Ankelovertråkk

Ankelovertråkk, ofte referert til som en forstuet ankel, er en vanlig skade som vanligvis oppstår når ankelen vris unormalt. Dette kan føre til at leddbåndene i ankelen strekkes eller rives av, noe som forårsaker smerte, hevelse og begrenset bevegelighet. Ankelovertråkk er vanlig i aktiviteter som krever rask bevegelse eller vektoverføring, som løping, hopping, eller ballspill. Behandling og restitusjon varierer basert på skadens alvorlighetsgrad.

Våre fysioterapeuter er dyktige på å vurdere skader ved overtråkk i ankelen. Vi hjelper deg også i gang med riktig behandling og følger deg opp så lenge du har behov for det.

Hopp rett til:

Symptomer på overtråkk i ankelen

Ankelovertråkk, en vanlig skade spesielt blant idrettsutøvere, oppstår når ankelen vris på en måte som skader leddbåndene. Denne typen skade kan variere fra mild til alvorlig, avhengig av kraften i vridningen og leddbåndenes tilstand. Symptomer oppstår raskt etter skaden og kan påvirke evnen til å gå eller belaste ankelen. Overtråkk på utsiden av ankelen er vanligst. Typiske symptomer ved et ankelovertråkk inkluderer:

 • Smerte, spesielt ved belastning eller bevegelse av ankelen.
 • Hevelse rundt det skadede området.
 • Blåmerker eller misfarging av huden rundt ankelen.
 • Begrenset bevegelighet og stivhet i ankelen.
 • Ømhet ved berøring av det skadede området.

Hvordan behandles et ankelovertråkk?

Våre fysioterapeuter tilnærmer seg behandling av ankelovertråkk med en individuell tilnærming, med mål om å fremme rask tilheling og forebygge fremtidige skader. Behandlingen starter med en grundig vurdering av skadens omfang, etterfulgt av utvikling av en skreddersydd behandlingsplan. Ved mistanke om mer omfattende skade anbefales billeddiagnostikk. 

Behandling kan inkludere en kombinasjon av manuelle teknikker, øvelser og råd om aktivitetsmodifikasjon for å sikre en optimal og effektiv restitusjon. Vanlige behandlinger for ankelovertråkk omfatter:

 • Øvelser for å forbedre styrke, fleksibilitet og balanse.
 • Manuell terapi for å øke bevegelsesområdet og redusere stivhet.
 • Rådgivning om gjenopptakelse av aktiviteter, eventuell ankelstøtte og forebygging av fremtidige skader.

Når bør du oppsøke behandling?

Du kan spare deg for mye tid og frustrasjon ved å oppsøke riktig hjelp til rett tid. Dersom du har smerter, stivhet, svakhet eller andre symptomer og i tillegg kan svare “ja” på ett av spørsmålene nedenfor, anbefaler vi deg å oppsøke behandling nå:

 • Kraftige smerter
 • Symptomene har vedvart over en uke uten tydelig bedring
 • Symptomene hindrer deg fra sove normalt, gå på jobb eller delta på trening. 
 • Symptomer som gjør deg bekymret.

Du skal også vite at vi hjelper folk med både store og små plager. Vi tar deg på alvor uansett omfanget av problemet. 

Bruk din helseforsikring hos oss

Helseforsikring dekker ofte behandling hos fysioterapeut hvis du får behov for dette.

Vi har avtaler med de fleste forsikringsselskaper som tilbyr forsikring. Bestill time via forsikringsselskapet sin app eller ring oss på 40431040 hvis du har noen spørsmål angående din forsikring. 

