Runners knee / Løperkne

Løperkne eller runners knee er også kjent som iliotibialbåndsyndrom (ITBS). Det er en vanlig skade blant løpere og andre idrettsutøvere. Det oppstår når iliotibialbåndet, en sene som løper langs yttersiden av låret fra hofte til kne, blir overbelastet.

Lær mer om årsaker, symptomer og effektive behandlingsmetoder for å finne ut om du har løperkne og hva du burde gjøre.

Våre fysioterapeuter er dyktige på å skille mellom løperkne og andre årsaker til knesmerter. Vi hjelper deg også i gang med riktig behandling og følger deg opp så lenge du har behov for det.

Løping skadeforebygging

Hopp rett til:

knesmerter

Symptomer på løperkne

Løperkne kjennes ofte under oppvarming, mot slutten av løpeturer eller etter du har blitt kald igjen. De vanligste symptomene inkluderer:

  • Smerte på yttersiden av kneet: Oftest følt langs yttersiden av kneet og kan forverres under aktiviteter som løping eller trappegang.

  • Ømhet ved trykk: Området hvor iliotibialbåndet møter kneet kan være ømt når det trykkes på.

  • Stivhet i kneet: Kneet kan føles stivt, spesielt etter lengre perioder med inaktivitet eller når du står opp om morgenen.

  • Hevelse rundt kneet: I noen tilfeller kan det oppstå mild hevelse rundt det berørte området.

Hvordan behandles løperkne

For å få kontroll på, og bli kvitt løperkne er en kombinasjon av tiltak det mest effektive. Helt sentralt er “belastningsstyring” ifm løping og andre aktiviter som påvirker tilstanden. Behandling fører til redusert smerte, bedre funksjon og belastningstoleranse i iliotibialbåndet. Dette hjelper deg å komme tilbake til en normal treningshverdag så fort som mulig.

Vanlige behandlingsteknikker inkluderer:

  • Belastningsstyring
  • Strukturert hjemmetrening (tøying, styrke mm.)
  • Trykkbølgebehandling
  • Tydelige retningslinjer for løping og andre aktiviteter.
  • Manuelle teknikker

Når bør du oppsøke behandling?

Du kan spare deg for mye tid og frustrasjon ved å oppsøke riktig hjelp til rett tid. Dersom du har smerter, stivhet, svakhet eller andre symptomer og i tillegg kan svare “ja” på ett av spørsmålene nedenfor, anbefaler vi deg å oppsøke behandling nå:

  • Kraftige smerter
  • Symptomene har vedvart over en uke uten tydelig bedring
  • Symptomene hindrer deg fra sove normalt, gå på jobb eller delta på trening. 
  • Symptomer som gjør deg bekymret.

Du skal også vite at vi hjelper folk med både store og små plager. Vi tar deg på alvor uansett omfanget av problemet. 

Bruk din helseforsikring hos oss

Helseforsikring dekker ofte behandling hos fysioterapeut hvis du får behov for dette.

Vi har avtaler med de fleste forsikringsselskaper som tilbyr forsikring. Bestill time via forsikringsselskapet sin app eller ring oss på 40431040 hvis du har noen spørsmål angående din forsikring. 

Tilbakemeldinger fra våre kunder

Sandvika Fysioterapi
4.9
Based on 44 reviews
powered by Google
Eivind ThorpEivind Thorp
07:23 25 Oct 23
God og profesjonell behandling
Marlyn Abalorio SvarveMarlyn Abalorio Svarve
20:43 21 Oct 23
Terje VegsundTerje Vegsund
13:02 20 Oct 23
Hyggelig opplevelse/møte med fysioterapeut som så absolutt kunne jobben sin
MatchiMatchi
11:16 20 Oct 23
Andris SkatteboAndris Skattebo
14:22 18 Aug 23
Hyggelig prat og god behandling!
Stig RandsborgStig Randsborg
12:43 19 Jul 23
Grundig og dyktig i analysen i første time. Veldig god oppfølging i timene etterpå. Behandlingen gir god utbytte og hjelper.
Sverre StroemmeSverre Stroemme
10:15 28 Jun 23
Svært hyggelige folk med masse kunnskap som tilsynelatende tar særdeles godt vare på sine kunder.Anbefales på det varmeste.Mvh,Sverre
Karen Marie DaasvandKaren Marie Daasvand
19:38 27 Jun 23
Helt fantastisk behandling. Føler meg MYE bedre! 😊
Eystein BuenEystein Buen
09:24 08 May 22
Fikk veldig god hjelp til å lindre tennisalbue i form av treningsprogram, loggføring/oppfølging og trykkbølgebehandling. Kommer tilbake i fremtiden dersom andre plager skulle oppstå. Ekstremt fornøyd!
Håkon Haugholt-DaleHåkon Haugholt-Dale
14:22 08 Mar 22
Jeg har følt meg godt ivaretatt av fysioterapeut fra første time. Etter første konsultasjon ga han et godt bilde av hva slags skadet jeg hadde, noe som ble bekreftet med MR bilder. Jeg kom derfor raskt i gang med øvelser og anbefalinger for prosessen mot heling av tretthetsbrudd. Har vært jevnlig til sjekk siste halve året og blitt oppmuntret på veien. Anbefaler dem virkelige.
Ole Kristian UdnesOle Kristian Udnes
12:49 08 Oct 21
Jeg er veldig godt fornøyd med behandlingen hos Sandvika Fysioterapi. En vond skulder som ikke var altfor plagsom men som likevel trengte behandling. De lokaliserte problemet raskt og jeg fikk øvelser underveis som gjorde at jeg gradvis ble bedre. Behagelig og god service!
Joaquin PoggiJoaquin Poggi
22:59 20 Jan 20
Jeg var usikker på om jeg trengte behandling, men dro til fysioterapeut Steinar etter ca 1 mnd med sterke knesmerter. Etter undersøkelsen lærte han meg noen enkle øvelser som jeg gjorde akkurat som planlagt. Øvelsene var vonde til å begynne med, men ila noen uker var kneet mye bedre. Nå har det gått 5 mnd og kneet er fortsatt helt smertefritt. Mildt sagt veldig fornøyd!
Norun HeggelundNorun Heggelund
09:48 10 Aug 19
Veldig godt fornøyd. Faglig dyktig og hyggelig fysioterapeut.
henok arayahenok araya
06:51 06 Aug 19
Jostein RummelhoffJostein Rummelhoff
18:01 19 Nov 18
Dette var meget bra. Dyktig fysioterapeut som var skånsom, effektiv og kunnskapsrik. Takk for flott veiledning og oppfølging. 🙂
js_loader

