Hælspore

Hælspore, ofte forbundet med plantar fasciitt, er en vanlig årsak til hælsmerter. Hælspore er en benete utvekst under hælbeinet som kan skape irritasjon på innfestet til plantar fascien. Når denne er symptomgivende karakteriseres karakteriseres tilstanden ved skarpe, stikkende smerter under hælen, spesielt om morgenen. Hælspore kan skyldes overbelastning, feil fottøy, eller strukturelle fotproblemer. Behandling fokuserer på å lindre smerte og redusere betennelse, ofte gjennom øvelser, støttende fottøy eller såler, trykkbølgebehandling og i noen tilfeller, medisinsk intervensjon.

Våre fysioterapeuter er dyktige på å diagnostisere plantar fascitt og andre årsaker til fotsmerter. Vi hjelper deg også i gang med riktig behandling og følger deg opp så lenge du har behov for det.

Hælspore

Hopp rett til:

Symptomer på hælspore

Hælspore kan ofte eksistere uten å forårsake symptomer, og mange mennesker med denne tilstanden opplever ingen smerter. Dette skiller seg fra plantar fasciitt, en relatert tilstand der betennelse i plantar fascia forårsaker smerte i fotsålen og hælen. Når hælspore er symptomatisk, ledsages det typisk av smerte og ubehag i hælområdet. De fire typiske symptomene på hælspore med symptomer inkluderer:

 • Skarp, stikkende smerte under hælen, som er mest intens om morgenen.
 • Smerter som forverres ved langvarig ståing eller gange.
 • Gradvis økende ubehag over tid.
 • En tendens til at smerten avtar med mild aktivitet, men kan vende tilbake etter lengre perioder med hvile.

Hvordan behandles hælspore

Hos våre fysioterapeuter kombinerer vi ulike tiltak for å oppnå best mulig behandlingseffekt. Et sentralt element i behandlingen er “belastningsstyring”, som innebærer tilpasning av aktiviteter for å kontrollere belastningen på foten. Dette hjelper med å redusere smerte og fremmer helingsprosessen. Behandlingen fokuserer også på å forbedre styrken i fots muskler og sener, noe som er essensielt for å hjelpe pasienter tilbake til en normal hverdag så raskt som mulig.

Vanlige behandlingsteknikker for hælspore og plantar fasciitt inkluderer:

 • Belastningsstyring: Tilpasse daglige og sportslige aktiviteter for å minske belastningen på det berørte området.
 • Strukturert hjemmetrening: Inkluderer spesifikke øvelser for tøying og styrking, tilpasset den enkeltes tilstand og behov.
 • Trykkbølgebehandling: En ikke-invasiv metode som kan bidra til å redusere smerte og fremme heling.
 • Tydelige retningslinjer for aktivitet, trening og jobb: Veiledning for å unngå overbelastning og for å fremme bedring av symptomene.

Når bør du oppsøke behandling?

Du kan spare deg for mye tid og frustrasjon ved å oppsøke riktig hjelp til rett tid. Dersom du har smerter, stivhet, svakhet eller andre symptomer og i tillegg kan svare “ja” på ett av spørsmålene nedenfor, anbefaler vi deg å oppsøke behandling nå:

 • Kraftige smerter
 • Symptomene har vedvart over en uke uten tydelig bedring
 • Symptomene hindrer deg fra sove normalt, gå på jobb eller delta på trening. 
 • Symptomer som gjør deg bekymret.

Du skal også vite at vi hjelper folk med både store og små plager. Vi tar deg på alvor uansett omfanget av problemet. 

Bruk din helseforsikring hos oss

Helseforsikring dekker ofte behandling hos fysioterapeut hvis du får behov for dette.

Vi har avtaler med de fleste forsikringsselskaper som tilbyr forsikring. Bestill time via forsikringsselskapet sin app eller ring oss på 40431040 hvis du har noen spørsmål angående din forsikring. 

