Severs sykdom

Severs sykdom er en tilstand som involverer betennelse i akillessenefestet og er spesielt vanlig hos barn og ungdom under vekst. Den oppstår vanligvis under vekstperioden når sener og muskler er ekstra sårbare for overbelastning. Dette kan føre til smerte og ubehag i hælen, spesielt under aktiviteter som involverer hopp og løp. En tidlig diagnose og riktig behandling er viktig for å forhindre langsiktige problemer.

Forstå mer om hva som forårsaker severs sykdom, hvilke symptomer som oppstår, og effektive måter å behandle det på ved å lese videre på denne siden.

Våre fysioterapeuter har erfarning med severs sykdom og andre årsaker til smerter i hælen. Vi kan veilede deg gjennom riktig behandlingsplan og gir oppfølging så lenge det er nødvendig.

Hopp rett til:

Severs sykdom

Symptomer på Severs sykdom

Har du Severs sykdom øker som regel smertene under aktiviteter som løping og hopping. I hvile bedres som regel smertene mye. Typiske symptomer inkluderer:

 • Smerter i hælen ved løping og hopping

 • Ømhet ved berøring eller trykk mot hælen

 • Svakhetsfølelse i ankelen og foten

 • Hevelse på feste til akillessenen på hælen

Hvordan behandles Severs sykdom?

Belastningsstyring er en viktig del av behandlingen av Severs sykdom, dette innebærer tilpasning av aktivitet og trening for å regulere belastningen på hælen. Hvis man har belastet hælen litt for mye kan man benytte is for smertelindring. Behandlingen fokuserer på å redusere smerte og forbedre styrken i musklene og senene i fot og ankel. Dette bidrar til en raskere tilbakevending til aktivitet.

Vanlige behandlingstiltak inkluderer:

 • Belastningsstyring
 • Treningsøvelser
 • Tydelige retningslinjer for aktivitet i hverdagen.
 • Manuelle teknikker

Når bør du oppsøke behandling?

Du kan spare deg for mye tid og frustrasjon ved å oppsøke riktig hjelp til rett tid. Dersom du har smerter, stivhet, svakhet eller andre symptomer og i tillegg kan svare “ja” på ett av spørsmålene nedenfor, anbefaler vi deg å oppsøke behandling nå:

 • Kraftige smerter
 • Symptomene har vedvart over en uke uten tydelig bedring
 • Symptomene hindrer deg fra sove normalt, gå på jobb eller delta på trening. 
 • Symptomer som gjør deg bekymret.

Du skal også vite at vi hjelper folk med både store og små plager. Vi tar deg på alvor uansett omfanget av problemet. 

Bruk din helseforsikring hos oss

Helseforsikring dekker ofte behandling hos fysioterapeut hvis du får behov for dette.

Vi har avtaler med de fleste forsikringsselskaper som tilbyr forsikring. Bestill time via forsikringsselskapet sin app eller ring oss på 40431040 hvis du har noen spørsmål angående din forsikring. 

Tilbakemeldinger fra våre kunder

Sandvika Fysioterapi
4.9
Based on 44 reviews
powered by Google
Eivind ThorpEivind Thorp
07:23 25 Oct 23
God og profesjonell behandling
Marlyn Abalorio SvarveMarlyn Abalorio Svarve
20:43 21 Oct 23
Terje VegsundTerje Vegsund
13:02 20 Oct 23
Hyggelig opplevelse/møte med fysioterapeut som så absolutt kunne jobben sin
MatchiMatchi
11:16 20 Oct 23
Andris SkatteboAndris Skattebo
14:22 18 Aug 23
Hyggelig prat og god behandling!
Stig RandsborgStig Randsborg
12:43 19 Jul 23
Grundig og dyktig i analysen i første time. Veldig god oppfølging i timene etterpå. Behandlingen gir god utbytte og hjelper.
Sverre StroemmeSverre Stroemme
10:15 28 Jun 23
Svært hyggelige folk med masse kunnskap som tilsynelatende tar særdeles godt vare på sine kunder.Anbefales på det varmeste.Mvh,Sverre
Karen Marie DaasvandKaren Marie Daasvand
19:38 27 Jun 23
Helt fantastisk behandling. Føler meg MYE bedre! 😊
Eystein BuenEystein Buen
09:24 08 May 22
Fikk veldig god hjelp til å lindre tennisalbue i form av treningsprogram, loggføring/oppfølging og trykkbølgebehandling. Kommer tilbake i fremtiden dersom andre plager skulle oppstå. Ekstremt fornøyd!
Håkon Haugholt-DaleHåkon Haugholt-Dale
14:22 08 Mar 22
Jeg har følt meg godt ivaretatt av fysioterapeut fra første time. Etter første konsultasjon ga han et godt bilde av hva slags skadet jeg hadde, noe som ble bekreftet med MR bilder. Jeg kom derfor raskt i gang med øvelser og anbefalinger for prosessen mot heling av tretthetsbrudd. Har vært jevnlig til sjekk siste halve året og blitt oppmuntret på veien. Anbefaler dem virkelige.
Ole Kristian UdnesOle Kristian Udnes
12:49 08 Oct 21
Jeg er veldig godt fornøyd med behandlingen hos Sandvika Fysioterapi. En vond skulder som ikke var altfor plagsom men som likevel trengte behandling. De lokaliserte problemet raskt og jeg fikk øvelser underveis som gjorde at jeg gradvis ble bedre. Behagelig og god service!
Flavio KaiserFlavio Kaiser
12:01 13 Jan 21
Hyggelig, kompetent og bra oppfølging!Hadde smerter i skulderen som var litt av og på i i flere måneder om ikke noen år før jeg gikk til fysioterapeuten Wiktor. Han viste meg noen øvelser som jeg skulle gjennomføre hver/annenhver dag. Magisk: Smertene forsvant ganske fort og nå, mer en et halv år senere, har de ikke kommet tilbake. Anbefales sterkt!
Joaquin PoggiJoaquin Poggi
22:59 20 Jan 20
Jeg var usikker på om jeg trengte behandling, men dro til fysioterapeut Steinar etter ca 1 mnd med sterke knesmerter. Etter undersøkelsen lærte han meg noen enkle øvelser som jeg gjorde akkurat som planlagt. Øvelsene var vonde til å begynne med, men ila noen uker var kneet mye bedre. Nå har det gått 5 mnd og kneet er fortsatt helt smertefritt. Mildt sagt veldig fornøyd!
Norun HeggelundNorun Heggelund
09:48 10 Aug 19
Veldig godt fornøyd. Faglig dyktig og hyggelig fysioterapeut.
henok arayahenok araya
06:51 06 Aug 19
Jostein RummelhoffJostein Rummelhoff
18:01 19 Nov 18
Dette var meget bra. Dyktig fysioterapeut som var skånsom, effektiv og kunnskapsrik. Takk for flott veiledning og oppfølging. 🙂
js_loader