Spørsmål og svar

Løperkne i seg selv er ikke farlig, men det kan være en plagsom tilstand som kan hindre normal løpeaktivitet. Uten riktig behandling kan det føre til vedvarende smerte og potensielt langvarige problemer. Det er viktig å behandle tilstanden tidlig for å unngå forverring.

Smerter i kneet ved løping kan skyldes flere faktorer, som overbelastning, feil løpeteknikk, utilstrekkelig oppvarming, eller svakhet i musklene rundt kneet. Dette kan føre til ubalanse og økt stress på knestrukturene, noe som resulterer i smerte.

Tiltak som belastningsstyring, treningsøvelser og trykkbølgebehandling kan føre til rask og fullstendig bedring.

Jumpers knee, eller patellar tendinopati, er en overbelastningsskade som påvirker senen som kobler kneskjellet til leggen. Den er vanlig blant idretter som involverer hopping. Løperkne, derimot, involverer irritasjon av iliotibialbåndet ved yttersiden av kneet og er vanligere blant løpere.

Løperkne kjennetegnes vanligvis av smerte på yttersiden av kneet. Smerten kan forverres ved aktiviteter som løping, trappegang, eller etter langvarig sittende eller stående. Noen kan også oppleve ømhet ved trykk, stivhet, og i noen tilfeller en knirkende følelse i kneet.

Ved overbelastning i kneet hjelper det med hvile, is for å redusere hevelse og smerte, og kompresjon. Fysioterapi kan være effektivt for å styrke omkringliggende muskulatur og forbedre kneets biomekanikk. Gradvis gjenopptakelse av aktivitet med riktig teknikk er også viktig.

Sykling kan være bra for knærne da det er en lite belastende aktivitet som styrker legg- og lårmuskulaturen uten å legge for mye stress på knærne. Det er viktig med riktig justering av sykkelen for å unngå unødig belastning.

Løperkne behandles vanligvis av en fysioterapeut. Behandlingen kan inkludere øvelser for å styrke og balansere muskulaturen rundt kneet, manuell terapi, og rådgivning om løpeteknikk og fottøy. I noen tilfeller kan en lege eller ortoped være involvert i behandlingen.

Våre terapeuter kombinerer alltid flere type tiltak for å sikre optimal effekt. 

Ja, man kan bli kvitt løperkne med riktig behandling og tilpasning av treningsvaner. Dette inkluderer styrke- og fleksibilitetsøvelser, endringer i løpeteknikk, og eventuelt justeringer i løpeutstyr. Forebyggende tiltak er også viktig for å hindre tilbakefall.

For å unngå løperkne, fokuser på god løpeteknikk, bruk passende fottøy, og øk treningsintensitet gradvis. Styrke- og fleksibilitetsøvelser for hofter, lår og kjernemuskulatur er også viktige. 

Det er mulig å løpe med løperkne, men det anbefales å redusere intensiteten og distansen for å unngå å forverre tilstanden. Fokus på riktig løpeteknikk og styrking av relevante muskelgrupper er viktig. Hvis smerten er konstant eller forverres ved løping, bør man ta en pause fra løpingen og søke behandling.

Ja, trykkbølgebehandling (også kjent som sjokkbølgebehandling) kan brukes som en del av behandlingen for løperkne, spesielt i tilfeller hvor trening og andre behandlingsmetoder  ikke har gitt tilfredsstillende resultater. Trykkbølgebehandling involverer bruk av energibølger for å stimulere helingsprosessen i det skadede vevet. Denne metoden kan bidra til å redusere smerte og forbedre funksjon ved å øke blodsirkulasjonen og stimulere reparasjonsprosessene i vevet. Det er viktig å merke seg at denne behandlingen bør utføres av kvalifisert fysioterapeut, og den er oftest en del av en helhetlig behandlingsplan.

Her finner du oss

Sandvika Fysioterapi holder til i Rådmann Halmrasts vei 18, rett ved buss- og togstasjonen i Sandvika. 

Vi er en helprivat klinikk som spesialiserer oss på fysioterapi og trening.

Scroll to Top