AC-ledd skade

En AC-ledd skade, eller akromioklavikulærledds skade, oppstår ofte som følge av fall eller slag mot skulderen. Denne skaden involverer leddet mellom kragebenet og skulderbladet, og kan variere fra mild forstuing til fullstendig leddbåndsruptur. Vanlige symptomer inkluderer smerte, hevelse og nedsatt bevegelse i skulderen.

Lær mer om årsaker, symptomer og effektive behandlingsmetoder for å finne ut om du har AC-leddskade og hva man burde gjøre.

Våre fysioterapeuter er dyktige på å skille mellom AC-leddskader og andre årsaker til skuldersmerter. Vi hjelper deg også i gang med riktig behandling og følger deg opp så lenge du har behov for det.

Hopp rett til:

senebetennelse i skulder

Symptomer på AC-ledd skade

Har du AC-ledd skade, vil ofte hverdagslige aktiviteter som å løfte armen, bære en handlepose eller kle på seg gi smerter eller ubehag. Kjenner du deg igjen i disse punktene?

 • Smerter på toppen av skulderen, og tidvis nedover i overarmen
 • Ømhet ved berøring eller trykk mot AC-leddet
 • Smerte ved løft av arm eller bevegelse av skulder
 • Svakhetsfølelse i skulderen
 • Synlig hevelse eller en kul på toppen av skulderen der AC-leddet er lokalisert.

Hvordan behandles AC-ledd skade?

Behandling fører til redusert smerte og forbedring av funksjon i skulderen. Dette hjelper deg å komme tilbake til en normal hverdag så fort som mulig. I mange tilfeller vil en kombinasjon av flere tiltak være det mest effektive. 

Vanlige behandlingsteknikker inkluderer:

 • Strukturert opptrening (tøying, styrke mm.)
 • Tydelige råd for aktivitet, trening og jobb.
 • Belastningsstyring
 • Manuelle teknikker
 • Trykkbølgebehandling

Når bør du oppsøke behandling?

Du kan spare deg for mye tid og frustrasjon ved å oppsøke riktig hjelp til rett tid. Dersom du har smerter, stivhet, svakhet eller andre symptomer og i tillegg kan svare “ja” på ett av spørsmålene nedenfor, anbefaler vi deg å oppsøke behandling nå:

 • Kraftige smerter
 • Symptomene har vedvart over en uke uten tydelig bedring
 • Symptomene hindrer deg fra sove normalt, gå på jobb eller delta på trening. 
 • Symptomer som gjør deg bekymret.

Du skal også vite at vi hjelper folk med både store og små plager. Vi tar deg på alvor uansett omfanget av problemet. 

Bruk din helseforsikring hos oss

Helseforsikring dekker ofte behandling hos fysioterapeut hvis du får behov for dette.

Vi har avtaler med de fleste forsikringsselskaper som tilbyr forsikring. Bestill time via forsikringsselskapet sin app eller ring oss på 40431040 hvis du har noen spørsmål angående din forsikring. 

