Strekk i hamstrings

En hamstringstrekk oppstår når musklene på baksiden av låret blir overbelastet eller strukket utover sin kapasitet. Dette kan skje ved flere typer bevegelser, som for eksempel å strekke seg for langt under fysisk aktivitet eller løpe på høy hastighet. Resultatet kan være smerte, ømhet og begrenset bevegelsesområde. Adekvat hvile og rehabilitering er viktig for å lege skaden og forebygge tilbakefall.

Våre fysioterapeuter er dyktige på å diagnostisere hamstringsstrekk eller finne ut om det er andre årsaker til smertene dine. Vi hjelper deg også i gang med riktig behandling slik at du raskt kan komme tilbake til aktivitet igjen uten smerter.

strekk bakside lår

Hopp rett til:

Løping skadeforebygging

Symptomer på strekk i hamstrings

Strekk i hamstringen, som ofte skjer i aktiviteter som løping eller ballspill, kan være en smertefull og hemmende skade. Den oppstår når en eller flere av de tre musklene på baksiden av låret strekkes utover sitt normale bevegelsesområde. Dette kan føre til alt fra lett ubehag til alvorlig smerte og funksjonsnedsettelse, avhengig av skadens alvorlighetsgrad. Typiske symptomer på en hamstringstrekk inkluderer:

 • Smerte eller ubehag på baksiden av låret under aktivitet eller ved trykk
 • Svakhet i muskulaturen på baksiden av låret
 • Begrenset bevegelse ved utstrekning av kneet
 • Ømhet eller hevelse på baksiden av låret
 • Vanskeligheter med å gå, løpe eller utføre bevegelser som krever innsats fra hamstrings-muskulaturen

Hvordan behandles strekk i hamstrings?

Akutt bør en hamstringsstrekk behandles med hvile, kompresjon, heving av benet og eventuelt is for smertelindring. Dette vil redusere smerte og hevelse og øke tilhelingen. For å få tilbake funksjon og redusere smertene bør videre behandling og opptrening skje tidlig. Typiske behandlingstiltak inkluderer:

 • Styrkeøvelser for hamstringen for å gjenoppbygge muskelstyrke
 • Tøyingsøvelser for å gjenopprette fleksibiliteten
 • Gradvis gjenopptakelse av fysisk aktivitet med tydelige retningslinjer
 • Manuelle teknikker

Når bør du oppsøke behandling?

Du kan spare deg for mye tid og frustrasjon ved å oppsøke riktig hjelp til rett tid. Dersom du har smerter, stivhet, svakhet eller andre symptomer og i tillegg kan svare “ja” på ett av spørsmålene nedenfor, anbefaler vi deg å oppsøke behandling nå:

 • Kraftige smerter
 • Symptomene har vedvart over en uke uten tydelig bedring
 • Symptomene hindrer deg fra sove normalt, gå på jobb eller delta på trening. 
 • Symptomer som gjør deg bekymret.

Du skal også vite at vi hjelper folk med både store og små plager. Vi tar deg på alvor uansett omfanget av problemet. 

Bruk din helseforsikring hos oss

Helseforsikring dekker ofte behandling hos fysioterapeut hvis du får behov for dette.

Vi har avtaler med de fleste forsikringsselskaper som tilbyr forsikring. Bestill time via forsikringsselskapet sin app eller ring oss på 40431040 hvis du har noen spørsmål angående din forsikring. 

Tilbakemeldinger fra våre kunder

Sandvika Fysioterapi
4.9
Based on 45 reviews
powered by Google
V VV V
11:47 16 Jun 24
Anbefales på det sterkeste!
Eivind ThorpEivind Thorp
07:23 25 Oct 23
God og profesjonell behandling
Marlyn Abalorio SvarveMarlyn Abalorio Svarve
20:43 21 Oct 23
Terje VegsundTerje Vegsund
13:02 20 Oct 23
Hyggelig opplevelse/møte med fysioterapeut som så absolutt kunne jobben sin
MatchiMatchi
11:16 20 Oct 23
Andris SkatteboAndris Skattebo
14:22 18 Aug 23
Hyggelig prat og god behandling!
Stig RandsborgStig Randsborg
12:43 19 Jul 23
Grundig og dyktig i analysen i første time. Veldig god oppfølging i timene etterpå. Behandlingen gir god utbytte og hjelper.
Sverre StroemmeSverre Stroemme
10:15 28 Jun 23
Svært hyggelige folk med masse kunnskap som tilsynelatende tar særdeles godt vare på sine kunder.Anbefales på det varmeste.Mvh,Sverre
Karen Marie DaasvandKaren Marie Daasvand
19:38 27 Jun 23
Helt fantastisk behandling. Føler meg MYE bedre! 😊
Eystein BuenEystein Buen
09:24 08 May 22
Fikk veldig god hjelp til å lindre tennisalbue i form av treningsprogram, loggføring/oppfølging og trykkbølgebehandling. Kommer tilbake i fremtiden dersom andre plager skulle oppstå. Ekstremt fornøyd!
Håkon Haugholt-DaleHåkon Haugholt-Dale
14:22 08 Mar 22
Jeg har følt meg godt ivaretatt av fysioterapeut fra første time. Etter første konsultasjon ga han et godt bilde av hva slags skadet jeg hadde, noe som ble bekreftet med MR bilder. Jeg kom derfor raskt i gang med øvelser og anbefalinger for prosessen mot heling av tretthetsbrudd. Har vært jevnlig til sjekk siste halve året og blitt oppmuntret på veien. Anbefaler dem virkelige.
Ole Kristian UdnesOle Kristian Udnes
12:49 08 Oct 21
Jeg er veldig godt fornøyd med behandlingen hos Sandvika Fysioterapi. En vond skulder som ikke var altfor plagsom men som likevel trengte behandling. De lokaliserte problemet raskt og jeg fikk øvelser underveis som gjorde at jeg gradvis ble bedre. Behagelig og god service!
Flavio KaiserFlavio Kaiser
12:01 13 Jan 21
Hyggelig, kompetent og bra oppfølging!Hadde smerter i skulderen som var litt av og på i i flere måneder om ikke noen år før jeg gikk til fysioterapeuten Wiktor. Han viste meg noen øvelser som jeg skulle gjennomføre hver/annenhver dag. Magisk: Smertene forsvant ganske fort og nå, mer en et halv år senere, har de ikke kommet tilbake. Anbefales sterkt!
Joaquin PoggiJoaquin Poggi
22:59 20 Jan 20
Jeg var usikker på om jeg trengte behandling, men dro til fysioterapeut Steinar etter ca 1 mnd med sterke knesmerter. Etter undersøkelsen lærte han meg noen enkle øvelser som jeg gjorde akkurat som planlagt. Øvelsene var vonde til å begynne med, men ila noen uker var kneet mye bedre. Nå har det gått 5 mnd og kneet er fortsatt helt smertefritt. Mildt sagt veldig fornøyd!
Norun HeggelundNorun Heggelund
09:48 10 Aug 19
Veldig godt fornøyd. Faglig dyktig og hyggelig fysioterapeut.
henok arayahenok araya
06:51 06 Aug 19
Jostein RummelhoffJostein Rummelhoff
18:01 19 Nov 18
Dette var meget bra. Dyktig fysioterapeut som var skånsom, effektiv og kunnskapsrik. Takk for flott veiledning og oppfølging. 🙂
js_loader

