Senebetennelse

Tendinopati, ofte referert til som senebetennelse eller tendinitt, er en tilstand karakterisert av smerte og dysfunksjon i senene. Dette oppstår ofte som følge av overbelastning eller repeterende bruk.

Symptomene på tendinopati inkluderer smerter i det berørte området, spesielt under og etter aktivitet, samt stivhet og noen ganger hevelse. Smerten kan være skarp eller en konstant, verkende følelse.

De mest vanlige områdene for tendinopati inkluderer akillessenen (i hælen), patellarsenen (i kneet), rotatorcuff-senene (i skulderen), og ekstensor-senene (i albuen, kjent som tennisalbue). Tendinopati kan påvirke både idrettsutøvere og de som utfører repeterende bevegelser i arbeidet eller daglige aktiviteter.

Les mer om:

Jumper's knee (hopperkne)

Jumpers knee, også kjent som patellar tendinopati, er en senebetennelse preget av smerter og ømhet rett under kneskålen. Følgende symptomer kan tyde på at du har jumper’s knee:

 • Smerte ved hopping, løping eller andre belastende aktiviteter som involverer knebøyninger.
 • Ømhet og hevelse rett under kneskålen, spesielt etter fysisk aktivitet.

Les mer om jumper’s knee

Runner's knee (løperkne)

Runner’s knee (løperkne), også kjent som iliotibialbåndyndrom, oppstår når iliotibialbåndet, et bindevevsbånd på utsiden av låret, blir irritert og betent. 

Dersom du har runner’s knee kan det hende du kjenner deg igjen i følgende:

 • Smerter på utsiden av kneet under aktivitet som løping eller sykling.
 • Mulig hevelse eller ømhet langs utsiden av låret eller kneet.

Les mer om runner’s knee her.

Tennisalbue (lateral epikondylitt)

Tennisalbue, eller lateral epikondylitt, er en senebetennelse som oppstår når sener rundt albuen er overbelastet, vanligvis som følge av repetitive bevegelser. Typiske symptomer inkluderer:

 • Smerte på utsiden av albuen, spesielt under aktiviteter som griper eller løfting.
 • Ømhet eller ubehag ved berøring av det berørte området.

Les mer om tennisalbue her.

musearm venstre albue

Golfalbue (medial epikondylitt)

Golfalbue er en senebetennelse der sener rundt innsiden av albuen blir overbelastet, vanligvis på grunn av repetitive bevegelser. Typiske symptomer inkluderer:

 • Smerte og ømhet på innsiden av albuen, spesielt under aktiviteter som involverer gripe eller bøyning av håndleddet.
 • Svakhet eller nedsatt grepstyrke, spesielt når du forsøker å gripe eller løfte gjenstander.
Les mer om golfalbue her.

Senebetennelse i akilles

Akillessenebetennelse, en tilstand ofte forårsaket av overbelastning. Denne tilstanden oppstår når akillessenen, som forbinder leggmuskelen til hælbenet, blir irritert eller betent.
Kjenner du deg igjen i følgende symptomer kan det hende du har en senebetennelse i akilles:

 • Smerte og stivhet langs akillessenen, spesielt om morgenen.
 • Smerte som øker etter aktivitet som løping eller hopping.

Les mer om årsaker, symptomer og behandling her.

Plantar fascitt

Hvis du lider av følgende symptomer, kan det være tegn på plantar fascitt:

 • Skarpe smerter i hælen, spesielt om morgenen.

 • Smerter som øker etter lange perioder med gange eller stående.

Les mer om årsaker, symptomer og behandling her.

Senebetennelse i skulderen

Senebetennelse i skulderen forekommer ofte i biceps eller i rotatorcuffen. Rotator cuffen er en gruppe skuldermuskler som er utsatt for overbelastning og rupturer. Dersom du har rotator cuff smerter kan det hende du kjenner deg igjen i følgende:
 
 • Smerter i skulder og overarm når du løfter armen ut til siden
 • Smerter hvis du legger hånden din bak på ryggen

Les mer om rotator cuff smerter her.

senebetennelse i skulder
hoftesmerter

Senebetennelse i hofta

Senebetennelse i hofta, også kjent som trokantertendinitt, er en tilstand som vanligvis skyldes overbelastning. 

Kjenner du deg igjen i følgende symptomer, kan det hende du har senebetennelse i hofta:

 • Smerte og stivhet i hofteregionen, som kan være mer uttalt om morgenen.

 • Smerte som forverres etter aktiviteter som krever mye hoftebevegelse, for eksempel løping, hopping eller til og med langvarig gange.

Senebetennelse i hofta kan påvirke både atletiske prestasjoner og daglige aktiviteter.

