Kompartmentsyndrom

Kompartmentsyndrom oppstår når trykket innenfor bindevevet som omslutter muskler, blir for høyt, noe som begrenser blodstrømmen og skaper ubehag. Symptomer inkluderer kramper, smerte, hevelse og nummenhet. Behandling kan omfatte avlastning, tøying og i noen få tilfeller kirurgi for å lindre trykket. På denne siden kan du lese om symptomer og behandling på ikke akutt kompartmentsyndrom. Akutt kompartmentsyndrom som følge av traume og skade er et medisinsk nødstilfelle der man skal oppsøke medisinsk hjelp raskt. 

Våre fysioterapeuter kan finne ut om leggsmertene dine skyldes kompartmentsyndrom eller om det skyldes andre årsaker. Vi hjelper deg i gang med en behandlingsplan slik at du raskt kan returnere til aktivitet.

Hopp rett til:

Symptomer på kompartmentsyndrom

Ikke akutt kompartmentsyndrom er en tilstand der trykket i muskelgrupper øker, noe som begrenser blodstrømmen og kan føre til ubehag. Symptomene kommer som regel etter en viss mengde aktivitet/trening og avtar som regel gradvis når man stopper treningen og hviler. Typiske symptomer inkluderer:

 • Kramper eller krampelignende følelse
 • Smerte som øker ved aktivitet
 • Hevelse i det berørte området
 • Nummenhet eller prikkingssensasjoner
 • Økt spenning eller hardhet i musklene.

Hvordan behandles kompartmentsyndrom?

Tidlig fase kompartmentsyndrom behandles med avlastning og tilpasning av aktivitet og trening. Behandlingen fører til smertelindring og forbedring av funksjonsnivå over tid til det berørte området. Våre fysioterapeuter kan hjelpe deg med retningslinjer og belastningsstyring for videre aktivitet og trening. Vanlige behandlingstiltak inkluderer:

 • Tydelige retningslinjer for aktivitet, trening og jobb.
 • Belastningsstyring
 • Strukturert hjemmetrening (tøying, styrke mm.)
 • Manuelle teknikker

 

Når bør du oppsøke behandling?

Du kan spare deg for mye tid og frustrasjon ved å oppsøke riktig hjelp til rett tid. Dersom du har smerter, stivhet, svakhet eller andre symptomer og i tillegg kan svare “ja” på ett av spørsmålene nedenfor, anbefaler vi deg å oppsøke behandling nå:

 • Kraftige smerter
 • Symptomene har vedvart over en uke uten tydelig bedring
 • Symptomene hindrer deg fra sove normalt, gå på jobb eller delta på trening. 
 • Symptomer som gjør deg bekymret.

Du skal også vite at vi hjelper folk med både store og små plager. Vi tar deg på alvor uansett omfanget av problemet. 

Bruk din helseforsikring hos oss

Helseforsikring dekker ofte behandling hos fysioterapeut hvis du får behov for dette.

Vi har avtaler med de fleste forsikringsselskaper som tilbyr forsikring. Bestill time via forsikringsselskapet sin app eller ring oss på 40431040 hvis du har noen spørsmål angående din forsikring. 

