Albuesmerter og senebetennelse er vanlig for de som driver idrett, tungt fysisk arbeid og arbeid med stor grad av repetisjon. 

 

Mange opplever smerter i albuen etter uvante aktiviteter som når man for eksempel driver med oppussing. 

 

Tennisalbue og musearm

Smerter på utsiden av albuen

 

Smerter i albuen oppleves ofte på utsiden av armen. Dette er i mange tilfeller det som kalles "musearm" eller "tennisalbue," som er betegnelser på en senebetennelse i albuen (tendinopati). 

 

Hvem får tennisalbue og musearm?

Det er ikke slik at bare tennisspillere får tennisalbue. Dette er en vanlig tilstand hos folk med ulike yrker og hobbyer. Noen typer idretter (som f.eks tennis) utsetter armene for store og repetitive belastninger som kan føre til overbelastning. Dette kan også skje ved langvarig bruk kontorarbeid og bruk av pc-mus, derav musearm.

 

Vanlige symptomer på senebetennelse

 

Verkende smerte på utsiden av albuen.

Økende smerter ved bruk av hånd og arm.

Kraftig ømhet ved trykk inn i muskulaturen.

Redusert styrke og/eller bevegelighet.

Smerter som stråler nedover i underarmen og hånden.

Årsaken til smertene er ofte en overbelastning som følge av langvarig ensformig muskelarbeid. Dette kan f.eks være kontorarbeid med mye bruk av mus og tastatur, håndverk eller en ny form for trening.

Har du symptomer på senebetennelse? Ikke vent og se.

 

Bestill Time

Golfalbue

Smerter på innsiden av albuen

 

Smerter på innsiden av albuen kalles ofte en "golfalbue." Dette er også en senebetennelse (tendinopati) i underarmen, men her er det senene som fester på innsiden av albuen som er overbelastet. Symptomene kan være av samme karakter som ved en musearm/tennisalbue, men på innsiden av armen.

Det finnes flere andre diagnoser som kan føre til albuesmerter og fysioterapeuten vil alltid gjennomføre en grundig undersøkelse for å finne frem til riktig årsak.

 

Behandling av albuesmerter

tennisalbue, musearm og golfalbue

 

Hvis albuesmertene skyldes en senebetennelse (tendinopati) består vanligvis behandlingen av flere elementer. Med utgangspunkt i hva som er årsaken til plagene, vurderes den helhetlig belastningen. Ofte er det nødvendig å finne måter å redusere belastningen i en periode.

All behandling av senebetennelse inneholder styrketreningsøvelser. Hvis fysioterapeuten vurderer at det er tid for å styrke senen, tilpasses det øvelser sammen med deg. Det er viktig å få god oppfølging når det gjelder treningsmengde og progresjon.

I tillegg til å utføre øvelser tilbyr fysioterapeuten trykkbølgebehandling.

 

Trykkbølgebehandling mot senebetennelse

Trykkbølgebehandling er en effektiv behandlingsform for plagene som er beskrevet ovenfor. Behandlingen bidrar til å forsterke kroppens evne til å reparere skadet vev, og kan bidra til både korttids og langtids smertereduksjon. Her kan du lese mer om trykkbølgebehandling

 

 

 

 

Les mer om:

 

Tennisalbue

 

Senebetennelse

 

Andre plager