Tilbakemeldinger fra våre kunder

Sandvika Fysioterapi
4.9
Based on 44 reviews
powered by Google
Eivind ThorpEivind Thorp
07:23 25 Oct 23
God og profesjonell behandling
Marlyn Abalorio SvarveMarlyn Abalorio Svarve
20:43 21 Oct 23
Terje VegsundTerje Vegsund
13:02 20 Oct 23
Hyggelig opplevelse/møte med fysioterapeut som så absolutt kunne jobben sin
MatchiMatchi
11:16 20 Oct 23
Andris SkatteboAndris Skattebo
14:22 18 Aug 23
Hyggelig prat og god behandling!
Stig RandsborgStig Randsborg
12:43 19 Jul 23
Grundig og dyktig i analysen i første time. Veldig god oppfølging i timene etterpå. Behandlingen gir god utbytte og hjelper.
Sverre StroemmeSverre Stroemme
10:15 28 Jun 23
Svært hyggelige folk med masse kunnskap som tilsynelatende tar særdeles godt vare på sine kunder.Anbefales på det varmeste.Mvh,Sverre
Karen Marie DaasvandKaren Marie Daasvand
19:38 27 Jun 23
Helt fantastisk behandling. Føler meg MYE bedre! 😊
Eystein BuenEystein Buen
09:24 08 May 22
Fikk veldig god hjelp til å lindre tennisalbue i form av treningsprogram, loggføring/oppfølging og trykkbølgebehandling. Kommer tilbake i fremtiden dersom andre plager skulle oppstå. Ekstremt fornøyd!
Håkon Haugholt-DaleHåkon Haugholt-Dale
14:22 08 Mar 22
Jeg har følt meg godt ivaretatt av fysioterapeut fra første time. Etter første konsultasjon ga han et godt bilde av hva slags skadet jeg hadde, noe som ble bekreftet med MR bilder. Jeg kom derfor raskt i gang med øvelser og anbefalinger for prosessen mot heling av tretthetsbrudd. Har vært jevnlig til sjekk siste halve året og blitt oppmuntret på veien. Anbefaler dem virkelige.
Ole Kristian UdnesOle Kristian Udnes
12:49 08 Oct 21
Jeg er veldig godt fornøyd med behandlingen hos Sandvika Fysioterapi. En vond skulder som ikke var altfor plagsom men som likevel trengte behandling. De lokaliserte problemet raskt og jeg fikk øvelser underveis som gjorde at jeg gradvis ble bedre. Behagelig og god service!
Flavio KaiserFlavio Kaiser
12:01 13 Jan 21
Hyggelig, kompetent og bra oppfølging!Hadde smerter i skulderen som var litt av og på i i flere måneder om ikke noen år før jeg gikk til fysioterapeuten Wiktor. Han viste meg noen øvelser som jeg skulle gjennomføre hver/annenhver dag. Magisk: Smertene forsvant ganske fort og nå, mer en et halv år senere, har de ikke kommet tilbake. Anbefales sterkt!
Joaquin PoggiJoaquin Poggi
22:59 20 Jan 20
Jeg var usikker på om jeg trengte behandling, men dro til fysioterapeut Steinar etter ca 1 mnd med sterke knesmerter. Etter undersøkelsen lærte han meg noen enkle øvelser som jeg gjorde akkurat som planlagt. Øvelsene var vonde til å begynne med, men ila noen uker var kneet mye bedre. Nå har det gått 5 mnd og kneet er fortsatt helt smertefritt. Mildt sagt veldig fornøyd!
Norun HeggelundNorun Heggelund
09:48 10 Aug 19
Veldig godt fornøyd. Faglig dyktig og hyggelig fysioterapeut.
henok arayahenok araya
06:51 06 Aug 19
Jostein RummelhoffJostein Rummelhoff
18:01 19 Nov 18
Dette var meget bra. Dyktig fysioterapeut som var skånsom, effektiv og kunnskapsrik. Takk for flott veiledning og oppfølging. 🙂
js_loader

Spørsmål og svar

Hælspore er en benaktig vekst på hælbeinet (calcaneus) som ofte oppstår fra langvarig stress og trykk på plantar fascia, et viktig bindevev under foten. Selv om mange med hælspore ikke opplever symptomer, kan det hos noen forårsake smerte og ubehag, spesielt ved belastning som gange eller løping.

Hælspore er en fysisk utvekst på hælbeinet, mens plantar fasciitt er betennelse i plantar fascia. Selv om de ofte er relaterte, er plantar fasciitt mer direkte assosiert med smerte og betennelse i fotsålen, mens hælspore kan eller ikke kan forårsake symptomer.

Forebygging av hælspore kan inkludere tiltak som å bruke riktig fottøy som gir god støtte og demping, å opprettholde en sunn kroppsvekt for å redusere belastning på føttene, og regelmessig tøyeøvelser for fot og leggmuskulatur.

Hælspore i seg selv, som en benvekst, er permanent med mindre den fjernes kirurgisk. Imidlertid er det mulig å effektivt behandle og håndtere smerte og ubehag forbundet med tilstanden. Mange pasienter opplever betydelig forbedring og kan fortsette med normale aktiviteter gjennom riktig behandling.

Trykkbølgebehandling er ofte effektiv for behandling av plantar fasciitt. Denne metoden bruker lydbølger til å fremme heling ved å stimulere blodsirkulasjonen og reparasjonen av vev i det berørte området. Studier har vist at trykkbølgebehandling kan redusere smerte og forbedre funksjonen hos pasienter med plantar fasciitt, spesielt når den brukes i kombinasjon med andre behandlingsformer som øvelser og støttende fottøy. Det er en ikke-invasiv behandling, og mange pasienter opplever betydelig symptomlindring etter få behandlingssesjoner.

Her finner du oss

Sandvika Fysioterapi holder til i Rådmann Halmrasts vei 18, rett ved buss- og togstasjonen i Sandvika. 

Vi er en helprivat klinikk som spesialiserer oss på fysioterapi og trening.

Scroll to Top