Løpeskader - de vanligste skadene ved løping.

Velkommen til vår guide om de vanligste overbelastningsplagene ved løping. I denne veiledningen vil vi utforske de vanligste plagene løpere kan oppleve, deres årsaker og symptomer. Løping kan føre til en rekke plager, spesielt ved kjappe endringer i belastning, inkludert smerter i knær, hofter, ankler eller føtter, betennelse i sener og muskler, samt stressfrakturer. Enten du er en erfaren løper eller nybegynner, vil denne informasjonen bidra til å øke din forståelse rundt potensielle plager forbundet med løping.

Trenger du hjelp med veiledning eller behandling av dine plager har vi et kompetent team for deg med løperelaterte smerter.

Løping skadeforebygging

Les mer om:

Plantar Fascitt - smerter under hælen

Plantar fascitt, vanlig blant løpere, oppstår når plantarfascia, bindevevet som forbinder hælen til tærne, blir overbelastet. Årsakene inkluderer for mye løping, feil fottøy og anatomiske variasjoner i foten. Typiske symptomer er smerte under hælen eller langs buen på foten, spesielt om morgenen eller etter hvile. Behandlingsmetoder kan inkludere spesifikk trening for å styrke fot- og leggmuskulaturen, avlastning av det berørte området, trykkbølgebehandling for å stimulere heling, taping for støtte og riktig skotøy for å redusere belastning. Tidlig intervensjon og korrekt behandling er viktig for å redusere smerte og gjenopprette normal aktivitet.

Les mer om plantar fascitt her.

Løping skadeforebygging

Akillestendinopati / akilles senebetennelse

Akillestendinopati er en av de vanligste årsakene til plager blant løpere. Årsakene kan være overbelastning, plutselig økning i treningsintensitet, dårlige løpesko, eller biomekaniske problemer. Symptomer inkluderer smerte, stivhet, og hevelse i akillessenen, spesielt ved begynnelsen av en løpeøkt eller etter perioder med inaktivitet. Behandling innebærer ofte en kombinasjon av tilpasset belastning eller avlastning, spesifikke styrkeøvelser og eventuelt trykkbølgebehandling.  Forebygging inkluderer gradvis økning i treningsmengde, riktig fottøy, innleggsåler og regelmessige treningsøvelser for leggmuskelen på baksiden av leggen.

Les mer om akillestendinopati her:

Løperkne / runners knee

Løperkne, eller iliotibialbåndsyndrom, er en vanlig skade hos løpere. Tilstanden oppstår når iliotibialbåndet, en sene som går fra hoften til utsiden av kneet, blir irritert på grunn av overbelastning. Årsakene inkluderer overbelastning, brå økning i treningsmengde, svak hofte eller knemuskulatur, eller overdrevet løping i nedoverbakke. Vanlige symptomer er smerte på utsiden av kneet, spesielt under eller etter løping, som ofte blir verre ved aktivitet. Smerten kan også kjennes ved bøying av kneet eller når man går ned trapper. Tidlig behandling er viktig for å unngå et langvarig forløp.

En annen kneplage som ofte refereres som løperkne er patellofemoralt smertesyndrom. Dette er en sekkediagnose som omhandler uspesifikke plager i vevet rundt kneskjellet, og er også en vanlig tilstand hos løpere. 

Les mer om runners knee her.

Beinhinnebetennelse / MTSS

Medialt tibialt stressyndrom (MTSS), også kjent som beinhinnebetennelse eller “shin splints”, er en vanlig skade blant løpere. Tilstanden kjennetegnes av smerter på innsiden av og langs kanten av skinnebenet, spesielt i den nederste delen av leggen. Smertene forverres ved belastning og gjerne i nedoverbakke, og bedres ved hvile. Årsaken er for stor belastning i forhold til hva muskel- og skjelettapparatet i leggen tåler. Overdrevet løping, overpronasjon, tidligere plager, dårlige skotøy eller lang steglengde er mulige risikofaktorer. Behandling inkluderer redusert løping og spesifikk styrketrening. Skaden er et forstadium til tretthetsbrudd.