Spørsmål og svar

I de fleste tilfeller løser tilstanden seg vanligvis når vekstsonen i hælsenen har lukket seg, vanligvis i løpet av noen få år. Imidlertid kan symptomer vedvare i måneder eller til og med år hvis tilstanden ikke blir behandlet eller hvis man ignorerer smertene og presser seg gjennom smertene. Mye bruk av smertestillende for å fortsette å delta i aktivitet kan forlenge forløpet. Tidlig diagnose og riktig behandling kan bidra til å forkorte varigheten av Severs sykdom og redusere ubehaget den forårsaker.

Severs sykdom kan gå over av seg selv hvis man tilpasser aktivitet og belastning på hælen tilstrekkelig. Symptomene forsvinner vanligvis når vekstsonen har lukket seg. Dette kan ta flere måneder til noen år hos noen.

Severs sykdom oppstår vanligvis som følge av repetitiv belastning på akillessenen under perioder med rask vekst, oftest hos barn og ungdom. Den repetetive belastningen kan føre til stress og betennelse i området hvor hælsenen fester seg til hælbenen. Aktiviteter som involverer hopp, løp og andre idretter med stor belastning på hælen, kan bidra til utviklingen av Severs sykdom.

For å redusere risikoen for Severs sykdom hos barn og ungdom, er det flere forebyggende tiltak som kan implementeres:

 • Gradvis økning av aktivitetsnivået: Gradvis øke intensiteten og varigheten av fysisk aktivitet for å unngå overbelastning av hælsenen.
 • Variert trening: Deltakelse i ulike typer fysisk aktivitet som belaster forskjellige muskelgrupper og ledd, for å redusere ensidig belastning på hælen.
 • Bruk av riktig fottøy: Sørg for å bruke riktig fottøy som gir god støtte og demping, spesielt under idrettsaktiviteter.

Severs sykdom har flere likhetstrekk med akillessenebetennelse, også kalt akilles tendinopati. Forskjellen mellom de er at Severs sykdom er en skade i selve vekstsonen i bakkant av hælen. Akilles tendinopati er betennelse og seneforandringer i akillesen og forekommer sjelden hos barn og unge i alderen 8-15 år.

 1. Hælspore: Dette refererer til en benete utvekst som utvikler seg på undersiden av hælen, vanligvis der hælsenen fester seg til hælbenen. Hælsporen er vanligvis assosiert med kronisk overbelastning av foten, som kan føre til betennelse og irritasjon i hælsenen (plantarfascia) og omkringliggende vev.

 2. Haglunds hæl: Dette er en tilstand der det dannes en utvekst på baksiden av hælbenen, vanligvis der akillessenen fester seg. Haglunds hæl er ofte forårsaket av trykk og friksjon fra sko som har en for stram hælkappe eller dårlig passform. Det kan føre til smerte, hevelse og betennelse i området rundt hælen.

 3. Severs sykdom: Dette er en tilstand som vanligvis påvirker barn og ungdom under vekstperioden. Det er preget av smerte og betennelse i hælsenefestet på grunn av repetitiv belastning og stress på hælen under idrettsaktiviteter eller annen fysisk aktivitet. Severs sykdom kan forårsake smerte, hevelse og ømhet i hælen, spesielt under aktiviteter som hopper og løper.

Her finner du oss

Sandvika Fysioterapi holder til i Rådmann Halmrasts vei 18, rett ved buss- og togstasjonen i Sandvika. 

Vi er en helprivat klinikk som spesialiserer oss på fysioterapi og trening.

Scroll to Top