Strekk i leggen

Strekk i leggen er en vanlig plage som kan oppstå under fysisk aktivitet. Denne smertefulle tilstanden oppstår når muskelfibrene i leggen overbelastes eller strekkes utover ens tåleevne. Ofte føles det som en skarp, intens smerte og kan ledsages av en følelse av at muskelen “knyter seg”. I mange tilfeller må en slik skade trenes opp igjen for å gjenopprette funksjonen igjen. Les mer om symptomer og behandling lenger ned.

Våre fysioterapeuter er gode til å identifisere om smertene i leggen din skyldes strekk eller om det er andre årsaker til dette. De gir deg også en behandlingsplan slik at du raskt kan gjenoppta dine aktiviteter uten smerte.

Hopp rett til:

Løping skadeforebygging

Symptomer på strekk i leggen

Strekk i leggen gir ofte smerte ved gange, løping og hopping. Følgende symptomer er typiske for strekk i leggen:

 • Smerte eller ubehag under aktivitet eller ved trykk på skadet muskulatur
 • Svakhet i muskulaturen i leggen
 • Begrenset bevegelse ved bevegelse av ankelen
 • Ømhet eller hevelse på leggmuskulaturen
 • Vanskeligheter med å gå, løpe eller hoppe

Hvordan behandles en strekk i leggen?

Akuttbehandling når du får en strekk i leggen er hvile, kompresjon, heving av benet og eventuelt is for smertelindring. I de fleste tilfeller bør en strekkskade trenes opp igjen for å gjenopprette funksjon og redusere risiko for ny strekkskade. Våre fysioterapeuter kan hjelpe deg med å legge en behandlingsplan som får deg raskt tilbake til aktivitet og bli smertefri. Typiske behandlingstiltak inkluderer:

 • Treningsøvelser for å bygge opp skadet muskel og sene
 • Tøyeøvelser for å øke fleksibiliteten
 • Retningslinjer og belastningsstyring mens du gradvis gjenopptar aktivitet
 • Manuelle teknikker

Når bør du oppsøke behandling?

Du kan spare deg for mye tid og frustrasjon ved å oppsøke riktig hjelp til rett tid. Dersom du har smerter, stivhet, svakhet eller andre symptomer og i tillegg kan svare “ja” på ett av spørsmålene nedenfor, anbefaler vi deg å oppsøke behandling nå:

 • Kraftige smerter
 • Symptomene har vedvart over en uke uten tydelig bedring
 • Symptomene hindrer deg fra sove normalt, gå på jobb eller delta på trening. 
 • Symptomer som gjør deg bekymret.

Du skal også vite at vi hjelper folk med både store og små plager. Vi tar deg på alvor uansett omfanget av problemet. 

Bruk din helseforsikring hos oss

Helseforsikring dekker ofte behandling hos fysioterapeut hvis du får behov for dette.

Vi har avtaler med de fleste forsikringsselskaper som tilbyr forsikring. Bestill time via forsikringsselskapet sin app eller ring oss på 40431040 hvis du har noen spørsmål angående din forsikring. 

