Jumper’s knee / Hopperkne

Jumpers knee, eller patellartendinopati, er en overbelastningsskade som vanligvis påvirker idrettsutøvere som driver med sporter som involverer mye hopping og kraftige bevegelser. Denne tilstanden kjennetegnes av smerte og ømhet i eller rundt patellasenen, under kneskålen. 

Lær mer om årsaker, symptomer og effektive behandlingsmetoder for å finne ut om du har tennisalbue og hva man burde gjøre.

Våre fysioterapeuter er dyktige på å skille mellom tennisalbue og andre årsaker til albuesmerter. Vi hjelper deg også i gang med riktig behandling og følger deg opp så lenge du har behov for det.

Jumper's knee

Hopp rett til:

Symptomer på jumper's knee

Har du jumper’s knee er ofte vanlige aktiviteter som å gå i trapp, hoppe eller løpe gi smerter. Kjenner du deg igjen i disse punktene kan det hende du har jumper’s knee?

 • Smerte under kneskålen eller på patellarsenen.

 • Ømhet når man trykker på patellarsenen (området rett under kneskålen.)

 • Stivhet i kneet, spesielt om morgenen eller etter en periode med inaktivitet.

 • Svakhet eller følelse av manglende stabilitet i kneet ved fysisk aktivitet.
 1.  

Hvordan behandles jumper's knee

Våre fysioterapeuter fokuserer på en helhetlig tilnærming for å håndtere denne tilstanden. Et nøkkelelement i behandlingen er “belastningsstyring”, som innebærer tilpasning av aktivitetsnivået for å kontrollere og optimalisere belastningen på kneet. Målet med behandlingen er å minske smerten og forbedre styrken i knemuskulaturen og senene, noe som er kritisk for en rask og sikker tilbakevending til daglige aktiviteter og trening.

Vanlige behandlingsteknikker for jumpers knee inkluderer:

 • Belastningsstyring: Nøye overvåkning og tilpasning av fysisk aktivitet for å unngå overbelastning av patellarsenen.

 • Strukturert hjemmetrening: Et program med tøynings- og styrkeøvelser spesifikt utformet for å støtte helingsprosessen og forhindre fremtidige skader.

 • Trykkbølgebehandling: En non-invasiv behandlingsmetode som kan fremme heling og redusere smerte i det skadede området.

 • Tydelige retningslinjer for aktivitet, trening og jobb: Spesifikke anbefalinger for å hjelpe deg å navigere i hverdagen med mindre risiko for forverring av tilstanden.

 • Manuelle teknikker: Teknikker utført av behandler eller deg selv for å lindre smerte, øke mobilitet og fremme heling.

Ved å integrere disse metodene, sikrer vi en omfattende og skreddersydd behandlingsplan.

Når bør du oppsøke behandling?

Du kan spare deg for mye tid og frustrasjon ved å oppsøke riktig hjelp til rett tid. Dersom du har smerter, stivhet, svakhet eller andre symptomer og i tillegg kan svare “ja” på ett av spørsmålene nedenfor, anbefaler vi deg å oppsøke behandling nå:

 • Kraftige smerter
 • Symptomene har vedvart over en uke uten tydelig bedring
 • Symptomene hindrer deg fra sove normalt, gå på jobb eller delta på trening. 
 • Symptomer som gjør deg bekymret.

Du skal også vite at vi hjelper folk med både store og små plager. Vi tar deg på alvor uansett omfanget av problemet. 

Bruk din helseforsikring hos oss

Helseforsikring dekker ofte behandling hos fysioterapeut hvis du får behov for dette.

Vi har avtaler med de fleste forsikringsselskaper som tilbyr forsikring. Bestill time via forsikringsselskapet sin app eller ring oss på 40431040 hvis du har noen spørsmål angående din forsikring. 

