Artrose i Kne og Hofte

Har du artrose i et eller flere ledd som plager deg i hverdagen? Ønsker du å lære mer om hva slags tiltak som har vist seg å være effektive? 

Aktiv behandling som setter deg og dine utfordringer og mål i fokus har bedre sannsynlighet for å lykkes. 

Les gjerne mer om artrose i kne og hofte eller ta kontakt for en individuell time!

Hva er artrose

Artrose er en kronisk leddsykdom som påvirker strukturer i og rundt selve leddet. Kronisk betyr at man ikke blir kvitt selve artrosen, men det er fullt mulig å redusere symptomer og bremse utviklingen av sykdommen med gode tiltak! 

Ved artrose ser man redusert brusk som er leddets glideflate, men det skjer også andre forandringer rundt leddet som kan gi symptomer som smerte, stivhet eller hevelse. 

Det er VIKTIG å vite at aktivitet eller trening ikke fører til større forandringer eller “slitasje” av leddet. Tvertimot er dette en viktig del av behandling og bør tilpasses individuelt utfra funsksjon og målet til personen det gjelder!  

Vanlige symptomer ved artrose

Artose oppstår gradvis, selv om symptomene noen ganger kan opptre raskt. Det kan være greit å vite at endringer av symptomer ikke nødvendigvis betyr at artrosen blitt verre. 

Smerte – er et vanligt symptom ved artrose og oppstår vanligst ved belastning av det smertefulle leddet. Senere i sykdomsforløpet kan hvile/nattesmerter også være tilstede. 

Stivhet – om morgenen eller etter stillesitting er vanlig. Denne bedres ofte relativt raskt av aktivitet.

Hevelse – kan oppstå i aktuelt ledd selv om alle ikke opplever dette. Det er lettere å observere hevelse i fingrer og kne sammenlignet med hofte. 

Når bør jeg ta kontakt?

Dette kan være et vanskelig spørsmål å svare på og kan variere fra person til person. 

Vi tenker at hvis symptomer påvirker hverdagen eller evnen å delta i aktiviteter du liker, kan dette være en god indikasjon på at det er verdt å investere litt tid i problemet. 

Man vet også at tidlig oppstart med tiltak som individualiserte øvelser og fysisk aktivitet kan bidra med å bremse utviklingen av sykdommen. Derfor kan det også være aktuelt hvis du nettopp fått diagnosen og du ønsker å vite hva som er lurt å gjøre! 

Litt om Kneartrose...

Kneartrose er relativt vanlig. Debuten kommer ofte snikende og man trenger ikke ha symptomer selv om røntgenbilder tilsier artroseforandringer. 

Ved artrose i kne sees redusert leddbrusk som er leddets glideflate og dette fører til redusert avstand mellom de to knoklene som danner ledd. Det kan også forekomme forandringer i benvev eller andre strukturer rundt og i leddet som for eksempel leddbånd eller menisker. Man tror nå at forandringer i menisker som ikke er følge av en skade er et tidlig tegn på artrose. 

Vanlige symptomer er smerter, hovedsakelig når kneet belastes som i gange/hopping/trappegange. Stivhet på morgen eller etter inaktivitet er vanlig og kneet kan også føles stivt ut når det bøyes. Hevelse kan oppstå og er en følge av en betennelsestilstand i leddet. Det er ikke uvanlig med litt lyder når kneet brukes, disse lydene er sjeldent vonde i seg selv og fører ikke til mere forandringer eller artrose i leddet. 

Behandling bør være invidualisert utfra funksjon, symptomer og personens mål. Liker man å gå fjellturer kan behandling se annerledes ut mot noen som har som mål å kunne klare seg fint i hverdagen. Det er viktig å få god informasjon om tilstanden, hvordan man kan mestre og forebygge tilstanden. Fysisk aktivitet og trening er viktige elementer, men bør individualiseres! Noen har god effekt av vektnedgang og vil oppnå god bedring av symptomer fra dette. 

Knesmerter
Fysisk aktivitet Bærum (bærumsmarka)

Litt om Hofteartrose...

hoftesmerter

Hofteartrose er som kneartrose relativt vanlig. Da begge disse leddene er vektbærende, vil vi oppleve symptomer i lignende situasjoner.

Ved hofteartrose sees mindre brusk på leddflatene som fører til mindre leddspalt, noe man kan se ved for eksempel et røntgenbilde. Det kan også oppstå beinpåleiringer av knokkelendene som en følge av dette. 

Symptomer ved hofteartrose er gjerne smerte ved belastning eller bevegelse og opplevelse av stivhet. Ofte lokaliseres smerte i lyskeområde oppemot hoften, men noen kan også ha smerter helt ned til innsiden av kneet. Stivheten bedres ofte av aktivitet. Når man undersøker hoften ser man ofte noe redusert bevegelighet i spesielle retninger. Hofteleddet sitter under mye muskulatur og annet bindevev, derfor er det vanskeligere å observere hevelse i leddet. 

Behandling for hofteartrose vil kunne bestå av mye av det samme elementene som ved kneartrose. Det er viktig med informasjon og at tiltakene blir skreddersydd så det passer inn i ditt liv. Fysisk aktivitet og trening er viktige tiltak når det blir tilpasset din funksjon og mål. Ved hofteartrose er det også ofte lurt med bevegelses eller tøyeøvelser i tillegg, for å beholde bevegeligheten i hofteleddet. 

Vil du prate med en Fysioterapeut helt GRATIS?

Har spørsmål om “Aktiv med Artrose”, artroseskole eller noe annet? Legg igjen telefon og epost så vil en fysioterapeut ringe deg for en gratis telefonsamtale innen ett døgn.