Spørsmål og svar

Varigheten av en hamstringsstrekk avhenger av skadens alvorlighetsgrad, individets generelle helse, alder, rehabiliteringsprosess, og om de følger anbefalte behandlingstiltak. Det er alltid best å konsultere en helseprofesjonell for en vurdering og rehabiliteringsplan.

En strekk i hamstringen kan ofte gå over av seg selv, spesielt hvis det dreier seg om en mild strekk. Kroppen har en naturlig helbredelsesprosess som kan reparere mindre muskelskader. Imidlertid er det viktig å følge riktige selvbehandlingstiltak for å støtte denne helbredelsesprosessen.

Selv om milde strekninger ofte kan helbrede seg selv, er det viktig å være forsiktig ved vedvarende smerte, hevelse, eller begrenset mobilitet. Da bør skaden vurderes av helsepersonell.

En hamstringsstrekk oppstår vanligvis når musklene eller senene i hamstrings blir overbelastet eller strekket utover deres evne. Dette kan for eksempel skje under en sprint eller et spark. Det kan også skyldes gjentatt belastning over tid, spesielt i idretter som krever mye bruk av hamstrings-muskulaturen, eksempelvis fotball. Utilstrekkelig oppvarming, muskelsvakhet og dårlig løpsteknikk kan også øke risikoen for å utvikle en strekk i hamstrings.

For å forebygge hamstringsstrekk er det viktig å implementere gode oppvarmingsrutiner før fysisk aktivitet, spesielt før idrettslige aktiviteter som krever mye bruk av hamstringsmuskulaturen. Dette kan inkludere dynamiske tøyeøvelser og gradvis progresjon av selve aktiviteten. Videre er det essensielt å fokusere på å styrke musklene på baksiden av låret gjennom spesifikke øvelser som retter seg mot hamstrings. Å vedlikeholde god fleksibilitet gjennom regelmessig tøyning og stretching kan også være viktig. En viktig del er å være fornuftig i treningsplanleggingen og ha tilstrekkelig restitusjon for å minimere risikoen for skade.

Ja, en hamstringstrekk kan bli en langvarig plage hvis den ikke blir behandlet riktig eller hvis personen gjenopptar fysisk aktivitet for tidlig. Etter man har pådratt seg en strekk i hamstrings har man økt risiko for ny strekk. Ved å følge en rehabiliteringsplan med fornuftig progresjon vil denne risikoen reduseres. 

Ja, det er mulig å trene selv om du har en strekk i hamstringene, men det er viktig å være forsiktig og tilpasse treningen. Husk at helingsprosessen for en strekk i hamstringene kan variere avhengig av skadens alvorlighetsgrad. Å presse for hardt for tidlig kan forlenge restitusjonsperioden. Hurtige eksplosive øvelser bør unngås tidlig etter skade, men øvelser med lavintensitet og styrkeøvelser kan tidlig tolereres.

Det er alltid lurt å konsultere en helseprofesjonell før du starter med trening etter en skade.

Ja, det er mulig å tøye en strekk i hamstrings som ikke er alvorlig, men det er viktig å gjøre det forsiktig i starten. Tøyningene bør ikke gjøres før akuttsmertene har avtatt og de bør holdes lett.

For å forsikre deg om at tøyning er passende for din spesifikke skade, bør du konsultere en fysioterapeut eller annen helseprofesjonell.

Her finner du oss

Sandvika Fysioterapi holder til i Rådmann Halmrasts vei 18, rett ved buss- og togstasjonen i Sandvika. 

Vi er en helprivat klinikk som spesialiserer oss på fysioterapi og trening.

Scroll to Top