Plantar fascitt

Plantar fascitt er en vanlig fotlidelse som gir smerte i hælen og plantarfascien, det tette vevet som forbinder hælen med tærne. Ofte forårsaket av overbelastning eller feil belastning, kjennetegnes tilstanden ved stikkende smerte som vanligvis er verst om morgenen. Behandling kan innebære tøyningsøvelser, riktig fottøy og i noen tilfeller ortopediske innleggssåler. Plantar fascitt rammer både idrettsutøvere og vanlige individer, og er særlig vanlig hos løpere.

Lær mer om årsaker, symptomer og effektive behandlingsmetoder for å finne ut om du har plantar fascitt og hva du burde gjøre.

Våre fysioterapeuter er dyktige på å skille mellom plantar fascitt og andre årsaker til fot- og hælsmerter. Vi hjelper deg også i gang med riktig behandling og følger deg opp så lenge du har behov for det.

Smerter i foten og plantar fascitt / hælspore

Hopp rett til:

Symptomer på plantar fascitt

Plantar fascitt kan være svært plagsomt, og hindre deg fra hverdagslige aktiviteter og trening.  Kjenner du deg igjen i symptomene under, kan det hende at du har plantar fascitt:

 • Smerte i hælen eller langs undersiden av foten.

 • De første skrittene om morgenen eller etter hvile er ekstra smertefulle-

 • Ømhet ved berøring av hælen eller langs fotbuen.

 • Økt ubehag etter lengre perioder med stående eller aktivitet.

 

Hvordan behandles plantar fascitt

Plantar fascitt, en vanlig årsak til hælsmerter, behandles effektivt av våre fysioterapeuter gjennom en rekke tilpassede tiltak. Sentralt i vår tilnærming er “belastningsstyring”, som innebærer å justere daglige aktiviteter for å redusere stresset på fotens plantarfascie. Vår behandling sikter mot å redusere smerte og forbedre styrken i fotens og anklets muskler og sener, noe som bidrar til en raskere tilbakegang til normal aktivitet.

Våre behandlingsteknikker for plantar fascitt inkluderer:

 • Belastningsstyring for å optimalisere fysisk aktivitet uten å overbelaste plantarfascien.

 • Strukturert hjemmetrening, inkludert spesifikke tøyninger og styrkeøvelser for å støtte helingsprosessen.

 • Trykkbølgebehandling, som kan effektivt stimulere heling og lindre smerte i det affiserte området.

 • Manuelle teknikker for å forbedre mobilitet og redusere spenninger i foten.

 • Tydelige retningslinjer for aktiviteter, trening og arbeidsliv, tilpasset ditt behov og livsstil.

Hvilke behandlingsteknikker som brukes avhenger av hva du vil ha mest utbytte av.

Når bør du oppsøke behandling?

Du kan spare deg for mye tid og frustrasjon ved å oppsøke riktig hjelp til rett tid. Dersom du har smerter, stivhet, svakhet eller andre symptomer og i tillegg kan svare “ja” på ett av spørsmålene nedenfor, anbefaler vi deg å oppsøke behandling nå:

 • Kraftige smerter
 • Symptomene har vedvart over en uke uten tydelig bedring
 • Symptomene hindrer deg fra sove normalt, gå på jobb eller delta på trening. 
 • Symptomer som gjør deg bekymret.

Du skal også vite at vi hjelper folk med både store og små plager. Vi tar deg på alvor uansett omfanget av problemet. 

Bruk din helseforsikring hos oss

Helseforsikring dekker ofte behandling hos fysioterapeut hvis du får behov for dette.

Vi har avtaler med de fleste forsikringsselskaper som tilbyr forsikring. Bestill time via forsikringsselskapet sin app eller ring oss på 40431040 hvis du har noen spørsmål angående din forsikring. 

