fbpx

Smerter i hoften kan skyldes forskjellige ting, her kan du lese mer om noen av de vanligste årsakene til hoftesmerter, symptomer, hva slags behandling som har effekt eller bestille time.

 

Hofteleddet befinner seg der lårbenet (femur) møter bekkenet (hofteskålen / acetabulum). Leddet er et kuleledd med god bevegelighet og har sterk muskulatur rundt seg. Fordi leddet består av mange strukturer og muskler er det mange som plages av:

 

Smerter på fremsiden av hofta

Smerter på utsiden av hofta

Smerter inne i hofteleddet

 

Noen vanlige årsaker til hoftesmerter er artrose, bursitt (slimposebetennelse) og senebetennelse (tendinopati). Les mer om disse og andre årsaker til hoftesmerter.

 

 

Bestill Time

 

For grundig undersøkelse og effektiv behandling!

Hva skyldes hoftesmertene

Og hva er vanlige symptomer

 

Artrose - hofteartrose

Hofteartrose fører ofte til smerter på fremsiden av hofteleddet eller i lysken. Det er også vanlig med stivhet i leddet spesielt de første 30 minuttene etter at man står opp. Det er ikke uvanlig å oppleve smerter når du starter å gå, som blir bedre etter noen minutter, før de blir sterkere igjen etter en stund.

Senebetennelse i hoften / lysken

Smerter spesielt på utsiden av hoften kan skyldes en senebetennelse / tendinopati. Dette kan også forekomme i lysken og vil som regel kjennes på innsiden av låret. Tilstanden er en overbelastningsplage og kan behandles effektivt hos fysioterapeut.

Bursitt - slimposebetennelse

Det ligger mange slimposer rundt hofteleddet. Disse reduserer friksjon mellom ulike strukturer og kan bli irriterte og smertefulle.

Ryggplager kan føre til hoftesmerter

Ryggplager kan ofte føre til smerter i hofte, setet eller ben. Noen ganger helt uten en opplevelse av ryggsmerter. Fysioterapeuter er gode på å undersøke for å avgjøre hva som er opphav til smertene.

Leggsmerter

Mer om hoftesmerter og artrose

Artrose er en vanlig årsak til hoftesmerter og fører gjerne til flere symptomer. Kjenner du deg igjen i noen av følgende symptomene er det mulig hofteartrose er årsaken til dine plager:

 

Smerter på fremsiden eller dypt inne i hofteleddet.

Smerter i lysken, eller dypt inne i hofteleddet.

Symptomer som har utviklet seg gradvis over tid. 

Stivhet i leddet, spesielt om morgenen.

Smerter i hoften når du begynner å gå, og hvis du går lenge.

Hindrer hoftesmertene deg i hverdagen? Blir aktiviteter og trening mindre lystbetont?
Ta kontakt på telefon for en uforpliktende samtale, eller bestill time direkte.

Behandling av hoftesmerter

 

Hoftesmerter fører ofte til smerter under daglige aktiviteter. Mange opplever smerter når de går, og smertene kan øke i trapper eller bakker. Det vil også gå ut over treningsevnen til mange.

I de fleste tilfeller skyldes ikke hoftesmertene noe alvorlig, og behandling hos fysioterapeut kan bidra på flere ulike måter.

Fysioterapeuten finner årsaken

Det første man gjør hos fysioterapeuten er å gjennomføre en grundig undersøkelse. Dette består i en utdypende samtale, en funksjonsundersøkelse og en oppsummering av funnene. Hensikten er å finne årsaken til plagene, og identifisere faktorer som påvirker positivt og negativt.

Fysioterapibehandling består av flere tiltak

De fleste plager kan bli bedre ved hjelp av noen ulike tiltak. Fysioterapeuten vil informere deg om hva han mener er årsaken til plagene, og hva slags ulike behandlingsformer som finnes. Dette gir deg økt kunnskap om tilstanden, og bedre evne til å ta gode valg ift belastning o.l.

Videre krever mange typer plager at man gjennomfører et treningsprogram over en periode. Fysioterapeuten vil tilpasse øvelser til deg og dine plager sammen med deg. Det er fysioterapeuten sin jobb å inkludere deg i denne prosessen.

Treningen gjennomføres vanligvis først hos fysioterapeuten, og ofte også hjemme mellom behandlingene.

Noen plager krever også manuell behandling av muskler og ledd. Dette gjøres vanligvis i kombinasjon med andre tiltak. 

Hvor lang tid tar det før jeg blir bra?

Om man blir helt bra, og hvor lang tid det tar, er avhengig av mange faktorer. Artrose er et eksempel på en sykdom der symptomene kan bli bedre, men sykdommen blir ikke borte. Mange klarer å redusere smertene etter å ha trent i 6-12 uker.

Andre tilstander som senebetennelse kan bli bra på alt fra 1 uke til mange måneder. Dette er igjen avhengig av blant annet hvor lenge plagene har vart, og i hvilken grad man klarer å gjennomføre riktige tiltak over tid.

Når bør man oppsøke fysioterapeuten?

Kjenner du det igjen i noen av utsagnene under kan det være lurt å ta en tur til fysioterapeuten:

Smerter som gradvis forverrer seg over tid.

Smerter som vedvarer flere uker uten betydelig bedring av kortvarig avlastning.

Smertene oppstår tidligere og tidligere under aktiviteter.

Smerter om natten, eller når du slapper av.

Uttalt stivhet i hofteledd etter du har sovet eller sittet lenge.

 

Er du usikker på om smertene vil gå over er det best å få det undersøkt.

 

Hva kan du gjøre selv

Når smertene oppstår kan det være lurt å avlaste i en kort periode. Det vil si å unngå de vonde aktivitetene i opptil en uke. Deretter bør du gradvis innføre mer og mer aktivitet. Varme/kuldepakninger kan noen ganger redusere smerter en kort periode. Mistenker du, eller har du påvist artrose kan du lese mer her.

 

 

 

Bestill time eller ring 40 43 10 40 for en uforpliktende samtale. 

 

Les mer om:

 

Artrose eller Senebetennelse / tendinopati