Vi har avtaler med de fleste forsikringsselskaper som tilbyr forsikring. Bestill time via forsikringsselskapet sin app eller ring oss på 40431040 hvis du har noen spørsmål angående din forsikring. 

Tilbakemeldinger fra våre kunder

Sandvika Fysioterapi
4.9
Based on 44 reviews
powered by Google
Eivind ThorpEivind Thorp
07:23 25 Oct 23
God og profesjonell behandling
Marlyn Abalorio SvarveMarlyn Abalorio Svarve
20:43 21 Oct 23
Terje VegsundTerje Vegsund
13:02 20 Oct 23
Hyggelig opplevelse/møte med fysioterapeut som så absolutt kunne jobben sin
MatchiMatchi
11:16 20 Oct 23
Andris SkatteboAndris Skattebo
14:22 18 Aug 23
Hyggelig prat og god behandling!
Stig RandsborgStig Randsborg
12:43 19 Jul 23
Grundig og dyktig i analysen i første time. Veldig god oppfølging i timene etterpå. Behandlingen gir god utbytte og hjelper.
Sverre StroemmeSverre Stroemme
10:15 28 Jun 23
Svært hyggelige folk med masse kunnskap som tilsynelatende tar særdeles godt vare på sine kunder.Anbefales på det varmeste.Mvh,Sverre
Karen Marie DaasvandKaren Marie Daasvand
19:38 27 Jun 23
Helt fantastisk behandling. Føler meg MYE bedre! 😊
Eystein BuenEystein Buen
09:24 08 May 22
Fikk veldig god hjelp til å lindre tennisalbue i form av treningsprogram, loggføring/oppfølging og trykkbølgebehandling. Kommer tilbake i fremtiden dersom andre plager skulle oppstå. Ekstremt fornøyd!
Håkon Haugholt-DaleHåkon Haugholt-Dale
14:22 08 Mar 22
Jeg har følt meg godt ivaretatt av fysioterapeut fra første time. Etter første konsultasjon ga han et godt bilde av hva slags skadet jeg hadde, noe som ble bekreftet med MR bilder. Jeg kom derfor raskt i gang med øvelser og anbefalinger for prosessen mot heling av tretthetsbrudd. Har vært jevnlig til sjekk siste halve året og blitt oppmuntret på veien. Anbefaler dem virkelige.
Ole Kristian UdnesOle Kristian Udnes
12:49 08 Oct 21
Jeg er veldig godt fornøyd med behandlingen hos Sandvika Fysioterapi. En vond skulder som ikke var altfor plagsom men som likevel trengte behandling. De lokaliserte problemet raskt og jeg fikk øvelser underveis som gjorde at jeg gradvis ble bedre. Behagelig og god service!
Flavio KaiserFlavio Kaiser
12:01 13 Jan 21
Hyggelig, kompetent og bra oppfølging!Hadde smerter i skulderen som var litt av og på i i flere måneder om ikke noen år før jeg gikk til fysioterapeuten Wiktor. Han viste meg noen øvelser som jeg skulle gjennomføre hver/annenhver dag. Magisk: Smertene forsvant ganske fort og nå, mer en et halv år senere, har de ikke kommet tilbake. Anbefales sterkt!
Joaquin PoggiJoaquin Poggi
22:59 20 Jan 20
Jeg var usikker på om jeg trengte behandling, men dro til fysioterapeut Steinar etter ca 1 mnd med sterke knesmerter. Etter undersøkelsen lærte han meg noen enkle øvelser som jeg gjorde akkurat som planlagt. Øvelsene var vonde til å begynne med, men ila noen uker var kneet mye bedre. Nå har det gått 5 mnd og kneet er fortsatt helt smertefritt. Mildt sagt veldig fornøyd!
Norun HeggelundNorun Heggelund
09:48 10 Aug 19
Veldig godt fornøyd. Faglig dyktig og hyggelig fysioterapeut.
henok arayahenok araya
06:51 06 Aug 19
Jostein RummelhoffJostein Rummelhoff
18:01 19 Nov 18
Dette var meget bra. Dyktig fysioterapeut som var skånsom, effektiv og kunnskapsrik. Takk for flott veiledning og oppfølging. 🙂
js_loader

Spørsmål og svar

Håndartrose utvikler seg gradvis og kan forverres over tid. Tidlige stadier kan innebære mild smerte og stivhet, mens senere stadier kan føre til mer intense smerter, økt stivhet og hevelse, og synlige endringer i leddenes form. Bevegelighet og grepstyrke kan også reduseres ettersom tilstanden utvikler seg.

Genetiske faktorer spiller en rolle i utviklingen av håndartrose. Hvis nære familiemedlemmer har eller har hatt tilstanden, øker sjansen for at du også kan utvikle den. Men, det er også viktig å vurdere andre faktorer som alder, tidligere håndskader og belastning på hendene.

For å håndtere håndartrose effektivt, kan det være nødvendig med livsstilsendringer som å unngå aktiviteter som forverrer smertene, bruke hjelpemidler for å lette daglige oppgaver, og delta i regelmessig, tilpasset trening for å opprettholde bevegelighet og styrke i hendene.

Forbedring av grepstyrke ved håndartrose involverer ofte spesifikke øvelser som er rettet mot musklene i hendene og underarmene. En fysioterapeut kan gi veiledning om trygge og effektive øvelser. Det kan også være viktig å balansere øvelsene med hvileperioder for å unngå overbelastning av leddene.

Her finner du oss

Sandvika Fysioterapi holder til i Rådmann Halmrasts vei 18, rett ved buss- og togstasjonen i Sandvika. 

Vi er en helprivat klinikk som spesialiserer oss på fysioterapi og trening.

Scroll to Top