Tilbakemeldinger fra våre kunder

Sandvika Fysioterapi
4.9
Based on 44 reviews
powered by Google
Eivind ThorpEivind Thorp
07:23 25 Oct 23
God og profesjonell behandling
Marlyn Abalorio SvarveMarlyn Abalorio Svarve
20:43 21 Oct 23
Terje VegsundTerje Vegsund
13:02 20 Oct 23
Hyggelig opplevelse/møte med fysioterapeut som så absolutt kunne jobben sin
MatchiMatchi
11:16 20 Oct 23
Andris SkatteboAndris Skattebo
14:22 18 Aug 23
Hyggelig prat og god behandling!
Stig RandsborgStig Randsborg
12:43 19 Jul 23
Grundig og dyktig i analysen i første time. Veldig god oppfølging i timene etterpå. Behandlingen gir god utbytte og hjelper.
Sverre StroemmeSverre Stroemme
10:15 28 Jun 23
Svært hyggelige folk med masse kunnskap som tilsynelatende tar særdeles godt vare på sine kunder.Anbefales på det varmeste.Mvh,Sverre
Karen Marie DaasvandKaren Marie Daasvand
19:38 27 Jun 23
Helt fantastisk behandling. Føler meg MYE bedre! 😊
Eystein BuenEystein Buen
09:24 08 May 22
Fikk veldig god hjelp til å lindre tennisalbue i form av treningsprogram, loggføring/oppfølging og trykkbølgebehandling. Kommer tilbake i fremtiden dersom andre plager skulle oppstå. Ekstremt fornøyd!
Håkon Haugholt-DaleHåkon Haugholt-Dale
14:22 08 Mar 22
Jeg har følt meg godt ivaretatt av fysioterapeut fra første time. Etter første konsultasjon ga han et godt bilde av hva slags skadet jeg hadde, noe som ble bekreftet med MR bilder. Jeg kom derfor raskt i gang med øvelser og anbefalinger for prosessen mot heling av tretthetsbrudd. Har vært jevnlig til sjekk siste halve året og blitt oppmuntret på veien. Anbefaler dem virkelige.
Ole Kristian UdnesOle Kristian Udnes
12:49 08 Oct 21
Jeg er veldig godt fornøyd med behandlingen hos Sandvika Fysioterapi. En vond skulder som ikke var altfor plagsom men som likevel trengte behandling. De lokaliserte problemet raskt og jeg fikk øvelser underveis som gjorde at jeg gradvis ble bedre. Behagelig og god service!
Flavio KaiserFlavio Kaiser
12:01 13 Jan 21
Hyggelig, kompetent og bra oppfølging!Hadde smerter i skulderen som var litt av og på i i flere måneder om ikke noen år før jeg gikk til fysioterapeuten Wiktor. Han viste meg noen øvelser som jeg skulle gjennomføre hver/annenhver dag. Magisk: Smertene forsvant ganske fort og nå, mer en et halv år senere, har de ikke kommet tilbake. Anbefales sterkt!
Joaquin PoggiJoaquin Poggi
22:59 20 Jan 20
Jeg var usikker på om jeg trengte behandling, men dro til fysioterapeut Steinar etter ca 1 mnd med sterke knesmerter. Etter undersøkelsen lærte han meg noen enkle øvelser som jeg gjorde akkurat som planlagt. Øvelsene var vonde til å begynne med, men ila noen uker var kneet mye bedre. Nå har det gått 5 mnd og kneet er fortsatt helt smertefritt. Mildt sagt veldig fornøyd!
Norun HeggelundNorun Heggelund
09:48 10 Aug 19
Veldig godt fornøyd. Faglig dyktig og hyggelig fysioterapeut.
henok arayahenok araya
06:51 06 Aug 19
Jostein RummelhoffJostein Rummelhoff
18:01 19 Nov 18
Dette var meget bra. Dyktig fysioterapeut som var skånsom, effektiv og kunnskapsrik. Takk for flott veiledning og oppfølging. 🙂
js_loader

Spørsmål og svar

Lengden på en strekk i leggen kan variere avhengig av alvorlighetsgraden av strekken og individuelle faktorer som alder, helsetilstand og behandling. Vanligvis kan en mild strekk i leggen leges i løpet av noen dager til en uke med hvile, is, komprimering og heving av benet. Mer alvorlige strekk kan ta flere uker eller til og med måneder å leges, spesielt hvis det er betydelig skade på muskelfibrene eller senen. Det er viktig å konsultere med en fysioterapeut for riktig diagnose og behandling.