Tilbakemeldinger fra våre kunder

Sandvika Fysioterapi
4.9
Based on 44 reviews
powered by Google
Eivind ThorpEivind Thorp
07:23 25 Oct 23
God og profesjonell behandling
Marlyn Abalorio SvarveMarlyn Abalorio Svarve
20:43 21 Oct 23
Terje VegsundTerje Vegsund
13:02 20 Oct 23
Hyggelig opplevelse/møte med fysioterapeut som så absolutt kunne jobben sin
MatchiMatchi
11:16 20 Oct 23
Andris SkatteboAndris Skattebo
14:22 18 Aug 23
Hyggelig prat og god behandling!
Stig RandsborgStig Randsborg
12:43 19 Jul 23
Grundig og dyktig i analysen i første time. Veldig god oppfølging i timene etterpå. Behandlingen gir god utbytte og hjelper.
Sverre StroemmeSverre Stroemme
10:15 28 Jun 23
Svært hyggelige folk med masse kunnskap som tilsynelatende tar særdeles godt vare på sine kunder.Anbefales på det varmeste.Mvh,Sverre
Karen Marie DaasvandKaren Marie Daasvand
19:38 27 Jun 23
Helt fantastisk behandling. Føler meg MYE bedre! 😊
Eystein BuenEystein Buen
09:24 08 May 22
Fikk veldig god hjelp til å lindre tennisalbue i form av treningsprogram, loggføring/oppfølging og trykkbølgebehandling. Kommer tilbake i fremtiden dersom andre plager skulle oppstå. Ekstremt fornøyd!
Håkon Haugholt-DaleHåkon Haugholt-Dale
14:22 08 Mar 22
Jeg har følt meg godt ivaretatt av fysioterapeut fra første time. Etter første konsultasjon ga han et godt bilde av hva slags skadet jeg hadde, noe som ble bekreftet med MR bilder. Jeg kom derfor raskt i gang med øvelser og anbefalinger for prosessen mot heling av tretthetsbrudd. Har vært jevnlig til sjekk siste halve året og blitt oppmuntret på veien. Anbefaler dem virkelige.
Ole Kristian UdnesOle Kristian Udnes
12:49 08 Oct 21
Jeg er veldig godt fornøyd med behandlingen hos Sandvika Fysioterapi. En vond skulder som ikke var altfor plagsom men som likevel trengte behandling. De lokaliserte problemet raskt og jeg fikk øvelser underveis som gjorde at jeg gradvis ble bedre. Behagelig og god service!
Flavio KaiserFlavio Kaiser
12:01 13 Jan 21
Hyggelig, kompetent og bra oppfølging!Hadde smerter i skulderen som var litt av og på i i flere måneder om ikke noen år før jeg gikk til fysioterapeuten Wiktor. Han viste meg noen øvelser som jeg skulle gjennomføre hver/annenhver dag. Magisk: Smertene forsvant ganske fort og nå, mer en et halv år senere, har de ikke kommet tilbake. Anbefales sterkt!
Joaquin PoggiJoaquin Poggi
22:59 20 Jan 20
Jeg var usikker på om jeg trengte behandling, men dro til fysioterapeut Steinar etter ca 1 mnd med sterke knesmerter. Etter undersøkelsen lærte han meg noen enkle øvelser som jeg gjorde akkurat som planlagt. Øvelsene var vonde til å begynne med, men ila noen uker var kneet mye bedre. Nå har det gått 5 mnd og kneet er fortsatt helt smertefritt. Mildt sagt veldig fornøyd!
Norun HeggelundNorun Heggelund
09:48 10 Aug 19
Veldig godt fornøyd. Faglig dyktig og hyggelig fysioterapeut.
henok arayahenok araya
06:51 06 Aug 19
Jostein RummelhoffJostein Rummelhoff
18:01 19 Nov 18
Dette var meget bra. Dyktig fysioterapeut som var skånsom, effektiv og kunnskapsrik. Takk for flott veiledning og oppfølging. 🙂
js_loader

Spørsmål og svar

Hopperkne er et annet navn for jumpers knee eller patellar tendinopati. Det er en belastningsskade som påvirker patellarsenen, ofte sett hos idrettsutøvere som driver med sporter som involverer mye hopping, som basketball og volleyball.

Nei, de er ikke det samme. Jumpers knee refererer til problemer med patellarsenen, mens runner’s knee (patellofemoral smertesyndrom) beskriver smerte rundt eller bak knekålen, vanligvis forårsaket av problemer med kneets bevegelser eller stress på kneet.

Tiltak som belastningsstyring, treningsøvelser og trykkbølgebehandling kan føre til rask og fullstendig bedring.

Nei, jumpers knee og Schlatters (Osgood-Schlatter sykdom) er ikke det samme. Jumpers knee involverer patellarsenen som fester knekålen til skinnebeinet, mens Osgood-Schlatter sykdom påvirker vekstsonen rett under kneet, hvor patellarsenen fester seg til skinnebeinet.

Ja, det er mulig å bli kvitt jumpers knee. Med riktig behandling, som fysioterapi, tilstrekkelig hvile, og gradvis økning av aktivitet, kan mange mennesker komme seg fullstendig. Det er viktig å følge behandlingsplanen nøye og justere aktivitetsnivået for å unngå ytterligere belastning på senen.

