Kjevesmerter

Kjevesmerter, kjent som temporomandibulær dysfunksjon (TMD), påvirker leddene og musklene som styrer kjevebevegelse. Disse smertene kan skyldes ulike faktorer som stress, tannrelaterte plager, betennelse eller skader. Symptomer kan inkludere smerter rundt øre og kjeve, hodepine, vansker med å åpne munnen, og eventuelt en klikkende lyd ved kjevebevegelse. Behandling varierer avhengig av årsak og alvorlighetsgrad.

Våre fysioterapeuter er dyktige på å utrede om smertene dine stammer fra kjeveleddet. Vi hjelper deg også i gang med riktig behandling og følger deg opp så lenge du har behov for det.

Hopp rett til:

Symptomer på temporomandibuær dysfunksjon

Symptomer på temporomandibulær dysfunksjon (TMD) kan variere i intensitet og frekvens, men involverer ofte ubehag i kjeveområdet. Pasienter kan oppleve problemer med å åpne munnen fullt ut, samt høre en klikkelyd når de tygger eller snakker.

Vanligste symptomer på TMD inkluderer:

 • Smerter eller ømhet i kjeve, øreområdet, ansikt, nakke eller skuldre
 • Problemer med å åpne munnen vidt
 • Klikke- eller låselyder i kjeveleddet når munnen åpnes eller lukkes
 • Spenningsrelatert hodepine ved tinning, øre, rundt øye eller bakhode. 
 • Følelse av tretthet i kjeven

Hvordan behandles Kjevesmerter (TMD)

Ved behandling av temporomandibulær dysfunksjon (TMD) hos våre fysioterapeuter brukes en individualisert tilnærming. Vår behandling fokuserer på å redusere smerte og forbedre funksjonaliteten i kjeveleddet gjennom skreddersydde øvelser og teknikker. Fysioterapeutene våre legger stor vekt på belastningsstyring, hvor daglige vaner og aktiviteter justeres for å minske belastningen på kjeven.

De vanligste behandlingene for TMD inkluderer:

 • Individuelle øvelsesprogrammer for styrking og tøying
 • Manuelle terapiteknikker for å redusere spenninger
 • Rådgivning om belastningsstyring og ergonomi i dagliglivet
 • Avspenningsøvelser

Når bør du oppsøke behandling?

Du kan spare deg for mye tid og frustrasjon ved å oppsøke riktig hjelp til rett tid. Dersom du har smerter, stivhet, svakhet eller andre symptomer og i tillegg kan svare “ja” på ett av spørsmålene nedenfor, anbefaler vi deg å oppsøke behandling nå:

 • Kraftige smerter
 • Symptomene har vedvart over en uke uten tydelig bedring
 • Symptomene hindrer deg fra sove normalt, gå på jobb eller delta på trening. 
 • Symptomer som gjør deg bekymret.

Du skal også vite at vi hjelper folk med både store og små plager. Vi tar deg på alvor uansett omfanget av problemet. 

Bruk din helseforsikring hos oss

Helseforsikring dekker ofte behandling hos fysioterapeut hvis du får behov for dette.

Vi har avtaler med de fleste forsikringsselskaper som tilbyr forsikring. Bestill time via forsikringsselskapet sin app eller ring oss på 40431040 hvis du har noen spørsmål angående din forsikring. 