Tilbakemeldinger fra våre kunder

Sandvika Fysioterapi
4.9
Based on 44 reviews
powered by Google
Eivind ThorpEivind Thorp
07:23 25 Oct 23
God og profesjonell behandling
Marlyn Abalorio SvarveMarlyn Abalorio Svarve
20:43 21 Oct 23
Terje VegsundTerje Vegsund
13:02 20 Oct 23
Hyggelig opplevelse/møte med fysioterapeut som så absolutt kunne jobben sin
MatchiMatchi
11:16 20 Oct 23
Andris SkatteboAndris Skattebo
14:22 18 Aug 23
Hyggelig prat og god behandling!
Stig RandsborgStig Randsborg
12:43 19 Jul 23
Grundig og dyktig i analysen i første time. Veldig god oppfølging i timene etterpå. Behandlingen gir god utbytte og hjelper.
Sverre StroemmeSverre Stroemme
10:15 28 Jun 23
Svært hyggelige folk med masse kunnskap som tilsynelatende tar særdeles godt vare på sine kunder.Anbefales på det varmeste.Mvh,Sverre
Karen Marie DaasvandKaren Marie Daasvand
19:38 27 Jun 23
Helt fantastisk behandling. Føler meg MYE bedre! 😊
Eystein BuenEystein Buen
09:24 08 May 22
Fikk veldig god hjelp til å lindre tennisalbue i form av treningsprogram, loggføring/oppfølging og trykkbølgebehandling. Kommer tilbake i fremtiden dersom andre plager skulle oppstå. Ekstremt fornøyd!
Håkon Haugholt-DaleHåkon Haugholt-Dale
14:22 08 Mar 22
Jeg har følt meg godt ivaretatt av fysioterapeut fra første time. Etter første konsultasjon ga han et godt bilde av hva slags skadet jeg hadde, noe som ble bekreftet med MR bilder. Jeg kom derfor raskt i gang med øvelser og anbefalinger for prosessen mot heling av tretthetsbrudd. Har vært jevnlig til sjekk siste halve året og blitt oppmuntret på veien. Anbefaler dem virkelige.
Ole Kristian UdnesOle Kristian Udnes
12:49 08 Oct 21
Jeg er veldig godt fornøyd med behandlingen hos Sandvika Fysioterapi. En vond skulder som ikke var altfor plagsom men som likevel trengte behandling. De lokaliserte problemet raskt og jeg fikk øvelser underveis som gjorde at jeg gradvis ble bedre. Behagelig og god service!
Flavio KaiserFlavio Kaiser
12:01 13 Jan 21
Hyggelig, kompetent og bra oppfølging!Hadde smerter i skulderen som var litt av og på i i flere måneder om ikke noen år før jeg gikk til fysioterapeuten Wiktor. Han viste meg noen øvelser som jeg skulle gjennomføre hver/annenhver dag. Magisk: Smertene forsvant ganske fort og nå, mer en et halv år senere, har de ikke kommet tilbake. Anbefales sterkt!
Joaquin PoggiJoaquin Poggi
22:59 20 Jan 20
Jeg var usikker på om jeg trengte behandling, men dro til fysioterapeut Steinar etter ca 1 mnd med sterke knesmerter. Etter undersøkelsen lærte han meg noen enkle øvelser som jeg gjorde akkurat som planlagt. Øvelsene var vonde til å begynne med, men ila noen uker var kneet mye bedre. Nå har det gått 5 mnd og kneet er fortsatt helt smertefritt. Mildt sagt veldig fornøyd!
Norun HeggelundNorun Heggelund
09:48 10 Aug 19
Veldig godt fornøyd. Faglig dyktig og hyggelig fysioterapeut.
henok arayahenok araya
06:51 06 Aug 19
Jostein RummelhoffJostein Rummelhoff
18:01 19 Nov 18
Dette var meget bra. Dyktig fysioterapeut som var skånsom, effektiv og kunnskapsrik. Takk for flott veiledning og oppfølging. 🙂
js_loader

Spørsmål og svar

Tiden det tar å komme seg varierer avhengig av alvorlighetsgraden av tilstanden og hvilken behandling som er nødvendig. Noen pasienter kan føle betydelig bedring innen uker til måneder etter behandlingsstart, mens andre kan trenge lengre rehabiliteringstid.

Kompartmentsyndrom kan utvikle seg både plutselig og gradvis. Akutte tilfeller kan oppstå etter traumer , skader eller medisinske årsaker og i disse tilfellene bør man oppsøke medisinsk hjelp raskt. Ikke akutt kompartmentsyndrom kan utvikle seg over tid på grunn av gjentatte belastninger på musklene og økt trykk i kompartmentene.

 • Mye treningsbelastning på kort tid uten tilstrekkelig restitusjon. 
 • Repetitiv og ensidig trening
 • Mye støtbelastning på kort tid

Kompartmentsyndrom kan oppstå i ulike deler av kroppen, men det er vanligst i leggene på grunn av den begrensede plassen i muskelkompartmentene.

I noen tilfeller kan kompartmentsyndrom komme tilbake selv etter vellykket behandling, spesielt hvis de underliggende årsakene ikke er adressert, eller hvis det oppstår nye skader eller overbelastning i det berørte området. Regelmessig oppfølging og forebyggende tiltak kan bidra til å redusere risikoen for tilbakefall.

Her finner du oss

Sandvika Fysioterapi holder til i Rådmann Halmrasts vei 18, rett ved buss- og togstasjonen i Sandvika. 

Vi er en helprivat klinikk som spesialiserer oss på fysioterapi og trening.

Scroll to Top