Haglunds hæl

Haglunds hæl, også kjent som Haglunds deformitet, er en ortopedisk tilstand karakterisert ved en benete utvekst på baksiden av hælbenet. Denne utveksten kan føre til irritasjon og smerte, spesielt når den gnir mot sko. Ofte er tilstanden forbundet med bursitt, en betennelse i væskefylte sekker (bursae) eller irritasjon av akillessenen som ligger nær hælbenet. Symptomene kan variere, men inkluderer vanligvis smerte, hevelse og rødhet rundt hælområdet. Behandlingen fokuserer på smertelindring, aktivitetsmodifisering og redusering av betennelse.

Våre fysioterapeuter er dyktige på finne ut av årsaken til ulike typer hæl og ankel og fotsmerter. Vi hjelper deg også i gang med riktig veiledning eller behandling og følger deg opp så lenge du har behov for det.

Hopp rett til:

Symptomer på Haglunds hæl

Haglunds hæl, kjent for sin karakteristiske benete utvekst på baksiden av hælbenet trenger ikke være symptomgivende men kan forårsake en rekke ubehagelige symptomer. Ofte er smerte og irritasjon vanlige symptomer, spesielt når stramme eller stive sko gnir mot utveksten. I mange tilfeller fører friksjonen til betennelse i det omkringliggende vevet, så som akillessenen eller bursae, små væskefylte sekker som fungerer som støtdempere. De mest typiske symptomene på Haglunds hæl inkluderer:

 • En benete utvekst på baksiden av hælen.
 • Smerte i hælområdet, forverret av visse typer sko.
 • Hevelse og rødhet rundt hælbenet.
 • Ømhet ved berøring av det affiserte området.

Hvordan behandles Haglunds hæl?

Behandling av smertefull Haglunds hæl fokuserer på å lindre smerte og redusere irritasjon i det berørte området. Helt sentralt er “belastningsstyring” som betyr å tilpasse aktiviteter for å ha kontroll på belastningen på hælen. Tilnærminger kan variere avhengig av alvorlighetsgraden av symptomene, de vanligste behandlingene for Haglunds hæl omfatter:

 • Tilpassing av fottøy for å unngå overdrevet trykk på hælen.
 • Belastningsstyring.
 • Spesifikke øvelser for å styrke ankel- og fotmuskulaturen.
 • Ortoser eller hælkiler for å avlaste trykket på den berørte delen av hælen.

Når bør du oppsøke behandling?

Du kan spare deg for mye tid og frustrasjon ved å oppsøke riktig hjelp til rett tid. Dersom du har smerter, stivhet, svakhet eller andre symptomer og i tillegg kan svare “ja” på ett av spørsmålene nedenfor, anbefaler vi deg å oppsøke behandling nå:

 • Kraftige smerter
 • Symptomene har vedvart over en uke uten tydelig bedring
 • Symptomene hindrer deg fra sove normalt, gå på jobb eller delta på trening. 
 • Symptomer som gjør deg bekymret.

Du skal også vite at vi hjelper folk med både store og små plager. Vi tar deg på alvor uansett omfanget av problemet. 

Bruk din helseforsikring hos oss

Helseforsikring dekker ofte behandling hos fysioterapeut hvis du får behov for dette.

Vi har avtaler med de fleste forsikringsselskaper som tilbyr forsikring. Bestill time via forsikringsselskapet sin app eller ring oss på 40431040 hvis du har noen spørsmål angående din forsikring. 