Ja, jumpers knee kan ofte identifiseres på en MR-undersøkelse. MR-bilder kan vise forandringer i patellarsenen, som tykkelse eller væske rundt senen, som er indikatorer på tendinopati.

Det er alikevel sjelden noe poeng i å ta MR-bilder da dette i liten grad påvirker behandlingstiltakene.

Hopperkne er et annet navn for jumpers knee eller patellar tendinopati. Det er en belastningsskade som påvirker patellarsenen, ofte sett hos idrettsutøvere som driver med sporter som involverer mye hopping, som basketball og volleyball.

Forebygging inkluderer styrke- og fleksibilitetsøvelser for ben og lår, riktig oppvarming før aktivitet, og å unngå overbelastning ved å gradvis øke treningsintensitet.

 

Varigheten av jumpers knee varierer fra person til person. Noen kan oppleve forbedring innen noen uker, mens andre kan ha symptomer i måneder eller lenger, spesielt hvis de fortsetter med aktiviteter som belaster senen.

Behandlingen inkluderer hvile, ising, anti-inflammatoriske medisiner, fysioterapi, og i noen tilfeller steroidinjeksjoner eller kirurgi.

Ja, trykkbølgebehandling, også kjent som sjokkbølgebehandling, kan brukes som en del av behandlingen for jumpers knee (patellar tendinopati). Denne behandlingsmetoden innebærer bruk av høy-energi lydbølger som sendes inn i vevet rundt den skadede senen. Målet med trykkbølgebehandling er å stimulere helingsprosessen, redusere smerte, og øke blodsirkulasjonen i det berørte området.

Trykkbølgebehandling anses ofte som en effektiv metode, spesielt i tilfeller der tradisjonelle behandlinger som hvile, is, og fysioterapi ikke har gitt tilstrekkelig lindring. Det er imidlertid viktig å konsultere med en kvalifisert helsepersonell for å fastslå den mest passende behandlingen for din spesifikke tilstand.

Trening med jumpers knee krever forsiktighet. Mens fullstendig hvile ikke alltid er nødvendig, eller til og med anbefalt, er det viktig å unngå aktiviteter som forverrer tilstanden. Idrettsutøvere og individer med jumpers knee blir ofte rådet til å utføre øvelser som ikke legger ytterligere stress på patellarsenen. Dette kan inkludere sykling, svømming, eller bruk av elliptiske treningsmaskiner. Styrketrening, spesielt øvelser som styrker lårmusklene og forbedrer fleksibiliteten i lårene og leggene, kan også være gunstig. Det er viktig å konsultere med en fysioterapeut eller en annen kvalifisert helsepersonell for å utarbeide en tilpasset treningsplan som tar hensyn til individets spesifikke symptomer og behov.

Jumpers knee er generelt sett ikke en alvorlig tilstand, men hvis den ikke behandles riktig, kan den bli kronisk og forårsake vedvarende smerte og funksjonsnedsettelse. I de mest alvorlige tilfellene kan det føre til langvarige begrensninger i idrettslig og fysisk aktivitet. Derfor er det viktig å adressere symptomer tidlig og følge en behandlingsplan for å forhindre at tilstanden utvikler seg. Riktig diagnose og behandling kan bidra til å sikre raskere gjenoppretting og redusere risikoen for fremtidige komplikasjoner. Det er også viktig å justere trenings- og aktivitetsnivåer for å unngå ytterligere skade.

Jumpers knee er primært assosiert med idretter som innebærer mye hopping og løping, men det er mulig at langvarig eller intensiv gange, spesielt i kupert terreng eller på hardt underlag, kan bidra til utviklingen av tilstanden. Dårlig fottøy som ikke gir tilstrekkelig støtte eller demping kan også øke risikoen. Det er likevel mindre vanlig å utvikle jumpers knee utelukkende fra gange sammenlignet med veldig belastende aktiviteter. Hvis noen opplever symptomer på jumpers knee mens de går, kan det være en indikasjon på at senen allerede er svekket eller stresset fra andre aktiviteter. I slike tilfeller er det viktig å evaluere hele spekteret av fysiske aktiviteter og muligens gjøre justeringer for å redusere belastningen på patellarsenen.

Her finner du oss

Sandvika Fysioterapi holder til i Rådmann Halmrasts vei 18, rett ved buss- og togstasjonen i Sandvika. 

Vi er en helprivat klinikk som spesialiserer oss på fysioterapi og trening.

Scroll to Top