Tilbakemeldinger fra våre kunder

Sandvika Fysioterapi
4.9
Based on 45 reviews
powered by Google
V VV V
11:47 16 Jun 24
Anbefales på det sterkeste!
Eivind ThorpEivind Thorp
07:23 25 Oct 23
God og profesjonell behandling
Marlyn Abalorio SvarveMarlyn Abalorio Svarve
20:43 21 Oct 23
Terje VegsundTerje Vegsund
13:02 20 Oct 23
Hyggelig opplevelse/møte med fysioterapeut som så absolutt kunne jobben sin
MatchiMatchi
11:16 20 Oct 23
Andris SkatteboAndris Skattebo
14:22 18 Aug 23
Hyggelig prat og god behandling!
Stig RandsborgStig Randsborg
12:43 19 Jul 23
Grundig og dyktig i analysen i første time. Veldig god oppfølging i timene etterpå. Behandlingen gir god utbytte og hjelper.
Sverre StroemmeSverre Stroemme
10:15 28 Jun 23
Svært hyggelige folk med masse kunnskap som tilsynelatende tar særdeles godt vare på sine kunder.Anbefales på det varmeste.Mvh,Sverre
Karen Marie DaasvandKaren Marie Daasvand
19:38 27 Jun 23
Helt fantastisk behandling. Føler meg MYE bedre! 😊
Eystein BuenEystein Buen
09:24 08 May 22
Fikk veldig god hjelp til å lindre tennisalbue i form av treningsprogram, loggføring/oppfølging og trykkbølgebehandling. Kommer tilbake i fremtiden dersom andre plager skulle oppstå. Ekstremt fornøyd!
Håkon Haugholt-DaleHåkon Haugholt-Dale
14:22 08 Mar 22
Jeg har følt meg godt ivaretatt av fysioterapeut fra første time. Etter første konsultasjon ga han et godt bilde av hva slags skadet jeg hadde, noe som ble bekreftet med MR bilder. Jeg kom derfor raskt i gang med øvelser og anbefalinger for prosessen mot heling av tretthetsbrudd. Har vært jevnlig til sjekk siste halve året og blitt oppmuntret på veien. Anbefaler dem virkelige.
Ole Kristian UdnesOle Kristian Udnes
12:49 08 Oct 21
Jeg er veldig godt fornøyd med behandlingen hos Sandvika Fysioterapi. En vond skulder som ikke var altfor plagsom men som likevel trengte behandling. De lokaliserte problemet raskt og jeg fikk øvelser underveis som gjorde at jeg gradvis ble bedre. Behagelig og god service!
Flavio KaiserFlavio Kaiser
12:01 13 Jan 21
Hyggelig, kompetent og bra oppfølging!Hadde smerter i skulderen som var litt av og på i i flere måneder om ikke noen år før jeg gikk til fysioterapeuten Wiktor. Han viste meg noen øvelser som jeg skulle gjennomføre hver/annenhver dag. Magisk: Smertene forsvant ganske fort og nå, mer en et halv år senere, har de ikke kommet tilbake. Anbefales sterkt!
Joaquin PoggiJoaquin Poggi
22:59 20 Jan 20
Jeg var usikker på om jeg trengte behandling, men dro til fysioterapeut Steinar etter ca 1 mnd med sterke knesmerter. Etter undersøkelsen lærte han meg noen enkle øvelser som jeg gjorde akkurat som planlagt. Øvelsene var vonde til å begynne med, men ila noen uker var kneet mye bedre. Nå har det gått 5 mnd og kneet er fortsatt helt smertefritt. Mildt sagt veldig fornøyd!
Norun HeggelundNorun Heggelund
09:48 10 Aug 19
Veldig godt fornøyd. Faglig dyktig og hyggelig fysioterapeut.
henok arayahenok araya
06:51 06 Aug 19
Jostein RummelhoffJostein Rummelhoff
18:01 19 Nov 18
Dette var meget bra. Dyktig fysioterapeut som var skånsom, effektiv og kunnskapsrik. Takk for flott veiledning og oppfølging. 🙂
js_loader

Her finner du oss

Sandvika Fysioterapi holder til i Rådmann Halmrasts vei 18, rett ved buss- og togstasjonen i Sandvika. 

Vi er en helprivat klinikk som spesialiserer oss på fysioterapi og trening.

Vanlige spørsmål om senebetennelser

Senebetennelse, også kjent som tendinitt skyldes en betennelsesaktig tilstand i en sene, det sterke bindevevet som kobler muskler til bein. Denne tilstanden oppstår ofte på grunn av overbelastning eller repeterende bevegelser som irriterer senen. Symptomene inkluderer smerte, stivhet og noen ganger hevelse i det berørte området.

Tendinopati er en bredere term som refererer til smerte og dysfunksjon i en sene, og inkluderer både inflammatoriske (tendinitt) og ikke-inflammatoriske tilstander. Tendinopati omfatter kroniske endringer i senens struktur og funksjon, ofte som et resultat av gjentatt stress over tid, og ikke nødvendigvis en akutt inflammatorisk respons.

Disse tilstandene kan påvirke enhver sene, men er mest vanlig i områder som skuldre (rotatorcuff-tendinitt), albuer (tennisalbue), håndledd, knær (jumper’s knee) og akillessener.

Tilhelingstiden kan variere betydelig. Mens noen tilfeller av senebetennelse kan forbedres i løpet av noen uker, kan tendinopati kreve måneder med konsistent behandling og tilpasning av aktiviteter for fullstendig bedring.

Behandling kan omfatte tilpassninger av aktivitetsnivå (belastningsstyring) og gradvis rehabilitering. Trykkbølgebehandling er også et tiltak som er mye brukt i kombinasjon med de andre tiltakene. I noen tilfeller, spesielt for alvorlig tendinopati, kan kortikosteroidinjeksjoner eller kirurgi vurderes.

Ja, aktiviteter som overbelaster den allerede skadede senen kan forverre både senebetennelse og tendinopati. Det er viktig å justere treningsrutiner for å unngå ytterligere stress på senen under helingsprosessen.

Det er også verdt å påpeke at for lite aktivitet også er ugunstig, så det er vitkig å finne balansen mellom hvor mye/lite. 

Forebyggende tiltak inkluderer riktig oppvarming før fysisk aktivitet, bruk av korrekt teknikk og ergonomi under aktiviteter, å ta pauser fra repeterende bevegelser, og å utføre øvelser for å styrke musklene rundt utsatte sener. God generell helse og ernæring kan også bidra til forebygging.

Disse tilstandene er mer vanlige med økende alder, men de er ikke begrenset til eldre individer. Yngre personer, spesielt de som er aktive i sport, kan også oppleve senebetennelse og tendinopati på grunn av overbelastning eller skader.

 
 
Scroll to Top