Tilbakemeldinger fra våre kunder

Sandvika Fysioterapi
4.9
Based on 44 reviews
powered by Google
Eivind ThorpEivind Thorp
07:23 25 Oct 23
God og profesjonell behandling
Marlyn Abalorio SvarveMarlyn Abalorio Svarve
20:43 21 Oct 23
Terje VegsundTerje Vegsund
13:02 20 Oct 23
Hyggelig opplevelse/møte med fysioterapeut som så absolutt kunne jobben sin
MatchiMatchi
11:16 20 Oct 23
Andris SkatteboAndris Skattebo
14:22 18 Aug 23
Hyggelig prat og god behandling!
Stig RandsborgStig Randsborg
12:43 19 Jul 23
Grundig og dyktig i analysen i første time. Veldig god oppfølging i timene etterpå. Behandlingen gir god utbytte og hjelper.
Sverre StroemmeSverre Stroemme
10:15 28 Jun 23
Svært hyggelige folk med masse kunnskap som tilsynelatende tar særdeles godt vare på sine kunder.Anbefales på det varmeste.Mvh,Sverre
Karen Marie DaasvandKaren Marie Daasvand
19:38 27 Jun 23
Helt fantastisk behandling. Føler meg MYE bedre! 😊
Eystein BuenEystein Buen
09:24 08 May 22
Fikk veldig god hjelp til å lindre tennisalbue i form av treningsprogram, loggføring/oppfølging og trykkbølgebehandling. Kommer tilbake i fremtiden dersom andre plager skulle oppstå. Ekstremt fornøyd!
Håkon Haugholt-DaleHåkon Haugholt-Dale
14:22 08 Mar 22
Jeg har følt meg godt ivaretatt av fysioterapeut fra første time. Etter første konsultasjon ga han et godt bilde av hva slags skadet jeg hadde, noe som ble bekreftet med MR bilder. Jeg kom derfor raskt i gang med øvelser og anbefalinger for prosessen mot heling av tretthetsbrudd. Har vært jevnlig til sjekk siste halve året og blitt oppmuntret på veien. Anbefaler dem virkelige.
Ole Kristian UdnesOle Kristian Udnes
12:49 08 Oct 21
Jeg er veldig godt fornøyd med behandlingen hos Sandvika Fysioterapi. En vond skulder som ikke var altfor plagsom men som likevel trengte behandling. De lokaliserte problemet raskt og jeg fikk øvelser underveis som gjorde at jeg gradvis ble bedre. Behagelig og god service!
Flavio KaiserFlavio Kaiser
12:01 13 Jan 21
Hyggelig, kompetent og bra oppfølging!Hadde smerter i skulderen som var litt av og på i i flere måneder om ikke noen år før jeg gikk til fysioterapeuten Wiktor. Han viste meg noen øvelser som jeg skulle gjennomføre hver/annenhver dag. Magisk: Smertene forsvant ganske fort og nå, mer en et halv år senere, har de ikke kommet tilbake. Anbefales sterkt!
Joaquin PoggiJoaquin Poggi
22:59 20 Jan 20
Jeg var usikker på om jeg trengte behandling, men dro til fysioterapeut Steinar etter ca 1 mnd med sterke knesmerter. Etter undersøkelsen lærte han meg noen enkle øvelser som jeg gjorde akkurat som planlagt. Øvelsene var vonde til å begynne med, men ila noen uker var kneet mye bedre. Nå har det gått 5 mnd og kneet er fortsatt helt smertefritt. Mildt sagt veldig fornøyd!
Norun HeggelundNorun Heggelund
09:48 10 Aug 19
Veldig godt fornøyd. Faglig dyktig og hyggelig fysioterapeut.
henok arayahenok araya
06:51 06 Aug 19
Jostein RummelhoffJostein Rummelhoff
18:01 19 Nov 18
Dette var meget bra. Dyktig fysioterapeut som var skånsom, effektiv og kunnskapsrik. Takk for flott veiledning og oppfølging. 🙂
js_loader

Spørsmål og svar

Haglunds hæl er en tilstand hvor en benete utvekst dannes på baksiden av hælbenet. Denne utveksten kan skape irritasjon og betennelse i det omkringliggende vevet, spesielt der hvor akillessenen fester seg til hælbenet. Tilstanden er ofte merkbar som en hard kul på baksiden av hælen.

Årsakene til Haglunds hæl kan inkludere genetiske faktorer, som en naturlig høy hælbenstruktur, samt eksterne faktorer som bruk av stive eller dårlig tilpassede sko som utøver trykk mot baksiden av hælen. 

Tegn på Haglunds hæl inkluderer en synlig utvekst på baksiden av hælen, smerte eller ømhet i dette området, rødhet og hevelse. Smerten kan forverres ved bruk av sko som utøver trykk mot hælens bakside, spesielt stive sko med hard hælkappe.

Nei, Haglunds hæl og hælspore er to forskjellige tilstander. Haglunds hæl involverer en utvekst på baksiden av hælbenet, mens en hælspore er en benete utvekst under hælbenet, ofte i forbindelse med plantar fasciitt, en betennelse i senen under foten.

Behandling av Haglunds hæl kan variere, men starter ofte med konservative metoder som å endre fottøy for å unngå trykk mot utveksten, samt tiltak for å redusere irritasjon eller eventuell inflammasjon. Fysioterapiveiledning inkludert øvelser for å styrke muskulaturen rundt ankelen, kan også være effektivt. I kroniske tilfeller kan kirurgisk inngrep vurderes.

Mens trening i mange tilfeller kan modifiseres og fortsette, er det viktig å unngå aktiviteter som forverrer tilstanden. Det anbefales å konsultere en fysioterapeut for råd tilpasset din spesifikke situasjon.

Her finner du oss

Sandvika Fysioterapi holder til i Rådmann Halmrasts vei 18, rett ved buss- og togstasjonen i Sandvika. 

Vi er en helprivat klinikk som spesialiserer oss på fysioterapi og trening.

Scroll to Top