Tilbakemeldinger fra våre kunder

Sandvika Fysioterapi
4.9
Based on 45 reviews
powered by Google
V VV V
11:47 16 Jun 24
Anbefales på det sterkeste!
Eivind ThorpEivind Thorp
07:23 25 Oct 23
God og profesjonell behandling
Marlyn Abalorio SvarveMarlyn Abalorio Svarve
20:43 21 Oct 23
Terje VegsundTerje Vegsund
13:02 20 Oct 23
Hyggelig opplevelse/møte med fysioterapeut som så absolutt kunne jobben sin
MatchiMatchi
11:16 20 Oct 23
Andris SkatteboAndris Skattebo
14:22 18 Aug 23
Hyggelig prat og god behandling!
Stig RandsborgStig Randsborg
12:43 19 Jul 23
Grundig og dyktig i analysen i første time. Veldig god oppfølging i timene etterpå. Behandlingen gir god utbytte og hjelper.
Sverre StroemmeSverre Stroemme
10:15 28 Jun 23
Svært hyggelige folk med masse kunnskap som tilsynelatende tar særdeles godt vare på sine kunder.Anbefales på det varmeste.Mvh,Sverre
Karen Marie DaasvandKaren Marie Daasvand
19:38 27 Jun 23
Helt fantastisk behandling. Føler meg MYE bedre! 😊
Eystein BuenEystein Buen
09:24 08 May 22
Fikk veldig god hjelp til å lindre tennisalbue i form av treningsprogram, loggføring/oppfølging og trykkbølgebehandling. Kommer tilbake i fremtiden dersom andre plager skulle oppstå. Ekstremt fornøyd!
Håkon Haugholt-DaleHåkon Haugholt-Dale
14:22 08 Mar 22
Jeg har følt meg godt ivaretatt av fysioterapeut fra første time. Etter første konsultasjon ga han et godt bilde av hva slags skadet jeg hadde, noe som ble bekreftet med MR bilder. Jeg kom derfor raskt i gang med øvelser og anbefalinger for prosessen mot heling av tretthetsbrudd. Har vært jevnlig til sjekk siste halve året og blitt oppmuntret på veien. Anbefaler dem virkelige.
Ole Kristian UdnesOle Kristian Udnes
12:49 08 Oct 21
Jeg er veldig godt fornøyd med behandlingen hos Sandvika Fysioterapi. En vond skulder som ikke var altfor plagsom men som likevel trengte behandling. De lokaliserte problemet raskt og jeg fikk øvelser underveis som gjorde at jeg gradvis ble bedre. Behagelig og god service!
Flavio KaiserFlavio Kaiser
12:01 13 Jan 21
Hyggelig, kompetent og bra oppfølging!Hadde smerter i skulderen som var litt av og på i i flere måneder om ikke noen år før jeg gikk til fysioterapeuten Wiktor. Han viste meg noen øvelser som jeg skulle gjennomføre hver/annenhver dag. Magisk: Smertene forsvant ganske fort og nå, mer en et halv år senere, har de ikke kommet tilbake. Anbefales sterkt!
Joaquin PoggiJoaquin Poggi
22:59 20 Jan 20
Jeg var usikker på om jeg trengte behandling, men dro til fysioterapeut Steinar etter ca 1 mnd med sterke knesmerter. Etter undersøkelsen lærte han meg noen enkle øvelser som jeg gjorde akkurat som planlagt. Øvelsene var vonde til å begynne med, men ila noen uker var kneet mye bedre. Nå har det gått 5 mnd og kneet er fortsatt helt smertefritt. Mildt sagt veldig fornøyd!
Norun HeggelundNorun Heggelund
09:48 10 Aug 19
Veldig godt fornøyd. Faglig dyktig og hyggelig fysioterapeut.
henok arayahenok araya
06:51 06 Aug 19
Jostein RummelhoffJostein Rummelhoff
18:01 19 Nov 18
Dette var meget bra. Dyktig fysioterapeut som var skånsom, effektiv og kunnskapsrik. Takk for flott veiledning og oppfølging. 🙂
js_loader

Spørsmål og svar

Plantar fascitt oppstår vanligvis fra overbelastning av plantarfascien, det tykke vevet på fotens underside. Risikofaktorer inkluderer overdreven løping eller gåing, dårlig fottøy, flate føtter, høy fotbue, overvekt, og stående arbeid.

Ja, de fleste tilfeller av plantar fascitt kan behandles effektivt med riktig tilnærming.

Tiltak som belastningsstyring, treningsøvelser og trykkbølgebehandling kan føre til rask og fullstendig bedring.

Symptomer inkluderer skarp smerte i hælen eller fotens underside, spesielt om morgenen eller etter lange perioder med inaktivitet. En diagnose bør bekreftes av en helsepersonell.

Plantar fascitt har lenge blitt ansett som en betennelse i plantar fascien. I senere tid har man derimot sett at graden av betennelse kanskje er lav, og at tilstanden skyldes irritasjon i vevet. 

Fysioterapeuter, kiropraktorer, ortopeder, og andre spesialiserte helsepersonell kan hjelpe med behandling og styring av plantar fascitt.

Taping kan gi støtte og redusere stress på plantarfascien. Det bør gjøres av en fagperson som kan vise riktig teknikk for å sikre effektiv støtte og komfort.

Ja, trykkbølgebehandling (også kjent som ekstrakorporal sjokkbølgebehandling) kan være effektiv i behandlingen av plantar fascitt. Denne behandlingen bruker sjokkbølger for å stimulere helingsprosessen i det affiserte vevet. Trykkbølgebehandling kan bidra til å redusere smerte, øke blodsirkulasjonen, og fremme vevsreparasjon i området rundt plantarfascien. Mange pasienter opplever signifikant smertelindring og forbedring i funksjon etter behandling. Det er imidlertid viktig å konsultere med en helseprofesjonell for å vurdere om denne behandlingsmetoden er egnet for ditt spesifikke tilfelle.

Våre terapeuter kombinerer alltid flere type tiltak for å sikre optimal effekt. 

Varigheten varierer; noen opplever rask bedring mens andre kan ha symptomer i flere måneder til et år. Tidlig og konsekvent behandling kan akselerere helingsprosessen.

n hælspore er en beinvekst på hælbenet, mens plantar fascitt er irritasjon i plantarfascien. Man er mer utsatt for plantar fascitt dersom man har en hælspore, men ikke alle med hælspore utvikler plantar fascitt. 

Tøying kan gjøres ved å bøye tærne oppover mens man holder hælen i bakken, eller ved å bruke en vegg eller trapp til å strekke fotens underside.

Plantar fibromatose er en sjelden tilstand der det dannes små, harde knuter i plantarfascien, noe som kan forårsake smerte og ubehag.

Smerter under foten kan skyldes flere tilstander som plantar fascitt, metatarsalgi, nervetilstander eller hælsporer. En grundig undersøkelse av en helsepersonell er nødvendig for å bestemme årsaken.

Ja, det er mulig å få strekk i muskulaturen i foten, og det er mulig å få en strekk i plantar fascien. Da opplever man ofte at symptomene plutselig oppstår ifm en belastende bevegelse. 

Her finner du oss

Sandvika Fysioterapi holder til i Rådmann Halmrasts vei 18, rett ved buss- og togstasjonen i Sandvika. 

Vi er en helprivat klinikk som spesialiserer oss på fysioterapi og trening.

Scroll to Top