Les mer om beinhinnebetennelse / MTSS her:

Overtråkk i ankelen

Ankelovertråkk oppstår vanligst når ankelen ruller utover og fører til en strekk eller ruptur av leddbåndene som støtter den.  Vanlige årsaker inkluderer løping på ujevnt underlag når man er sliten, utilstrekkelig oppvarming, eller tidligere skade. Symptomer inkluderer smerte, hevelse, og blåmerker rundt ankelen, samt vanskeligheter med å belaste foten. Akutt behandlingen involverer “peace and love-metoden” som blant annet involverer kompresjon, heve foten samt unngå betennelsesdempende medikamenter. Tidlig bevegelse og opptrening bidrar til raskere tilheling. 

Les mer om ankelovertråkk her:

Senebetennelse i hoften / trokantersyndrom

Trokantersyndrom, også kjent som senebetennelse i hoften, er en vanlig overbelastningsskade blant løpere. Tilstanden skyldes irritasjon eller skade i sener eller bursa på utsiden av hoften. Årsakene kan være overbelastning, svak hoftemuskulatur muskler, løpeteknikk, eller mye løping i motbakke. Vanlige symptomer inkluderer smerte på utsiden av hoften, som forverres ved løping, gange, eller når man ligger på den berørte siden. Behandling omhandler ofte en kombinasjon av tiltak som avlastning, spesifikke treningsøvelser, råd om løpeteknikk og eventuelt trykkbølgebehandling.

Les mer om senebetennelse i hofte her: 

Muskelstrekk

Muskelstrekk er en skade som av og til kan oppstå hos løpere, spesielt ved høy intensitet, uten tilstrekkelig oppvarming eller på slutten av en økt når man allerede er sliten. Skaden oppstår når en muskel blir strukket over dens tåleevne. Vanlige symptomer er skarp smerte, hevelse, muskelkramper, og redusert bevegelighet.  

Les mer om muskelstrekk her: 

Hamstringstrekk

Tilbakemeldinger fra våre kunder

Sandvika Fysioterapi
4.9
Based on 45 reviews
powered by Google
V VV V
11:47 16 Jun 24
Anbefales på det sterkeste!
Eivind ThorpEivind Thorp
07:23 25 Oct 23
God og profesjonell behandling
Marlyn Abalorio SvarveMarlyn Abalorio Svarve
20:43 21 Oct 23
Terje VegsundTerje Vegsund
13:02 20 Oct 23
Hyggelig opplevelse/møte med fysioterapeut som så absolutt kunne jobben sin
MatchiMatchi
11:16 20 Oct 23
Andris SkatteboAndris Skattebo
14:22 18 Aug 23
Hyggelig prat og god behandling!
Stig RandsborgStig Randsborg
12:43 19 Jul 23
Grundig og dyktig i analysen i første time. Veldig god oppfølging i timene etterpå. Behandlingen gir god utbytte og hjelper.
Sverre StroemmeSverre Stroemme
10:15 28 Jun 23
Svært hyggelige folk med masse kunnskap som tilsynelatende tar særdeles godt vare på sine kunder.Anbefales på det varmeste.Mvh,Sverre
Karen Marie DaasvandKaren Marie Daasvand
19:38 27 Jun 23
Helt fantastisk behandling. Føler meg MYE bedre! 😊
Eystein BuenEystein Buen
09:24 08 May 22
Fikk veldig god hjelp til å lindre tennisalbue i form av treningsprogram, loggføring/oppfølging og trykkbølgebehandling. Kommer tilbake i fremtiden dersom andre plager skulle oppstå. Ekstremt fornøyd!
Håkon Haugholt-DaleHåkon Haugholt-Dale
14:22 08 Mar 22
Jeg har følt meg godt ivaretatt av fysioterapeut fra første time. Etter første konsultasjon ga han et godt bilde av hva slags skadet jeg hadde, noe som ble bekreftet med MR bilder. Jeg kom derfor raskt i gang med øvelser og anbefalinger for prosessen mot heling av tretthetsbrudd. Har vært jevnlig til sjekk siste halve året og blitt oppmuntret på veien. Anbefaler dem virkelige.
Ole Kristian UdnesOle Kristian Udnes
12:49 08 Oct 21
Jeg er veldig godt fornøyd med behandlingen hos Sandvika Fysioterapi. En vond skulder som ikke var altfor plagsom men som likevel trengte behandling. De lokaliserte problemet raskt og jeg fikk øvelser underveis som gjorde at jeg gradvis ble bedre. Behagelig og god service!
Flavio KaiserFlavio Kaiser
12:01 13 Jan 21
Hyggelig, kompetent og bra oppfølging!Hadde smerter i skulderen som var litt av og på i i flere måneder om ikke noen år før jeg gikk til fysioterapeuten Wiktor. Han viste meg noen øvelser som jeg skulle gjennomføre hver/annenhver dag. Magisk: Smertene forsvant ganske fort og nå, mer en et halv år senere, har de ikke kommet tilbake. Anbefales sterkt!
Joaquin PoggiJoaquin Poggi
22:59 20 Jan 20
Jeg var usikker på om jeg trengte behandling, men dro til fysioterapeut Steinar etter ca 1 mnd med sterke knesmerter. Etter undersøkelsen lærte han meg noen enkle øvelser som jeg gjorde akkurat som planlagt. Øvelsene var vonde til å begynne med, men ila noen uker var kneet mye bedre. Nå har det gått 5 mnd og kneet er fortsatt helt smertefritt. Mildt sagt veldig fornøyd!
Norun HeggelundNorun Heggelund
09:48 10 Aug 19
Veldig godt fornøyd. Faglig dyktig og hyggelig fysioterapeut.
henok arayahenok araya
06:51 06 Aug 19
Jostein RummelhoffJostein Rummelhoff
18:01 19 Nov 18
Dette var meget bra. Dyktig fysioterapeut som var skånsom, effektiv og kunnskapsrik. Takk for flott veiledning og oppfølging. 🙂
js_loader