Tilbakemeldinger fra våre kunder

Sandvika Fysioterapi
4.9
Based on 45 reviews
powered by Google
V VV V
11:47 16 Jun 24
Anbefales på det sterkeste!
Eivind ThorpEivind Thorp
07:23 25 Oct 23
God og profesjonell behandling
Marlyn Abalorio SvarveMarlyn Abalorio Svarve
20:43 21 Oct 23
Terje VegsundTerje Vegsund
13:02 20 Oct 23
Hyggelig opplevelse/møte med fysioterapeut som så absolutt kunne jobben sin
MatchiMatchi
11:16 20 Oct 23
Andris SkatteboAndris Skattebo
14:22 18 Aug 23
Hyggelig prat og god behandling!
Stig RandsborgStig Randsborg
12:43 19 Jul 23
Grundig og dyktig i analysen i første time. Veldig god oppfølging i timene etterpå. Behandlingen gir god utbytte og hjelper.
Sverre StroemmeSverre Stroemme
10:15 28 Jun 23
Svært hyggelige folk med masse kunnskap som tilsynelatende tar særdeles godt vare på sine kunder.Anbefales på det varmeste.Mvh,Sverre
Karen Marie DaasvandKaren Marie Daasvand
19:38 27 Jun 23
Helt fantastisk behandling. Føler meg MYE bedre! 😊
Eystein BuenEystein Buen
09:24 08 May 22
Fikk veldig god hjelp til å lindre tennisalbue i form av treningsprogram, loggføring/oppfølging og trykkbølgebehandling. Kommer tilbake i fremtiden dersom andre plager skulle oppstå. Ekstremt fornøyd!
Håkon Haugholt-DaleHåkon Haugholt-Dale
14:22 08 Mar 22
Jeg har følt meg godt ivaretatt av fysioterapeut fra første time. Etter første konsultasjon ga han et godt bilde av hva slags skadet jeg hadde, noe som ble bekreftet med MR bilder. Jeg kom derfor raskt i gang med øvelser og anbefalinger for prosessen mot heling av tretthetsbrudd. Har vært jevnlig til sjekk siste halve året og blitt oppmuntret på veien. Anbefaler dem virkelige.
Ole Kristian UdnesOle Kristian Udnes
12:49 08 Oct 21
Jeg er veldig godt fornøyd med behandlingen hos Sandvika Fysioterapi. En vond skulder som ikke var altfor plagsom men som likevel trengte behandling. De lokaliserte problemet raskt og jeg fikk øvelser underveis som gjorde at jeg gradvis ble bedre. Behagelig og god service!
Flavio KaiserFlavio Kaiser
12:01 13 Jan 21
Hyggelig, kompetent og bra oppfølging!Hadde smerter i skulderen som var litt av og på i i flere måneder om ikke noen år før jeg gikk til fysioterapeuten Wiktor. Han viste meg noen øvelser som jeg skulle gjennomføre hver/annenhver dag. Magisk: Smertene forsvant ganske fort og nå, mer en et halv år senere, har de ikke kommet tilbake. Anbefales sterkt!
Joaquin PoggiJoaquin Poggi
22:59 20 Jan 20
Jeg var usikker på om jeg trengte behandling, men dro til fysioterapeut Steinar etter ca 1 mnd med sterke knesmerter. Etter undersøkelsen lærte han meg noen enkle øvelser som jeg gjorde akkurat som planlagt. Øvelsene var vonde til å begynne med, men ila noen uker var kneet mye bedre. Nå har det gått 5 mnd og kneet er fortsatt helt smertefritt. Mildt sagt veldig fornøyd!
Norun HeggelundNorun Heggelund
09:48 10 Aug 19
Veldig godt fornøyd. Faglig dyktig og hyggelig fysioterapeut.
henok arayahenok araya
06:51 06 Aug 19
Jostein RummelhoffJostein Rummelhoff
18:01 19 Nov 18
Dette var meget bra. Dyktig fysioterapeut som var skånsom, effektiv og kunnskapsrik. Takk for flott veiledning og oppfølging. 🙂
js_loader

Spørsmål og svar

Temporomandibulær dysfunksjon er en tilstand som påvirker kjeveleddene og musklene som styrer kjevebevegelser. De vanligste symptomene inkluderer smerter eller ømhet i kjeven, vanskeligheter med å åpne munnen bredt, en låsende følelse i kjeven, og klikkelyder eller ømhet ved åpning og lukking av munnen.

Årsakene til TMD kan variere og ofte er det en kombinasjon av faktorer som bidrar til tilstanden. Disse kan inkludere genetiske predisposisjoner, skader på kjeven eller kjeveleddet, slitasje på leddskiven, stress som fører til skjæring av tenner eller kjeveklemming, samt ulike former for artritt.

Diagnose av TMD innebærer vanligvis en fysisk undersøkelse av kjeven av en helsefaglig ekspert, for eksempel fysioterapeut, kiropraktor tannlege eller lege. I noen tilfeller kan bildediagnostiske tester nødvendige for å få stilt riktig diagnose.

Varigheten av TMD-symptomer kan variere betydelig fra person til person, avhengig av årsakene og alvorlighetsgraden av tilstanden. For noen kan symptomene være kortvarige og forsvinne av seg selv innen noen dager eller uker, spesielt hvis de er relatert til midlertidig stress eller mindre skader. For andre kan symptomene være mer vedvarende og kreve langvarig behandling. I kroniske tilfeller kan TMD-symptomer vedvare i flere måneder eller til og med år. Det er viktig å søke behandling hvis symptomene er vedvarende eller forverres, ettersom tidlig intervensjon ofte kan bidra til bedre resultater og hindre langvarige problemer.

Ja, fysioterapi kan være effektivt for å lindre symptomer på TMD. Behandlinger i fysioterapi kan inkludere øvelser for å styrke og øke fleksibiliteten i kjevemusklene, teknikker for å forbedre kjevebevegelse, manuell terapi for å redusere spenning og smerte, samt rådgivning om hvordan man unngår aktiviteter som forverrer tilstanden. Fysioterapi hjelper også med å lære avslapningsteknikker som kan redusere stressrelaterte kjeveplager. Denne tilnærmingen er ofte en del av en helhetlig behandlingsplan og kan gi betydelig lindring for mange pasienter med TMD.

Her finner du oss

Sandvika Fysioterapi holder til i Rådmann Halmrasts vei 18, rett ved buss- og togstasjonen i Sandvika. 

Vi er en helprivat klinikk som spesialiserer oss på fysioterapi og trening.

Scroll to Top