Tilbakemeldinger fra våre kunder

Sandvika Fysioterapi
4.9
Based on 44 reviews
powered by Google
Eivind ThorpEivind Thorp
07:23 25 Oct 23
God og profesjonell behandling
Marlyn Abalorio SvarveMarlyn Abalorio Svarve
20:43 21 Oct 23
Terje VegsundTerje Vegsund
13:02 20 Oct 23
Hyggelig opplevelse/møte med fysioterapeut som så absolutt kunne jobben sin
MatchiMatchi
11:16 20 Oct 23
Andris SkatteboAndris Skattebo
14:22 18 Aug 23
Hyggelig prat og god behandling!
Stig RandsborgStig Randsborg
12:43 19 Jul 23
Grundig og dyktig i analysen i første time. Veldig god oppfølging i timene etterpå. Behandlingen gir god utbytte og hjelper.
Sverre StroemmeSverre Stroemme
10:15 28 Jun 23
Svært hyggelige folk med masse kunnskap som tilsynelatende tar særdeles godt vare på sine kunder.Anbefales på det varmeste.Mvh,Sverre
Karen Marie DaasvandKaren Marie Daasvand
19:38 27 Jun 23
Helt fantastisk behandling. Føler meg MYE bedre! 😊
Eystein BuenEystein Buen
09:24 08 May 22
Fikk veldig god hjelp til å lindre tennisalbue i form av treningsprogram, loggføring/oppfølging og trykkbølgebehandling. Kommer tilbake i fremtiden dersom andre plager skulle oppstå. Ekstremt fornøyd!
Håkon Haugholt-DaleHåkon Haugholt-Dale
14:22 08 Mar 22
Jeg har følt meg godt ivaretatt av fysioterapeut fra første time. Etter første konsultasjon ga han et godt bilde av hva slags skadet jeg hadde, noe som ble bekreftet med MR bilder. Jeg kom derfor raskt i gang med øvelser og anbefalinger for prosessen mot heling av tretthetsbrudd. Har vært jevnlig til sjekk siste halve året og blitt oppmuntret på veien. Anbefaler dem virkelige.
Ole Kristian UdnesOle Kristian Udnes
12:49 08 Oct 21
Jeg er veldig godt fornøyd med behandlingen hos Sandvika Fysioterapi. En vond skulder som ikke var altfor plagsom men som likevel trengte behandling. De lokaliserte problemet raskt og jeg fikk øvelser underveis som gjorde at jeg gradvis ble bedre. Behagelig og god service!
Flavio KaiserFlavio Kaiser
12:01 13 Jan 21
Hyggelig, kompetent og bra oppfølging!Hadde smerter i skulderen som var litt av og på i i flere måneder om ikke noen år før jeg gikk til fysioterapeuten Wiktor. Han viste meg noen øvelser som jeg skulle gjennomføre hver/annenhver dag. Magisk: Smertene forsvant ganske fort og nå, mer en et halv år senere, har de ikke kommet tilbake. Anbefales sterkt!
Joaquin PoggiJoaquin Poggi
22:59 20 Jan 20
Jeg var usikker på om jeg trengte behandling, men dro til fysioterapeut Steinar etter ca 1 mnd med sterke knesmerter. Etter undersøkelsen lærte han meg noen enkle øvelser som jeg gjorde akkurat som planlagt. Øvelsene var vonde til å begynne med, men ila noen uker var kneet mye bedre. Nå har det gått 5 mnd og kneet er fortsatt helt smertefritt. Mildt sagt veldig fornøyd!
Norun HeggelundNorun Heggelund
09:48 10 Aug 19
Veldig godt fornøyd. Faglig dyktig og hyggelig fysioterapeut.
henok arayahenok araya
06:51 06 Aug 19
Jostein RummelhoffJostein Rummelhoff
18:01 19 Nov 18
Dette var meget bra. Dyktig fysioterapeut som var skånsom, effektiv og kunnskapsrik. Takk for flott veiledning og oppfølging. 🙂
js_loader

Spørsmål og svar

Umiddelbar behandling av et ankelovertråkk kan følge “PEACE and LOVE”-prinsippet. “PEACE” står for Beskyttelse (Protect), Avlastning (Elevate), Unngå anti-inflammatoriske midler (Avoid anti-inflammatories), Kompresjon (Compression), og Elevasjon (Elevate) i de første dagene etter skaden. Dette bidrar til å kontrollere hevelse og smerte. Deretter følger “LOVE”-fasen: Lasting (Lasting), Optimisme (Optimism), Vascularisering (Vascularization) og Øvelser (Exercise) for å fremme heling og styrke ankelens bevegelighet og stabilitet over tid.

Typiske tegn på et ankelovertråkk inkluderer umiddelbar smerte ved skadetidspunktet, hevelse og blåmerker rundt ankelen, ømhet ved berøring, og redusert evne til å belaste eller bevege ankelen. Alvorlighetsgraden av smerten og hevelsen kan variere avhengig av skadens omfang.

Du bør oppsøke lege hvis smerten er alvorlig, hvis du ikke klarer å belaste ankelen, eller hvis det ikke er noen forbedring etter noen dager med selvbehandling. Ved mistanke om brudd, alvorlig leddbåndsskade, eller hvis ankelen er unormalt formet, er det viktig å få en medisinsk vurdering.

Tiden det tar å komme seg etter et ankelovertråkk varierer. Mildere overtråkk kan ta noen dager til et par uker, mens alvorligere skader kan ta flere uker til måneder. Fysioterapi og riktig rehabilitering kan akselerere restitusjonsprosessen.

For å forebygge ankelovertråkk er det viktig å opprettholde god fysisk form, spesielt styrke og fleksibilitet i ankler og føtter. Bruk av støttende bandasje etter et overtråkk, spesielt under fysisk aktivitet, kan også bidra. Balanse- og proprioceptive øvelser kan styrke ankelen og redusere risikoen for fremtidige overtråkk.

Her finner du oss

Sandvika Fysioterapi holder til i Rådmann Halmrasts vei 18, rett ved buss- og togstasjonen i Sandvika. 

Vi er en helprivat klinikk som spesialiserer oss på fysioterapi og trening.

Scroll to Top