Tilbakemeldinger fra våre kunder

Sandvika Fysioterapi
4.9
Based on 45 reviews
powered by Google
V VV V
11:47 16 Jun 24
Anbefales på det sterkeste!
Eivind ThorpEivind Thorp
07:23 25 Oct 23
God og profesjonell behandling
Marlyn Abalorio SvarveMarlyn Abalorio Svarve
20:43 21 Oct 23
Terje VegsundTerje Vegsund
13:02 20 Oct 23
Hyggelig opplevelse/møte med fysioterapeut som så absolutt kunne jobben sin
MatchiMatchi
11:16 20 Oct 23
Andris SkatteboAndris Skattebo
14:22 18 Aug 23
Hyggelig prat og god behandling!
Stig RandsborgStig Randsborg
12:43 19 Jul 23
Grundig og dyktig i analysen i første time. Veldig god oppfølging i timene etterpå. Behandlingen gir god utbytte og hjelper.
Sverre StroemmeSverre Stroemme
10:15 28 Jun 23
Svært hyggelige folk med masse kunnskap som tilsynelatende tar særdeles godt vare på sine kunder.Anbefales på det varmeste.Mvh,Sverre
Karen Marie DaasvandKaren Marie Daasvand
19:38 27 Jun 23
Helt fantastisk behandling. Føler meg MYE bedre! 😊
Eystein BuenEystein Buen
09:24 08 May 22
Fikk veldig god hjelp til å lindre tennisalbue i form av treningsprogram, loggføring/oppfølging og trykkbølgebehandling. Kommer tilbake i fremtiden dersom andre plager skulle oppstå. Ekstremt fornøyd!
Håkon Haugholt-DaleHåkon Haugholt-Dale
14:22 08 Mar 22
Jeg har følt meg godt ivaretatt av fysioterapeut fra første time. Etter første konsultasjon ga han et godt bilde av hva slags skadet jeg hadde, noe som ble bekreftet med MR bilder. Jeg kom derfor raskt i gang med øvelser og anbefalinger for prosessen mot heling av tretthetsbrudd. Har vært jevnlig til sjekk siste halve året og blitt oppmuntret på veien. Anbefaler dem virkelige.
Ole Kristian UdnesOle Kristian Udnes
12:49 08 Oct 21
Jeg er veldig godt fornøyd med behandlingen hos Sandvika Fysioterapi. En vond skulder som ikke var altfor plagsom men som likevel trengte behandling. De lokaliserte problemet raskt og jeg fikk øvelser underveis som gjorde at jeg gradvis ble bedre. Behagelig og god service!
Flavio KaiserFlavio Kaiser
12:01 13 Jan 21
Hyggelig, kompetent og bra oppfølging!Hadde smerter i skulderen som var litt av og på i i flere måneder om ikke noen år før jeg gikk til fysioterapeuten Wiktor. Han viste meg noen øvelser som jeg skulle gjennomføre hver/annenhver dag. Magisk: Smertene forsvant ganske fort og nå, mer en et halv år senere, har de ikke kommet tilbake. Anbefales sterkt!
Joaquin PoggiJoaquin Poggi
22:59 20 Jan 20
Jeg var usikker på om jeg trengte behandling, men dro til fysioterapeut Steinar etter ca 1 mnd med sterke knesmerter. Etter undersøkelsen lærte han meg noen enkle øvelser som jeg gjorde akkurat som planlagt. Øvelsene var vonde til å begynne med, men ila noen uker var kneet mye bedre. Nå har det gått 5 mnd og kneet er fortsatt helt smertefritt. Mildt sagt veldig fornøyd!
Norun HeggelundNorun Heggelund
09:48 10 Aug 19
Veldig godt fornøyd. Faglig dyktig og hyggelig fysioterapeut.
henok arayahenok araya
06:51 06 Aug 19
Jostein RummelhoffJostein Rummelhoff
18:01 19 Nov 18
Dette var meget bra. Dyktig fysioterapeut som var skånsom, effektiv og kunnskapsrik. Takk for flott veiledning og oppfølging. 🙂
js_loader

Spørsmål og svar

Den vanligste årsaken til en AC-ledd skade er direkte slag eller fall på skulderen. Dette kan føre til skade på leddbåndene som holder kragebeinet og skulderbladet sammen, resulterende i smerte og nedsatt bevegelighet.

Tiden det tar å komme seg etter en AC-ledd skade varierer avhengig av skadens alvorlighetsgrad og individuelle faktorer. Noen mildere skader kan bli bedre etter noen uker med riktig behandling og rehabilitering, mens mer alvorlige skader kan kreve flere måneder med intensiv rehabilitering før full funksjon gjenopprettes.

Ubehandlet kan en AC-ledd skade føre til vedvarende smerter, redusert bevegelighet og funksjon i skulderen, samt økt risiko for komplikasjoner som for eksempel artrose. Det er derfor viktig å søke behandling og rehabilitering så snart som mulig etter en skade for å minimere risikoen for langsiktige konsekvenser.

Noen av risikofaktorene for å utvikle en AC-ledd skade inkluderer deltakelse i idretter eller aktiviteter som innebærer hyppig fall eller slag mot skulderen, dårlig teknikk under trening eller idrett, og tidligere skader eller svakhet i skuldermuskulaturen som kan øke risikoen for overbelastning og skade.

Tydelige retningslinjer for aktivitet, trening og jobb spiller en viktig rolle i rehabiliteringen av en AC-ledd skade ved å hjelpe pasienten med å forstå begrensningene sine og gradvis øke aktivitetsnivået i samsvar med rehabiliteringsplanen. Dette bidrar til å minimere risikoen for tilbakefall og sikrer en trygg og effektiv rehabiliteringsprosess.

Her finner du oss

Sandvika Fysioterapi holder til i Rådmann Halmrasts vei 18, rett ved buss- og togstasjonen i Sandvika. 

Vi er en helprivat klinikk som spesialiserer oss på fysioterapi og trening.

Scroll to Top