Frossen skulder

Frossen skulder, også kjent som adhesive kapsulitt, er en smertefull tilstand der leddkapselen i skulderen blir betent og stiv. Resultatet er redusert bevegelighet og økt ubehag ved bevegelse. Tilstanden utvikler seg gradvis uten åpenbar årsak, eller etter en skulderskade/operasjon.

Våre fysioterapeuter er dyktige på å skille mellom frossen skulder og andre årsaker til skuldersmerter. Vi hjelper deg også i gang med riktig behandling og følger deg opp så lenge du har behov for det.

Hopp rett til:

Symptomer på frossen skulder

Hvis du har frossen skulder, vil du mest sannsynlig merke at det gjør vondt og at du har problemer med å røre på armen som vanlig. Her er noen typiske tegn:

  • Smerten i skulderen øker gradvis over tid
  • Det føles som om skulderen er stiv, spesielt når du prøver å løfte eller rotere armen
  • Smertene kan bli verre om natten
  • Enkle ting som å kle på seg eller gre håret kan bli utfordrende på grunn av begrenset bevegelighet i skulderen.

Hvordan behandles frossen skulder

Behandling fører til redusert smerte og forbedring av bevegeligheten i skulderen. I tillegg får du trygghet rundt hva som er greit å gjøre, og hva man bør unngå. Det er også viktig å forebygge at du utvikler smerter andre steder,  f.eks i nakken, på grunn av kompenserende muskelbruk. 

Vanlige behandlingsteknikker inkluderer:

  • Manuelle teknikker
  • Hjemmeøvelser (tøying, styrke mm.)
  • Tydelige retningslinjer for aktivitet, trening og jobb.

Når bør du oppsøke behandling?

Du kan spare deg for mye tid og frustrasjon ved å oppsøke riktig hjelp til rett tid. Dersom du har smerter, stivhet, svakhet eller andre symptomer og i tillegg kan svare “ja” på ett av spørsmålene nedenfor, anbefaler vi deg å oppsøke behandling nå:

  • Kraftige smerter
  • Symptomene har vedvart over en uke uten tydelig bedring
  • Symptomene hindrer deg fra sove normalt, gå på jobb eller delta på trening. 
  • Symptomer som gjør deg bekymret.

Du skal også vite at vi hjelper folk med både store og små plager. Vi tar deg på alvor uansett omfanget av problemet. 

Bruk din helseforsikring hos oss

Helseforsikring dekker ofte behandling hos fysioterapeut hvis du får behov for dette.

Vi har avtaler med de fleste forsikringsselskaper som tilbyr forsikring. Bestill time via forsikringsselskapet sin app eller ring oss på 40431040 hvis du har noen spørsmål angående din forsikring. 

Tilbakemeldinger fra våre kunder

Sandvika Fysioterapi
4.9
Based on 44 reviews
powered by Google
Eivind ThorpEivind Thorp
07:23 25 Oct 23
God og profesjonell behandling
Marlyn Abalorio SvarveMarlyn Abalorio Svarve
20:43 21 Oct 23
Terje VegsundTerje Vegsund
13:02 20 Oct 23
Hyggelig opplevelse/møte med fysioterapeut som så absolutt kunne jobben sin
MatchiMatchi
11:16 20 Oct 23
Andris SkatteboAndris Skattebo
14:22 18 Aug 23
Hyggelig prat og god behandling!
Stig RandsborgStig Randsborg
12:43 19 Jul 23
Grundig og dyktig i analysen i første time. Veldig god oppfølging i timene etterpå. Behandlingen gir god utbytte og hjelper.
Sverre StroemmeSverre Stroemme
10:15 28 Jun 23
Svært hyggelige folk med masse kunnskap som tilsynelatende tar særdeles godt vare på sine kunder.Anbefales på det varmeste.Mvh,Sverre
Karen Marie DaasvandKaren Marie Daasvand
19:38 27 Jun 23
Helt fantastisk behandling. Føler meg MYE bedre! 😊
Eystein BuenEystein Buen
09:24 08 May 22
Fikk veldig god hjelp til å lindre tennisalbue i form av treningsprogram, loggføring/oppfølging og trykkbølgebehandling. Kommer tilbake i fremtiden dersom andre plager skulle oppstå. Ekstremt fornøyd!
Håkon Haugholt-DaleHåkon Haugholt-Dale
14:22 08 Mar 22
Jeg har følt meg godt ivaretatt av fysioterapeut fra første time. Etter første konsultasjon ga han et godt bilde av hva slags skadet jeg hadde, noe som ble bekreftet med MR bilder. Jeg kom derfor raskt i gang med øvelser og anbefalinger for prosessen mot heling av tretthetsbrudd. Har vært jevnlig til sjekk siste halve året og blitt oppmuntret på veien. Anbefaler dem virkelige.
Ole Kristian UdnesOle Kristian Udnes
12:49 08 Oct 21
Jeg er veldig godt fornøyd med behandlingen hos Sandvika Fysioterapi. En vond skulder som ikke var altfor plagsom men som likevel trengte behandling. De lokaliserte problemet raskt og jeg fikk øvelser underveis som gjorde at jeg gradvis ble bedre. Behagelig og god service!
Joaquin PoggiJoaquin Poggi
22:59 20 Jan 20
Jeg var usikker på om jeg trengte behandling, men dro til fysioterapeut Steinar etter ca 1 mnd med sterke knesmerter. Etter undersøkelsen lærte han meg noen enkle øvelser som jeg gjorde akkurat som planlagt. Øvelsene var vonde til å begynne med, men ila noen uker var kneet mye bedre. Nå har det gått 5 mnd og kneet er fortsatt helt smertefritt. Mildt sagt veldig fornøyd!
Norun HeggelundNorun Heggelund
09:48 10 Aug 19
Veldig godt fornøyd. Faglig dyktig og hyggelig fysioterapeut.
henok arayahenok araya
06:51 06 Aug 19
Jostein RummelhoffJostein Rummelhoff
18:01 19 Nov 18
Dette var meget bra. Dyktig fysioterapeut som var skånsom, effektiv og kunnskapsrik. Takk for flott veiledning og oppfølging. 🙂
js_loader