Det er viktig å gi muskelen tilstrekkelig tid til å hvile rett etter du har pådratt deg en strekk i leggen. Tiden avhenger av hvor stor strekken i leggen er, men vanligvis holder 7-10 dager hvile. I starten etter en strekk vil man i mange tilfeller unngå aktiviteter som setter store krav til leggmuskulaturen, slik som sprinting og hopping. Enkle treningsøvelser tolereres av skadet muskel/sene nokså tidlig etter en strekk, men dette varierer ut ifra flere faktorer. Når smerten og hevelsen har avtatt bør du gradvis gjenoppta aktivitet og trening. Det er viktig å lytte til kroppen din og ikke tvinge gjennom smerte under treningen. Hvis smerten kommer tilbake eller forverres, bør du umiddelbart stoppe. Våre fysioterapeuter veileder deg ved å tilpasse treningen til deg og din skadesituasjon.

Det kan være mulig å gå tur med en mild strekk i leggen, men det avhenger av alvorlighetsgraden av strekken og smertene du opplever. Hvis smerten er mild og du føler at du kan gå uten å bruke den skadede muskelen for mye, kan en kort spasertur være greit.
 
Hvis du opplever økt smerte mens du går, bør du stoppe da dette er et tegn på at det er litt for mye for leggmuskelen på dette tidspunktet. Å overanstrenge en skadet muskel kan forverre tilstanden og forlenge tilhelingsprosessen.
 
Hvis du velger å gå tur med strekk i leggen, sørg for å ta det rolig og unngå terreng som er ujevnt eller bratt, da dette kan øke belastningen på den skadede muskelen. Det er også lurt å bruke sko med god støtte og demping for å redusere belastningen på leggmuskulaturen.
 

Kontakt en av våre fysioterapeuter hvis du er usikker på om det er trygt for deg å gå tur med strekk i leggen, og spesielt hvis smertene vedvarer eller forverres.

Her er noen tips for å forebygge strekk i leggen:

Oppvarming: Gjør  oppvarmingsøvelser før fysisk aktivitet. Dette inkluderer dynamisk tøying og øvelser som øker blodsirkulasjon og kroppstemperatur.

Gradvis økning av treningsintensitet: Unngå å øke treningsintensiteten for raskt eller for mye. Gradvis økning i intensitet og varighet av treningen gir musklene tid til å tilpasse seg og styrke seg uten å øke risikoen for skader.

Godt fottøy: Bruk sko som passer godt og gir tilstrekkelig støtte og demping til føttene og ankelen. Dette bidrar til stabilitet for ankelen og reduserer belastningen på leggmusklene under aktivitet.

Styrketrening: Legg til styrketreningsøvelser som fokuserer på leggmusklene i treningsrutinen din. Dette hjelper med å styrke musklene og stabilisere ankelen, noe som kan redusere risikoen for strekk.

Riktig hvile og restitusjon: Gi kroppen tilstrekkelig hvile og restitusjon mellom treningsøkter for å redusere risikoen for overbelastningsskader, inkludert strekk i leggen.

Når man får strekk i leggen er det vanligvis muskulatur eller sene på baksiden av leggen som har fått ruptur.

På baksiden av leggen finner man musklene gastrocnemius, soleus og tibialis posterior. Sener eller muskelseneoverganger kan også rupturere, som for eksempel akilles som fester gastrocnemius og soleus til skjelettet.

Rupturer kan være delvise eller komplette, og de kan oppstå som et resultat av plutselige og kraftige bevegelser,  traumer eller til og med som et resultat av svakhet i senen på grunn av overbelastning.

Etter leggen har fått tilstrekkelig hvile etter skade og smerte og hevelse har gått ned, er det sjelden farlig å tøye en strekk i leggen. Du bør likevel starte gradvis og forsiktig, unngå for mye kraft, holde tøyningen kort og unngå å tøye til smerte. 

Her finner du oss

Sandvika Fysioterapi holder til i Rådmann Halmrasts vei 18, rett ved buss- og togstasjonen i Sandvika. 

Vi er en helprivat klinikk som spesialiserer oss på fysioterapi og trening.

Scroll to Top