Her finner du oss

Sandvika Fysioterapi holder til i Rådmann Halmrasts vei 18, rett ved buss- og togstasjonen i Sandvika. 

Vi er en helprivat klinikk som spesialiserer oss på fysioterapi og trening.

Vanlige spørsmål om løpeskader

De vanligste løpeskadene inkluderer løperkne, plantar fasciitt, iliotibialbåndsyndrom, ankelovertråkk, akillestendinopati, og beinhinnebetennelse. Disse skadene oppstår ofte på grunn av overbelastning “too much too soon”.

Forebygging av løperkne innebærer å styrke kne og hoftemusklene, bruke riktige sko, og unngå løping på skrått underlag eller mye løping i nedoverbakke. Gradvis økning i treningsmengde er alltid lurt.

Patellofemoralt smertesyndrom, som ofte også omtales som “runner’s knee”, er smerte rundt eller bak kneskålen. Behandling inkluderer hvile, fysioterapi, styrking av quadriceps, hoftemuskulatur.

De vanligste symptomene på IT-bånd syndrom er smerte på utsiden av kneet, spesielt under eller etter løping, samt ubehag når kneet bøyes og rettes ut.

Beinhinnebetennelse behandles best ved å hvile, gradvis tilbakeføring til aktivitet, bruk av skotøy med god støtte, og styrketrening for leggmuskulaturen.

Typiske symptomer på akillessenebetennelse inkluderer smerte og stivhet i akillessenen, hevelse rundt senen, og smerte som blir verre etter aktivitet.

For å forebygge akillessenebetennelse, bør du øke treningsintensiteten gradvis, trene opp leggmuskulaturen, bruke gode sko og variere underlaget du løper på. 

For å unngå skader når du løper, bør du bruke godt fottøy, øke treningsintensiteten eller mengden gradvis, variere treningsrutinene, og fokusere på styrke og fleksibilitet.

Akilles tendinopati er en degenerativ tilstand som påvirker akillessenen, ofte forårsaket av overbelastning. Tilstanden kalles ofte akilles senebetennelse. 

Scroll to Top