Spørsmål og svar

Det er vanlig å snakke om tre ulike faser av frossen skulder. Først blir skulderen smertefull, dette varer gjerne i noen måneder, før den gradvis begynner å bli mer og mer stiv. I den andre fasen er skulderen svært stiv (“frossen”) og kan generelt sett være mindre smertefull. For noen vil denne fasen kunne vare et helt år. I siste fase begynner den stive skulderen å “tine” og bevegeligheten kommer gradvis tilbake. 

Den totale varigheten av frossen skulder er ulike fra person til person. Men det er ikke uvanlig at det tar fra 1-3 år å gå gjennom hele prosessen. Noen personer kan oppleve kortere eller lengre perioder avhengig av individuelle faktorer og behandlingsrespons.

Ved frossen skulder bør man unngå overbelastning og tunge løft som kan forverre tilstanden. Langvarig immobilisering bør også unngås. Du burde altså forsøke å bruke armen til hverdagslige ting, og eventuelt trening, så lenge dette ikke fører til tegn på overbelastning. Slike tegn kan være økning i smertene i timene eller dagene etter en aktivitet. 

Man bør også unngå å overbelaste den andre armen. Dette skjer ofte fordi den “friske” armen tar over mange av arbeidsoppgavene til den vonde armen.

En frossen skulder er også kjent som en adhesiv kapsulitt. En betennelse i skulderens leddkapsel som fører til redusert bevegelighet og mye smerter. I de fleste tilfeller er tilstanden “idiopatisk” eller uten kjent grunn. I slike tilfeller er ofte varigheten ganske lang. I andre tilfeller oppstår problemet etter ett fall eller en skade/operasjon i skulderregionen. 

Tilstanden er mer sannsynlig å utvikle dersom man har diabetes, og dersom man røyker regelmessig.

I vanlige tilfeller vil funksjonen i skulderen komme gradvis tilbake av seg selv. Det er alikevel normalt at man ikke gjenvinner full bevegelighet igjen. Hva slags behandling man mottar, og hvor mye innsats man legger i opptrening kan ha mye å si for hvor stor funksjon man gjenvinner. 

En MR-undersøkelse kan gi detaljert informasjon om strukturer som leddkapselen og andre skulderkomponenter. Endringer i disse strukturene kan indikere tilstedeværelse av frossen skulder.

Ja, moderat og målrettet trening kan være gunstig for å forbedre fleksibilitet og redusere stivhet i en frossen skulder. Spesielt etter den andre fasen er tøying og trening viktig. Det er fornuftig å konsultere en fysioterapeut for å utvikle et tilpasset treningsprogram.

Det er uvanlig å oppleve frossen skulder gjentatte ganger, men det kan skje. Forebyggende tiltak, som regelmessig trening og god skulderomsorg, kan bidra til å redusere risikoen for tilbakefall.

Arbeidsevnen kan påvirkes av frossen skulder, og tilpasninger på arbeidsplassen kan være nødvendige. Avhengig av hva slags jobb man har, vil det kunne være nødvendig å være helt eller delvis sykemeldt i perioder. Kommunikasjon med arbeidsgiver og tilrettelegging av oppgaver er viktig for å håndtere arbeidssituasjonen.

Navnet “frossen skulder” stammer fra gradvis tap av bevegelse og stivhet i skulderleddet, som kan gi en følelse av at skulderen er “frossen” eller vanskelig å bevege. Denne beskrivelsen reflekterer det begrensede bevegelsesområdet som ofte oppstår med tilstanden.

Her finner du oss

Sandvika Fysioterapi holder til i Rådmann Halmrasts vei 18, rett ved buss- og togstasjonen i Sandvika. 

Vi er en helprivat klinikk som spesialiserer oss på fysioterapi og trening.

Scroll to Top